Mülakat Tüyoları | İyi Bir Mülakat Öncesi Stresinizi Azaltmanın 8 Yolu

Mülakat tüyoları hepimizin bir mülakat öncesi ihtiyacı olan şeydir. Etkili mülakat tüyoları ile kendimizi iyi hissederek, mülakat sırasında stres seviyemizi azaltabiliriz.

Sesin titriyor, çılgınca ellerinle oynuyorsun ve çok hızlı konuşuyorsun. Bir iş görüşmesinden önce biraz stresli hissetmek normaldir ve bazı durumlarda iyi bir işarettir, ancak aşırı endişeli olmanız mülakat sırasında zorlanmanıza neden olabilir ve belki de iş bulma şansınızı mahvedebilir. Kendinize güvenin, böylece mülakat sırasında ne kadar değerli olduğunuzu gösterebilirsiniz.


1. Bakış açınızı değiştirin

Yargılanma korkusu, görüşme stresinin arkasındaki ana nedendir. Düşük öz güven, gerekli tüm becerilere sahip olmamak, kaotik bir kariyer yolculuğu ve güçlü rekabet size mülakatı gerçekleştiren insan kaynaklarının beklentilerini karşılayamayacağınızı hissettirebilir. Orada durun! Sizi bir mülakat daveti geldiyse, bunun nedeni CV’nizin şirketin ihtiyaçlarını karşılama potansiyeline sahip olduğunuzu önermesidir.

Mülakatı bir sınav gibi görmek yerine, işle ilgili daha fazla bilgi edinmek, profilinizin ve beklentilerinizin şirketinkilerle aynı olup olmadığını görmek için bir fırsat olarak düşünün. Bu düşünce sizin ile mülakatı gerçekleştirenin görüşme sırasında bir denge yakalamasına yardımcı olur. Bakış açınızı değiştirdiğinizde iki profesyonel arasındaki görüşmede kendinizi daha iyi hissettiğinizi fark edeceksiniz.


2. Değişim için kendinizi hazırlayın

Stres seviyenizi daha da azaltmak için, mülakata gitmeden önce mutlaka bir araştırma yapın. Şirket, rakipler ve pazar hakkında bilgi edinin. En azından şirketin websitesini okumak ve sosyal medya hesaplarına göz atmak için zaman ayırın.
Bir de kendinizle ilgili bilgileri gözden geçirmeyi ihmal etmeyin. Öz geçmişinizi dikkatlice inceleyin ve gelebilecek soruları kafanızda şekillendirmeye çalışın. Şekillendirdiğiniz sorularla ilgili net cevaplar hazırlayın, böylece gelebilecek sorulara beklenmedik bir şekilde yakalanmayacak, utanmayacak ve gevezelik etmeye başlamayacaksınız. 🙂


3. Prova, Prova, Prova

Ya aynanın karşısında ya da güvendiğiniz biriyle, üç ana soruyu cevaplamayı deneyin. Asıl soru şu sen öz geçmişinin ötesinde kimsin? Neden bu pozisyonu istiyorsun? Neden bu şirket? Bu yanıtlara hazırlanarak ilgili argümanlar ortaya koyabileceksiniz. Böylece verdiğiniz cevaplarda yanılmayacak ve mülakat sırasında garip sessizliklerle uğraşmayacaksınız. 🙂


4. İyi Bir Uyku Alın

Uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız veya görüşme yapacağınız gecelerde huzursuzsanız, stres düzeyiniz daha da artacaktır. Öncelikle, yatak odanızın iyi bir uyku için ayarlandığını kontrol edin: yeterli karanlık (panjurlar veya koyu renk perdeleri kullanın) ve herhangi bir ses çıkarmadan düşünün – gerekirse kulak tıkacı takın.

Cep telefonunuzu kapatın veya uçak moduna getirin. Sizi daha da strese sokacak dış etkenlerden uzak durmayı deneyin. Yatmadan önce en az iki saat spor yapmaktan veya yemek yemekten kaçının, kahve ve alkol gibi uyarıcılardan vazgeçin. Akşamları bir kitap ya da bir dergi okuyun; sürekli bu görüşmeyi düşünmekten başka bir şeyle uğraşmaya ihtiyacın olacaktır, olabildiğince kafanızı dağıtmaya çalışın.


5. Ulaşımınızı Planlayın

Büyük güne daha fazla gönül rahatlığıyla başlamak istiyorsanız, en geç bir önceki gün yol tarifi, seyahat süresi vb. süreçleri planlayın. Özellikle İstanbul gibi büyük bir şehirdeyseniz yaşanabilecek trafik sıkışmaları ve park etme problemleri gibi sorunlarla karşılaşmamak için, planladığınız mülakat saatinden biraz önce evden çıkmaya çalışın.

İyi bir plan yaparak mülakat saatinden önce şirkete ulaşmak size sıcak veya soğuk bir içecekle rahatlamak, derin bir nefes almak ve odak noktanızı bulmak için görüşmeye başlamadan önce zaman verecektir.


6. Doğru kıyafeti seçin

Şirketin kıyafet koduna ve stiline uyan kıyafetleri seçin, bununla beraber kendinize güven veren bir kıyafet seçtiğinizden emin olun. Giysileriniz çok sıkıysa veya olmadığınız biri gibi giyinmeye çalışıyorsanız, rahatsızlığınız belli olacaktır. Bu rahatsızlık mülakat sırasında insan kaynaklarının bu durumunuzu hissetmesine neden olabilir.

Örneğin bir bankaya mı başvuruyorsunuz? Bazı bankalar haftanın bir kaç günü esnek çalışma politikasına geçmiş olsa da banka mülakatlarında halen bir takım elbisenin gerekliliğini unutmayın. Eğer çalışma ortamı daha esnek bir girişime başvuru yapıyorsanız buradaki çalışanlar gibi daha rahat giyinebilirsiniz. Mesela Youthall mülakatlarına takım elbise ile gelmenize hiç gerek yok 😉


7. Büyük Gün! Kocaman Nefes Al

Bak işte buradasınız. Resepsiyona birkaç dakika erken varacaksınız, karşılama görevlisi sizi bir bekleme alanına yönlendirecektir. Sırasını bekleyecek diğer adaylar da orada olabilirler. Hangisi sizin için en rahat hissediyorsa ayakta kalın ya da oturun. Kalbinizin güm güm sesini hissedebiliyorsanız, birkaç derin nefes almaya başlayın. Nefesine odaklanın. Derin nefes alın, nefesini 2-3 saniye tutun birazını verip yeniden alın – kalp atışınız yavaşlayana ve daha sakin hissedene kadar tekrarlayın. Mülakat öncesi çok su içmek ve kahve ya da diğer uyarıcılardan kaçının.


8. Sahne Zamanı

Sahneye çıkmak üzere olan bir aktör gibi, kendinize sahnenin korkusunun, izleyicilerin önüne çıktıktan sonra çabucak kaybolacağını söyleyin.

Tabii bu mülakatı gerçekleştirecek kişinin de tutumuna bağlı olacaktır. Onları korkutucu bulursanız, şirketlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak doğru kişi olabileceğinizi hatırlamaya çalışın. Kendinize güvenin ve hadi bu işi kapın! 🙂

İlgini Çekebilir: Mülakat Hazırlık Rehberi | Mülakat Öncesi Ve Sonrası Yapman Gerekenler

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Co-founder of Youthall. 5 years of entrepreneurship I have been invited to talk about entrepreneurship in 90+ different universities and I am very happy to support and motivate youths!