Pahalı Mutluluk

Son zamanlarda bireylerde görülen daha doğrusu görülemeyen mutluluk duygusunun ekonomik gelirle bir alakası var mı yok mu? Para hayatınızın merkezinde mi? İstekleriniz maddi durumunuz tarafından kısıtlanıyor mu? Bugünkü yazımızda bu sorulara ve benzerlerine cevap bulmaya çalışacağız.


Hayatınızın merkezi

Ekonomik koşulların zor olduğu bir ülkede yaşadığımız doğru ve buna istinaden şunu da bilmek gerekir ki para toplumumuz için oldukça önemli bir noktada. Burada dikkat edilmesi gereken unsur para kazanmanın ve paranın hayatınızın merkez noktasında olup olmadığı. Türkiye gibi ekonomik zorluklarla mücadele edilen ülkelerde özellikle genç bireylerin parayı hayatlarının merkez noktasına koyduğunu görebilirsiniz ancak ekonomik durumu iyi diğer ülkelere bakacak olursanız bu durum tam tersidir. Yani para amaç değil, amaçlara giden araç görevinde olmalıdır. 

İstek mi ihtiyaç mı?

Paranın bir çok kullanım alanları mevcut. Yemek yeme, barınma gibi temel sayılan ihtiyaçların karşılanmasında; yeni bir aktivite deneyimlemek, arkadaşlarınızla vakit geçirmek, sinemaya gitmek veya yeni bir şehir/ülke gezmek gibi toplumumuz tarafından lüks sayılan ihtiyaçlarda. Bu hedefleri, istekleri ve ihtiyaçları karşılamak günümüzde öyle bir hal aldı ki toplumumuz neyin istek neyin ihtiyaç olduğuna karar vermekten bir hayli uzaklaştı. Bu durum beraberinde “Ben yanlış mı yapıyorum?”

“Ben hak etmiyor muyum?” gibi soruların bireylerin gündelik yaşantılarına sinsice sızmasına ve onları günden güne ele geçirmesine sebep oldu. Bireylerin istekleri ve ihtiyaçları, zor bir ekonomik süreçte birbirine karıştırması tabi ki oldukça doğal ancak bu durumun ilerleyen aşamaları bireyleri kendi kendilerine buhrana sürüklüyor ve standartlarını korumaktan uzaklaştırıyor. Tüm bunların sonucunda toplumdaki yerini, ve hayatını sorgulayan birey parayı amaç haline getiriyor.

Amaç mı araç mı?

Normal şartlarda paranın, isteklerimiz ve ihtiyaçlarımız ışığında kullanılacak bir araç olması gereklidir. Ekonomik güçlük yaşayan toplumlarda bu durumun neden böyle olmadığına değindik. Peki para araç mıdır amaç mıdır?

Sizler için toplumun farklı sınıflarında farklı kazançlar elde eden bireylerin görüşlerini alarak sentez bir fikir oluşturmaya özen gösterdim. Bu görüşler ışığında özellikle genç bireylerin parayı amaç olarak görmeye yatkın olduğu, orta ve ileri yaşlı bireylerin parayı amaca yönelik kullanılması gereken çok önemli bir araç olarak nitelendirdikleri sonucuna vardım.

Sonuç

Paranın genç bireyler üzerindeki etkisinin, gelir elde etmede yaşadıkları zorlukların bir sonucu olarak ortaya çıkması tabi ki olağan. Bu genç bireylerin hayat dolu olduğunu unutmamalı, kurdukları hayalleri gerçek kılmak istemelerini toplumca anlayışla karşılamalıyız. Hayatı tanımaları için gerekli olan ihtiyaçları onlara sağlamalı ve de kendi standartlarımızı onlara aşılamaya çalışmaktan vazgeçmeliyiz.

Orta ve ileri yaşlı bireyleri ise ekonomik zorluklar sonucu hayat standartlarında verdikleri tavizleri gözden geçirmelerini ve bu tavizlerin gerçekten verilmeye değer olup olmadığını düşünmeye davet ediyorum. Size göre kahve içmek, sevdiklerinizle sinemaya veya yemek yemeye gitmek vermeniz gereken tavizler miydi? Toplumunuzun yaşam dolu bireyleri de bu sosyalleşme ihtiyaçlarından vaz mı geçmeli? Bu soruların cevaplarını ise siz değerli okurlara bırakıyorum. 

İlginizi çekebilir: Bursunu İlk Günden Harcayanlar Dikkat: Para Biriktirmenin Yolları

İlginizi çekebilir:  Flat White Ekonomi Ile Tanışın

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

 

Bir yanıt yazın