Networking’de 6 Kural!

Biri networking mi dedi? Bayılırız! Girdiğimiz seminer, panel, buluşma gibi çeşitli etkinliklerde tanışabileceğimiz birçok insanla karşılaşıyoruz. Ama birçoğumuzun duyduğu kaygı ortak : Şimdi gidip ne diyeyim de konuşayım?

Aslında bir konuşmaya başlasam devamı gelecek deyip asla başlatmadığımız konuşmalar yüzünden nice networking fırsatları gitti belki. Neticede ilham alınacak, danışılacak kişiler her zaman bulunmuyor. Fırsatları kaçırmamak gerek.

Tam bu noktada imdadınıza yetişecek bu yazıyla artık konuşma başlatmaktan çekinmeyeceksiniz,  bir networker olma yolunda 6 kural sayesinde kaliteli bir networker olma adayısınız!

  1. Ne konuşacağınızı aklınızda oluşturun.

Network kuracağız diye, aklımızdaki soruların veya alanımızdan tamamen farklı bir konuda uzmanlaşmış birinin vaktini almamız pek hoş olmaz. O yüzden neler konuşmak istediğimizi belirleyerek gitmemiz yapacağımız kısa süreli görüşmenin kalitesini arttırır. Ayrıca konuşmak istediğiniz kişiye karşı dikkatli olduğunuzu da göstermiş olursunuz bu sayede.

  1. O kısa sürenin kıymetini iyi bilin.

Kişinin size ayırdığı belli bir süre olacak, ve bu süreyi en iyi şekilde değerlendirmek tamamen sizin elinizde. Doğru soruları doğru zamanda yönelterek alacağınız verimi en yüksek seviyelere çıkarabilirsiniz.

  1. Konuşacağınız kişiyi iyi tanıyın.

Artık bir isim hakkında detaylı bilgiler bulmak çok kolay. En basitinden bir Linkedin araştırmasıyla o isim hakkında gerekli bilgileri edinebilirsiniz. Hangi konuda size yardımcı olabileceği konusunda fikir sahibi olarak gittiğinizde bir sonraki görüşmeyi kapmanız çok daha kolay olacaktır.

  1. Derdinizi kısa ve öz bir şekilde anlatın.

Aslında bu madde 1. ve 2. maddelerle ilintili.  Vakitleri değerli isimlerle muhatap olacağınız için kısa süre içinde derdinizi anlatmanız gerekecek. Bu yüzden belki üç cümleyle bitirmeniz gerekecek. Ya da elevator pitch gibi düşünebilirsiniz, bir asansör yolculuğu süresinde fikrinizi karşı tarafa etkili bir biçimde geçirmek. Dar vakitte derdinizi anlatmak isteğinizde veya fikrinizde ne kadar ısrarcı ve kararlı olduğunuzu gösterir.

  1. İş dilenmeyin.

Üniversitedeyken staj, üniversite bitince iş aramakla yükümlü bireyleriz. Ama her kişiden iş dilenmez, belki akıllıca istenebilir diyebiliriz. Görüştüğünüz kişiden staj veya iş görüşmesi ayarlamasını istemeyin. Yine burada devreye sorduğunuz mantıklı sorular giriyor. Örneğin, çalışmak istediğiniz alan üzerine başarılı olan firma veya kişileri sorup öneri isteyebilirsiniz. Sizin gibi birinin o pozisyona uygun olup olmayacağını sorabilirsiniz.

  1. İletişimi koparmayın, bilgi verin.

Şayet görüştüğünüz kişi size yardımcı olmaya çalışmış biriyse, iletişimi koparmayın ve tavsiyelerine uyduğunuzu belirtin. Bu şekilde onu dikkate aldığınızı göstermiş olursunuz. İletişimi koparmak yaptığınız görüşmeleri bir çırpıda silebilir. Çünkü hiç kimse size anlık fayda sağlamaz, networking dediğimiz olay insan biriktirmektir.

Senin de İlgini Çekebilir: Popüler İşveren Markası Trendleri 2020

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

 

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.