Muhasebe Departmanı | Nedir, Ne İş Yapar, Neden Tercih Edilmelidir?

Muhasebe Departmanı Nedir?

Muhasebe Departmanı yıllık bilançoların hazırlanması, gelir ve giderlerin kontrolü, SGK ve vergi durumu takipleri ve finansal raporlamalar gibi şirketin tüm mali işlerinin takibini sağlayan departmandır. Departman, şirketlerin büyüklüğüne göre işlevsel olarak değişim göstermektedir. Detayların ve analitik düşünmenin önem taşıdığı ve tüm finansal konuları yöneten bu muhasebe departmanı, elbette şirketlerin olmazsa olmazıdır.


Muhasebe Departmanı Ne İş Yapar?

Eğer muhasebe departmanında görevliyseniz şirketin ana amaçları doğrultusunda finansal konuları yönetmek ve takibini yapmak durumundasınız. Muhtemelen şirketin ana merkezinde çalışıyor ve şirketinizdeki tüm personellerle iletişim halinde olacaksınız. Şirket içi ilişkileriniz olduğu gibi devlet kurumlarıyla da (SGK, Vergi Daireleri vb.) yakın temas halinde olacaksınız.

Çalışanların işe başlangıç ve işten çıkış tarihlerini kayda almakla ilgilenirler. Fazla mesaiden dolayı ödenmesi gereken ücretlerini, primlerini ve ikramiyelerini takip etmek ve zamanında gereğinin yapılmasını sağlamak bu departmanın görevleri arasındadır.

Kurumun nakit ve gayrimenkul kayıtlarını tutmak, tüm borç ve alacak kontrollerini sağlamak, gelir-gider durumlarını denetlemek ve incelemek, faturaları, çekleri ve banka hesaplarını kontrol etmek, bilgi ve belgeleri doğru düzende hukukun gerektirdiği ölçüde saklamak yine muhasebe departmanının üstlendiği görev tanımlarındandır.


Muhasebe Departmanı Çalışanı Olmak

Böylesine ince ve önemli konuların denetlendiği bu departmanın bir çalışanı olmak için ayrıntılar üzerine yoğunlaşabilen, dikkatli ve analitik düşünme yeteneği gelişmiş bir birey olmak gerekmektedir. Üniversitelerin finans, muhasebe, ekonomi, maliye gibi bölümlerden mezun olmanın yanı sıra sürekli güncellenen kanunları ve yönetmelikleri de yakından takip etmek önem taşır.

Özellikle yıl sonu döneminde fazla mesai yapmak durumunda kalan departman çalışanlarının aynı dikkati her daim göstermesi oldukça önemlidir. Artık tüm belgeler ve işlemler bilgisayarlar ile entegre yürütüldüğü için dijital anlamda kendilerini geliştirmiş olmaları gerekmektedir. Yöneticilik pozisyonuna ulaşmanın çok da zor olmadığı Muhasebe Departmanı, kariyer hayatınızda sizi mutlaka tatmin edecek ve tüm çabalarınıza değecektir!

Senin de İlgini Çekebilir: İşverenler Tarafından Ön Planda Olmanızı Sağlayacak 3 Beceri

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.