“Sana Gül Bahçesi Vadettim” – Psoas Kası

Pandeminin getirmiş olduğu yeni normal ile birçoğumuzun kendini eskiye kıyasla çok daha endişeli, gergin ya da korku dolu hissettiği aşikar. Tüm bu psikolojik değişkenliğin yanı sıra hareketlerimizin bir anda en aza inmesiyle de vücudumuza resmen “Rahatlayamazsın!” sinyalleri vermiş olduk. Ruhun kası olarak da adlandırılan psoas kası sayesinde ise tüm bu olumsuz etkileri olabildiğince alt seviyelere indirmek mümkün. Tek bir kas ile bir yandan iç huzura bir yandan da kas ağrılarından kurtulmuş bir bedene ulaşma vaadi bir hayli heyecanlandırıcı, değil mi? Öyleyse gelin bu yazımızda psoas kası nedir birlikte öğrenelim!

Psoas kası nedir?

Psoas kası, gövde ve bacaklarımız arasındaki temel köprü görevini gören kastır. Yürümemizi, koşmamızı, koltukta oturmamızı hatta en temele gidersek sabahları yataktan kalkmamızı sağlayan kasımız bile psoas kasıdır. Bu kas omurgamızın dengelenmesine yardımcı olarak duruşumuzu etkiler. Ayrıca tek görevi kassal süreçleri yönetmek de değildir. Bir yandan iç organlarımızı desteklerken bir yandan da diyafram kasını etkileyerek solunum süreçlerine yansır. Bu noktada, ruhun kası olarak da anılmasının sebebi ortaya çıkıyor aslında. Araştırmalara göre psoas kası doğru bir şekilde esnetildiğinde vücuttaki gerilimin de doğrudan azaldığı söyleniyor. Bu da aslında psoas kasımızın hem fizyolojik hem de psikolojik sağlığımızı doğrudan etkilediğinin kanıtı niteliğinde.

Psoas kası, araştırmalara göre doğduğumuz andan itibaren gergin ve kasılmış bir haldedir. Günümüzde masa başında geçirdiğimiz vakit uzadıkça oluşmasına katkı sağladığımız duruş bozuklukları, günlük yaşamdaki aktivitelerimiz ve dar kıyafetlerimiz psoasımızın büzülmesine katkı sağlar nitelikte. Bunun sonucu olarak da vücutta bel ağrıları başta olmak üzere diz ve eklem ağrıları oluşabilmekte.

Peki, bu gerginlikten nasıl kurtulacağım?

Psoas kasının esnetilmesi ve gerginliğinin azaltılması noktasında da en önemli ipucumuz; yaptığımız işi istikrarlı bir şekilde sürdürebilmek. Peki ne yapacağız diyecek olursanız; özellikle psoas kasınızı esnetebilecek egzersizler mevcut. Kafanızda şekillenmesi adına birkaç tane pozisyondan bahsetmemiz gerekirse:

  • Güvercin pozisyonu,
  • Geniş açıyla öne eğilme,
  • Kertenkele pozisyonu,
  • Mutlu bebek pozisyonu,
  • Ayak bileklerine uzanma başlıca uygulanabilecek pozisyonlardan.

Evde fazlasıyla vakit geçirdiğimiz bu dönemde eğer siz de vücudunuzda bir şeylerin yolunda gitmediğini hissediyorsanız ya da yalnızca rahatlama ihtiyacı duyuyorsanız psoasınızı düzenli esnetmeniz size tahmin ettiğinizden çok daha fazlasını vadediyor olabilir!

İlginizi çekebilir: Clubhouse: Yükseliş ve Duraklama

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın