Mock Interview Nedir? 

Birçok üniversite öğrencisi mezuniyetin ardından iş görüşmeleri sırasında ne ile karşılaşacaklarını bilmemektedir. Öğrencilerin iş başvurusu ve iş görüşmesi sürecini deneyimleyerek tecrübe kazanması amacıyla şirketler, üniversiteler veya bağımsız kuruluşlar mock interview etkinliği yaparlar. Peki nedir bu mock interview? 

Kelime anlamını dilimize çevirdiğimiz zaman ‘’Sahte Mülakat’’ anlamına gelen mock interview aslında gerçek bir iş görüşmesinin simülasyonu anlamına gelmektedir. Mock interview için kısaca bir iş görüşmesi simülasyonu denilebilir. 

Mock Interview’in Faydaları Nelerdir? 

İş arayan kişiler  veya ilerde iş arayışına girecek öğrenciler için görüşme pratiği yapma, iş görüşmesi becerilerini geliştirme ve bu becerilerinin ne düzeyde olduğunu test etmek için güzel bir fırsat sunmaktadır. Mock interview, gerçek bir iş görüşmesi öncesi pratik yapmak için çok ideal bir yöntemdir. Size yöneltilecek zorluk düzeyi yüksek soruları yanıtlamak aynı zamanda stres yönetimini ve iletişim becerilerinizi geliştirmenize olanak sağlar ve gerçek bir iş görüşmesinde daha ayakları yere basan cevaplar vermenize yardımcı olur. 

Mock interview yüz yüze olabileceği gibi online olarak da yapılabilmektedir. Online olması durumunda sadece verdiğiniz cevaplar değil cevapları verirken beden dilinizi nasıl kullandığınız, göz teması kurup kuramadığınız gibi unsurlar da detaylı bir şekilde incelenir ve size daha faydalı bir geri dönüş sağlanır. 

Mock Interview Türleri Nelerdir? 

 

Yüz yüze İş Görüşmesi  

Bu tür görüşmeler sadece yüz yüze iş görüşmesi simülasyon şeklinde olurlar, görüşme gerçekleşir, görüşme sonrasında eksik olduğunuz yönler ve kuvvetli olduğunuz yönlerden bahsedilir ve süreç tamamlanmış olur. 

Online İş Görüşmesi 

Yüz yüze iş görüşmesi ile benzer olduğu düşünülse dahi çok farklı bir iş görüşmesi yöntemidir. Pandemi ile birlikte yaygınlaşan yüz yüze görüşme öncesinde gerçekleşen online görüşme deneyimini yaşamanızı sağlar. Yazılımlar sayesinde vücut dilinizi nasıl kullandığınız veya mimikleriniz hakkında da detaylı geri dönüşler almanıza olanak tanır.  

Şirket Kültürüne Uygun İş Görüşmesi

Mock interview düzenleyen şirketin uygulamış olduğu işe alım sürecinin tamamını deneyim etmeniz için şirketlerin özel olarak düzenlendikleri etkinliktir. Bu etkinlikte şirketlerin kültürlerine göre değişen işe alım tekniklerini deneyimlemiş olursunuz. 

Başvuru İle Başlayan Süreç 

Bu yöntem ise CV‘nizi mail yoluyla iletmeniz ile başlayan bir süreçtir. İlk olarak CV‘niz değerlendirilir, ardından gerçekleşen telefon görüşmeleriniz değerlendirilir, online mülakatınız ve son olarak da yüz yüze mülakatınız değerlendirilerek süreç sona ermiş olur.


İlginizi Çekebilir: Başarılı Bir Online Mülakat İçin 8 Mülakat Sorusu Ve Cevapları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Bir yanıt yazın