Çalışmanın En Rahat ve En Serbest Hali: Freelance

Son zamanlarda freelance çalışmak terimini çok sık duyuyoruz fakat tam olarak freelance çalışmanın ne olduğunu ve ne anlama geldiğini biliyor muyuz? Dilimize İngilizce’den giren bu kelime free (bağımsız, serbest) ve lance (mızrak) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. 18.yy’da bağımsız savaşçı anlamına gelen freelance, zaman içerisinde bu anlamdan uzaklaşarak, sabit bir firmaya bağlı kalmadan, serbest çalışan insanlar için kullanılmaya başlanmış.


Yani her sabah erkenden kalkıp işe gitmek istemeyenlerin, gününün çoğunu sabit bir ofiste geçirmek istemeyenlerin kaçış yolu freelance.

Bu çalışma tarzı genellikle tek bir kalıba bağlı kalmak istemeyen insanlar tarafından tercih ediliyor. Çünkü bu çalışma tarzında, işinizi nasıl yapacağınız, hangi yöntemle yapacağınız, hangi saatler arasında çalışacağınız tamamen size bağlı.  Çalışma kuralları freelancer tarafından konulu yor ve işveren buna uymak zorunda kalıyor. Bu durumda da bütün gün başınızda bekleyip neyi nasıl yapmanız gerektiğini söyleyen bir patronunuz olmuyor. 🙂


Freelance çalışan ile normal çalışan arasındaki en büyük fark da burada zaten. Peki bu şekilde çalışmanın avantajları ve dezavantajları nedir?

Freelancer olan birisi sadece bir kişi için çalışmak zorunda değildir, aynı anda birden fazla proje üzerinde çalışabilir. Böylelikle de iş deneyimi normal çalışan birisine göre çok daha fazla olur ve kendini çok daha rahat geliştirebilir. Buna ek olarak, çalışma şartlarını kendisi belirlediği için üzerindeki iş baskısı daha azdır ve yaptığı işten çok daha fazla keyif alabilir. Freelancer parasını çalıştığı süre üzerinden değil, yaptığı iş üzerinden alır. Yani bir firmada tam zamanlı çalışan birisi gününün en az 8 saatini firmada geçirmek zorundayken, freelancer zamanını istediği gibi kullanır.


Freelance çalışmanın güzelliklerinin yanında insanı karamsarlığa sürükleyebilecek birçok da dezavantajı vardır.

Öncelikle, kendi işinin patronu olmak bazen işleri olumsuz etkileyebilir. Belirli bir çalışma saatinin olmaması veya sizi denetleyecek bir patronunuzun olmaması disiplinsiz bir çalışma sürecine sebep olabilir. Bu yüzden de freelance olarak çalışacak kişinin disiplinli bir birey olması gerekiyor. Ayrıca, bu şekilde çalışmak iş devamlılığının olmaması açısından da riskli bir durumdur. Sabit bir firmada çalıştığınız sürece düzenli bir maaşınız olacaktır fakat freelance çalışma durumunda böyle bir şansınız yoktur. Bazı dönemler çok güzel paralar kazanabilirken, bazı dönemlerde haftalarca aylarca iş bulamayabilirsiniz.

Kendi işinizin CEO’su olarak disiplinli olursanız, bu işi ciddi bir iş olarak görürseniz ve ofiste çalışırcasına kendi iş etiklerinize bağlı kalırsanız freelance çalışmanın dezavantajlarını oldukça azaltabilirsiniz elbette. Bir elinizde kahveniz, evinizin en rahat odasında, sevdiğiniz iş üzerinde çalışmaktan daha güzel bir şey yoktur galiba. 😉

Asel TERZİ

Bilkent Üniversitesi İngilizce İşletme