Sadece 5 Dakikada Stresinizi Azaltacak 12 Basit Yöntem

Gündelik yaşantımızda olduğu gibi iş hayatımız sırasında da bizi strese sokabilecek çeşitli durumlarla karşılaşırız. Bu durumlardan dolayı yapmamız gereken işlere odaklanamadığımız zamanlar bile olabilir. Bugün sizlere stresinizle kolayca başa çıkabilmenin hem hızlı hem de etkili yöntemlerini listeledik.

İşte sadece 5 dakikada stresinizi azaltmanın 12 yöntemi:


1) Video izleyin:
Hoşunuza gidebilecek bir video açıp izlediğinizde stresinizin azaldığını gözlemleyebilirsiniz. Bu bir hayvan videosu ya da komik bir video olabilir. Bonus olarak, bilim adamları bunun işinize geri döndüğünüzde veriminizi artıracağını söylüyor.


2) Nefes alın:
Basit ama oldukça etkili bir yöntem. Psikologlar tarafından önerilen bir nefes egzersizi şu yönde: Nefesinizi alın, 2-3 saniye içinizde tutun ve ağzınızdan verin. Bu işlemi bir süre tekrarladıktan sonra stresinizin azaldığını hissedeceksiniz.


3) Yürüyüşe çıkın:
5 dakikalığına dışarıya çıkmak size iyi gelir, stresinizi azaltır ve zihninizi açar. Bu yüzden bulunduğunuz alandan çıkın ve yalnız başınıza kısa bir yürüyüş yapın. Bunu, o an mümkün olan küçük bir alanda daire çizmek bile olsa yapın. Bu bazen kafanızı toplamak için ihtiyacınız olan tek şeydir.


4) Kısa bir meditasyon yapın:
Meditasyon deyince aklımıza hemen yoga gelse de daha az zamanımızı alan çeşitli yollar da mevcut. Bunlardan birisini şu şekilde açıklayabiliriz:
• Ne yapıyorsanız bırakın.
• Derin bir nefes alın.
• Zihinsel, duygusal, ve fiziksel olarak nasıl hissettiğinizi gözlemleyin.
• Kendinizde gözlemlediklerinizden yola çıkarak yaptığınız işe devam edin.


5) Daha sonrası için eğlenceli bir plan yapın:
Yaptığınız işe biraz ara verin ve gün sonunda yapabileceğiniz eğlenceli bir aktivite düşünün. Bu bir arkadaşınızı arayıp buluşma planı yapmak, ya da eve gittiğinizde hangi filmi izleyeceğinizi düşünmek olabilir. Günün sonunda sizi nasıl bir ödül beklediğini hatırlamak stres yaratan faktörleri daha az düşünmenizi sağlar.


6) Fikirlerinizi yazıya dökün:
Projenizle ilgili düşündüklerinizi yazmak seçeneklerinizi daha net görebilmenizi sağlar, bu da sizi rahatlatır. Kafanızdaki tüm düşüncelerin arasında yaratıcı fikirlerinizi kaybetmemiş olursunuz. Bu aynı zamanda sonrasında fikirlerinizi hayata geçirmek için de alternatif bir yol.

7) Canınızı sıkan düşünceleri yazın:
Araştırmalara göre hislerinizi kağıda yazmanız, onları daha kolay çözümlemenizi ve kötü hislerden arınmanızı sağlar. Projenizle ilgili sizi sıkıntıya sokan her şeyi yazın. Daha sonra sizi projenize odaklayacak faktörleri düşünün ve onlara odaklanarak kaldığınız yerden devam edin.


8) Boyama yapın:
Sanatsal bir çalışma düşünmeyin. Bir kutucuğun içini renkli bir kalemle doldurmak bile sizi günün stresinden uzaklaştırır, düşüncelerinizden arındırarak rahatlamanızı sağlar.


9) Sevdiğiniz şarkıyı dinleyin:
Her kötü hissinize karşılık müzik çok işlevsel bir rahatlama yöntemi. Sadece sevdiğiniz şarkıya odaklanarak stres yaratan faktörlerin üstünüzdeki etkisini azaltabilirsiniz.


10) Rahatlatıcı sesler dinleyin:
Su sesi, kuş sesi ya da yağmurun sesi huzur bulmanızı sağlayacak.


11) Çay yapın:
Sıcak bir şeyler içmenin, özellikle kapalı bir havada havasız bir ofisin içindeyken stresinizi düşündüğünüzden çok daha fazla azalttığını göreceksiniz. Masadan kalkıp suyu ısıtma eyleminiz de ayrıca kötü düşüncelerinizi durdurmanın bir yolu.

12) Gülün:
Araştırmalar göstermiş ki basit bir gülme ifadesi bile kalp atışınızı yavaşlatıp sizi stresten uzaklaştırıyor. Bazı durumlar karşısında gülümsemek çok zor olabilir. İstemeden de olsa gülümsemeyi denediğinizde sizi iyi hissettirdiğini fark edeceksiniz. Bu şekilde belki kötü bir gün geçiren birinin de gülümsemesini sağlarsınız, kim bilir?


Zaman zaman hepimiz kötü durumlarla karşılaşabiliriz. Bunların çalışma tempomuzu düşürmesine izin vermemek ise bizim elimizde. Bu basit ama etkili 12 yöntem ile stresinizi azaltıp çalışmaya kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. 🙂

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın