Mühendis Adaylarına Mezun Olmadan Önce Tavsiyeler

Geçmişe dönüp baktığımızda hayatımızın  “İyi ki..” ve “Keşke..” dediklerimizden oluştuğunu görürüz fakat artık keşke demek için çok geçtir. Geç kalmamak ve keşke dememek için bizim yürüyeceğimiz yoldan daha önce geçmiş olanların “İyi ki..” ve “Keşke..”lerini dikkate almak gerekir. Mühendis adaylarına tavsiyeler sunarak ben de bu yazımda çevremdeki mühendislerden edindiğim bilgileri sizinle paylaşarak mezun olduktan sonra “keşke”lerinizi azaltmayı amaçlıyoruz. İşte mühendis adaylarına tavsiyeler!

  1. Günümüz Teknolojisini Takip Edin

Mühendis yaptığı çalışmalar ile bulduğu sorunlara düşük maliyette, verimi yüksek çözümler üretebilen veya yapılmış cihazları iyileştiren kişidir. İyi bir mühendis öncelikle değişik fikirlere ve yeniliklere açık olmalı,  inovasyon hareketlerini yakından takip etmeli, herkesten farklı düşünerek ihtiyaca uygun yeni projeler ortaya çıkarmalı ve bu projeleri sürekli iyileştirme çabalarında olmalıdır. Tabii bunları da günümüz teknolojisini kullanarak şekillendirmelidir. O yüzden günümüz teknolojisini takip etmelisiniz. Teknoloji sitelerini, yen kaynakları ve kendi alanınızla ilgili gelişmeleri öğrenmeli ve o gelişmelere adapte olmalısınız.


  1. Farklı Olun, Deneyim Kazanın

Ülkemizde her yıl binlerce mühendis sizinle aynı daldan mezun olmakta ve bu pasta diliminden kendilerine pay alma yarışına girmektedir. Sektördeki iş imkanları sınırlı olduğundan dolayı rekabet fazla ve bu rekabetten galip ayrılmak bir o kadar zordur. Peki çalışmak istediğiniz firma sizi neden bünyesinde çalıştırmalı? Sizi diğer mühendislerden ayıran özellikler neler? Çalışacağım sektör hakkında ne kadarlık bilgi birikimine sahibim? gibi sorulara cevap bulduğunuzda emin olun başarılı bir mühendis sayılacaksınız. Bu sorunların cevaplarını almanın en iyi yollarından biri bol bol staj veya part-time çalışmalarla sektörde deneyim kazanmaktır. Mezun olmadan önce size deneyim kazandıracak projeler için de bulunmaya mutlaka önem verin. Kurumsal şirketlerde çalışmayı planlıyorsanız en az 2 dil bilmeniz sizi bir adım önde tutan etkenlerden biridir.


  1. Kendi Alanınızla İlgili Programları Gözünüz Kapalı Kullanmayı Öğrenin 

Oluşan sorunlara kısa sürede çözüm üretebilmeniz için çalıştığınız alanda bilgi sahibi olmalı ve tüm ayrıntıları iyi bilmelisiniz. Bilgisayar programlarını profesyonel olarak kullanabilmeli, hızlı çözümler üretebilmelisiniz. Son olarak, bir mühendis olarak mezun olmadan önce bu programları adınız gibi bilmeyi ve iyi derece de kullanmayı gözünüz kapalı öğrenmelisiniz:

  • Office Programları
  • Matlab
  • Autocad
  • Solidworks
  • Catia
  • Proteus
  • Programlama Dilleri

Bir mühendisin sadece bilgisayar programlarını kullanması yeterli değil bunun yanında bulunduğu dalda kendisi teknik olarak geliştirmesi gerekir. İyi bir mühendis adayı olarak sektöre atılmak istiyorsanız biraz çaba harcamanız gerektiğini unutmayın. Bol şans!

Digital Tech Career Summit

Kariyer rotanı dijitalde çizmeye hazır mısın? Evde kaldığımız bugünlerde Youthall olarak “Digital Tech Career Summit” ile 8 Mayıs’ta en kolay ve eğlenceli yoldan sana iş dünyasının kapılarını aralıyoruz. Teknoloji alanında kariyer hedefin varsa büyük veri, veri bilimi, siber güvenlik, IoT vb. konularda Türkiye’nin en iyi teknoloji şirketlerinin yöneticileri ve ekiplerinden 7 oturum ile bilgi sahibi olabileceğin motivasyon ve ilham dolu harika bir gün geçirme fırsatını kaçırmamak için sen de hemen başvur!

İlgini çekebilir: Teknoloji Meraklıları İçin Hızla Popülerliği Artan 5 Meslek

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.