Ünlü İş İnsanlarından Gençlere Kariyer Tavsiyeleri!

Bizden önce başarılı olmuş kişilerin tavsiyelerine kulak vermek adeta güvenli bir patikada yürümek gibidir. Bu nedenle kariyerinde “başarılı” olmayı doğrudan deneyimlemiş birinden tavsiye almak bizlere çoğu zaman çok daha gerçekçi ve çekici gelmektedir. Bu yazımızda da ünlü iş insanlarının gençler için ne gibi tavsiyeleri varmış gelin birlikte inceleyelim!

Mark Zuckerberg

Facebook’un ortak kurucularından ve CEO’su olan Mark Zuckerberg, gençlere “Sizi tatmin etmeyen hiçbir şey için boşa vakit harcamayın.” derken başarının sırrını da “elinizden gelenin en iyisini yapmak” olarak tanımlıyor. Zuckerberg, bu açıklamasıyla bir yandan da çalışan verimliliği ile iş tatmini arasındaki ilişkinin altını çizmiş oluyor.

Sheryl Sandberg

Facebook’tan devam edecek olursak Facebook’un ünlü COO’su Sheryl Sandberg’in de oldukça ilham verici tavsiyeleri mevcut. Sheryl Sandberg, “Doğru yol diye bir şey yoktur, nereye gideceğinize siz karar verin.” diyerek hayattaki sorumlulukları üstlenmek için gençlere adeta cesaret pompalıyor. Bir yandan da “Şimdiye kadar yaptığınız en önemli iş hangisi?” diye sorarak kendi yolunuzu bulmanızda minik bir destek sağlıyor. Acımasız önceliklendirme olarak tanımladığı sıralama yöntemi sayesinde ise kendisinden en iyi fikirlerinizi hayata geçirmenizi sağlayan bir ipucu da elde edebilirsiniz.

“Kendime karşı güçlü ve zayıf ve noktalarımla ilgili dürüst olmaya çalışıyor ve başkalarını da bu konuda kendilerine karşı dürüst olmaları için cesaretlendirmeye çalışıyorum. Bu aynı anda hem profesyonel hem de kişisel olmaktır.” Bu açıklama yalnızca bir kariyer tavsiyesi niteliğinde değil, hayatınızın her alanında kullanabileceğiniz bir tavsiye niteliğinde. Kendinizi sürekli olarak keşfedip geliştirmeye devam edebilmeniz adına ilham olması dileğiyle!

Brian Chesky

Bu noktada Sheryl Sandberg’in tavsiyesine benzer bir tavsiye de Airbnb’nin kurucu ortağından geliyor. “Onlar hayatınızdaki en önemli kişilerdir ancak ailenizin kariyer tavsiyelerini asla ciddiye almamalısınız. Dünyadaki baskılar için anne babayı vekil olarak kullanmamalısınız. Bunun büyük bir başarısızlık olacağını varsayıyorum. Ailenize önem verin fakat kendi hayatınız ve hayalleriniz olduğunu bilin.” Böylelikle Brian Chesky, sorumluluğu üstlenerek “herkesin ortak doğrusu” algısını yıkmanın gerekliliğini yeniden vurgulamış oluyor.

Eric Schmidt

Günümüzde Alphabet teknik danışmanlık görevinde olan Eric Schmidt ise son zamanlarda sıkça duyduğumuz “hayır diyememe sorunu”na farklı bir bakış açısı getiriyor. “Daha fazla şeye evet demek için bir yol bulun.” Bu bakış açısıyla hayatta bir şeyleri elde etmenin yolunun ancak gelen fırsatları olumlu değerlendirmekten geçtiğini vurgulayan Eric Schmidt’in Google’ın günümüzdeki değerini almasında yadsınamaz katkılarını da göz önünde bulundurduğumuzda tavsiyesine kulak vermek faydalı olacaktır.

Hayley Barna

Kendi yeteneklerinize odaklanmanın öneminden bahseden bir diğer yorum ise Birchbox’ın kurucusundan geliyor. “Hiçbir zaman zayıf noktalarınızı bir başkasının güçlü yönleriyle karşılaştırmayın.” diyerek biricik olduğunuza vurgu yapan bir diğer başarılı isim Harley Barna. Ayrıca bunun farkındalığı ile harekete geçtiğiniz takdirde ancak gerçek anlamda bir etki yaratabileceğinizi de belirtiyor.

Steve Case

America Online CEO’su Steve Case ise gençleri beklemekten çıkartarak aksiyon almaya sürükleyen bir tavsiye ile geliyor. Bir işe başlarken her şartın mükemmel olmayacağını ve bunu beklemektense fark edilebilir olmanın yollarını aramanın daha değerli olduğunu söylüyor. Bu bakış açısıyla, kendimizi oyalayarak günlerimizin geçmesindense “denemekte fayda var” klişesi işe yarayan bir klişe olabilir, değil mi?

Sam Walton

Walmart CEO’su Sam Walton gençlere beklentilerini her zaman üst seviyede tutmaları gerektiğini belirtiyordu. İş hayatında başarı basamaklarını daha hızlı çıkmanın yolunun beklentileri sınırlamadan daha iyisini hedeflemekten geçtiğini söyleyen Sam Walton bir yandan da gençlere adeta “Bırakın hayalleriniz uçsuz bucaksız olsun!” diyerek karamsarlığa düşmemeleri adına çok güçlü bir destek sağlıyordu.

Günün sonunda tüm bunların yalnızca bir tavsiye niteliğinde olduğunu unutmadan kendi yolunuzu çizebilmenin önemini yeniden vurgulayarak yazımızı sonlandırmakta fayda var. Tüm genç ve kendini genç hissedenlere ilham olması dileğiyle!

İlginizi çekebilir: 30 Saniyede Yaratıcılığını Göster: Instagram Reels Videoları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın