Clubhouse: Yükseliş Ve Duraklama

Clubhouse, geçen sene Nisan ayında sunulan ve kısa sürede yüz binlerce üyeye ulaşan bir uygulamadır. Clubhouse, temelde çok basit bir işleyişe sahip olsa da onu diğer uygulamalardan farklı kılan şey üyelik sistemi. Sadece iOS işletim sistemine sahip bir cihaza sahip olmanız yeterli değil. Aynı zamanda başka bir Clubhouse kullanıcısı tarafından da davet edilmeniz gerekiyor. Google Play ve App Gallery uygulama marketlerinde Clubhouse bulunmuyor. Nisan ayında Android sürümü için test çalışmalarına başlandığı duyuruldu ancak bu yüz binlerce Android kullanıcısını memnun etse de beklenen tepkiyi alamadı.

Yakın zamana kadar hemen her yerde sesini duyuran Clubhouse, popülerliğini belirgin ölçüde yitirdi diyebiliriz. Peki, neden kimsenin dilinden düşmeyen siyaset, magazin, teknoloji vb. sayısız konuların konuşulduğu odalar birden yerini sessizliğe bıraktı? 

Popülerliğini diğer uygulamalar sebebiyle mi yitirdi?

Aslında bu sorunun birden fazla cevabı var. Özellikle pandemi ile birlikte hayatımıza yeni onlarca görüntülü/sesli platformlar girdi. Önceki dönemlere göre daha fazla üye olup sosyalleşebileceğimiz mecralar var. Dolayısıyla herkes her platformu tercih etmeyebilir. Ayrıca Clubhouse’un davetli ve iOS temelli üyelik sistemi her ne kadar dahice bir PR çalışması olsa da kimi insanlardan negatif dönüt aldı, kimisi üye olmak istediği halde davetiye bulamadı.

Bunların yanı sıra en önemli sebebin Twittter, Instagram gibi en popüler sosyal ağların Clubhouse mantığına benzer özellikler çıkarması olduğu düşünülüyor. Instagram daha önce Snapchat ve Tiktok’un en belirgin özellikleri olan ‘’snap’’ ve ‘’tiktok’’lara alternatif olarak hikaye ve ‘’reels’’ özelliği getirmişti. Instagram’ın hikaye özelliğini WhatsApp, Twitter ve Facebook da izlemiş, kullanıcılar tarafından olumlu dönüt almışlardı. Clubhouse’un son derece seri bir şekilde yaygınlaşmasının ardından sosyal medya devleri hemen kollarını sıvayarak çalışmalara başladı. Instagram ‘’live room’’ özelliği getirerek, Twitter da “spaces”i çıkararak Clubhouse’un canlı oda sohbetlerine alternatif oluşturdu. Bu iki sosyal medya uygulamasının hemen her akıllı telefon sahibi tarafından kullanılması, üyelik koşulları barındıran Clubhouse’u endişelendirmiş olacak ki uygulamanın yatırımcıları hemen Android sürümü için çalışmalara başladı. İlk yayınlanma tarihinin üzerinden bir sene geçmesi ve tüm bu saydığımız diğer sebeplerle birlikte Clubhouse biraz geç kalmışa benziyor.

Android kullanıcılarıyla buluştuktan sonra popülerliğini tekrar kazanacak mı yoksa bu son derece hızlı sosyal medya yarışlarında tacını diğer platformlara mı bırakacak? Tüm bunları ilerleyen günlerde göreceğiz.

İlginizi çekebilir: Teknoloji 21. Yüzyılda Gerçekten Gelişti Mi?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın