Lisan Öğrenmenin Etkisi

Birçok birey günümüzde yeni bir dil öğrenmenin ne kadar önemli bir etken olduğunun farkında. Özellikle iş hayatında aranan yetenekler arasında farklı bir lisan bilmek oldukça önemli. Peki popüler lisanlar hangileri, farklı bir dil bilmek zorunluluk mu, farklı bir dil konuşurken neden zorlanırız? Bu yazımızda tüm bu sorulara sizler için cevap buluyor olacağız.

Popüler diller

İngilizce

İş hayatı, okul hayatı ve günlük yaşantılarımız sırasında kullanılan en yaygın dillerin başında tabi ki İngilizce geliyor. İngilizce dünya çapında total konuşmacı kategorisinde 1.sırada yer alarak tam tamına 1,452 milyon kişi tarafından konuşuluyor. Konuşan sayısının bu denli fazla oluşu İngilizce bilmeyi, farklı toplumların birbiriyle anlaşması noktasında en kritik noktaya konumlandırıyor. İngilizce dilinin günümüz Türkiye’sinde de önemli bir yerinin olduğunu fark etmişsinizdir. Okullarda ikinci dil olarak öğrencilere sunulan İngilizce, bireyleri gelecekte farklı topluluklarla daha rahat iletişim kurabilmeye hazırlıyor.

Mandarin

Mandarin dilinin popüler diller arasında yer almasının en önemli nedeni ana dili olarak konuşulma sayılarına göre diller listesinde en üst sırada yer alıyor olmasıdır. Bu verilere göre dünyada ana dili olarak Mandarin Lehçesini kullanan 929 milyon kişi yer almakta. Günlük yaşantınızda Mandarin lisanına aşina olmadığınızı fark etmişsinizdir. Bunun en büyük sebebi ise Mandarin dilinin Asya kıtasının doğusunda Çin ve Tayvan gibi Türkiye coğrafyasına uzak yerlerde konuşuluyor olmasıdır.

Hintçe

Hindistan’ın ana dili olan bu lisan tam 602 milyon kişi tarafından konuşuluyor. Ana dili Hintçe olan birey sayısının fazla olmasının yanında Hindistan’ın yazılım sektöründeki öncülerden olması, dillerinin yaygınlaşmasında ve farklı toplulukların Hintçeyi tanımasında önemli rol oynuyor.

Farklı bir dil bilmek zorunluluk mu?

Farklı bir lisan bilmek tabi ki şart değildir ancak bu konunun da bir “ama”sı var. Mesleğiniz, öğrenim durumunuz, bulunduğunuz coğrafya gibi faktörler sizin “ama”larınızı oluşturmakta. Bunu biraz örnekleyecek olursak şunlardan bahsedebiliriz.

Örneğin mühendislik dalında eğitim görüyor olabilirsiniz. İyi bir kariyer ve mesleki gelişim için mühendislerin ve mühendis adaylarının İngilizce, Almanca gibi dilleri bilmesi önem arz ediyor. Mesleki gerekliliklerin dışında seyahat etmeyi çok seven biri de olabilirsiniz. Bu durumda İngilizce biliyor olmanız farklı kültürleri tanımada ve iletişim kurmada size rahatlık sağlayacaktır. Kültürden bahsetmişken pek tabi ilgi duyduğunuz ve taşınmayı düşündüğünüz yeni ülkelerin lisanlarını da hukuksal sebeplerden ötürü öğrenmek zorunda kalabilirsiniz. İşte tüm bunlar farklı dil öğrenmek için birer sebep. Fakat yine de bahsettiğim gibi bunların size ve yaşam şeklinize bağlı.

Lisan öğrenmenin etkisi

Farklı bir dil konuşurken neden zorlanırız?

Dil bilmek ile alakalı yaşanan en büyük sorunlar arasında “dili en iyi şekilde konuşmaya çalışmak” yer alıyor. Bireyler farklı bir dili konuşmaya çalışırken kendi iç dünyalarında çatışmalara giriyor ve uygulama noktasında kendilerine ket vuruyorlar. Bu sorunların temelinde yargılanma korkusu ve mükemmeliyetçilik gibi duygular yer almakta. Peki bu tür sorunları nasıl aşarız?

Öncelikle şunu bilmek önemli. Bu kaygılar sadece size özgü değil yani sizin gibi birçok insan “mükemmeliyetçilik” ve “yargılanma korkusu” ile baş etmeye çalışıyor. Bu durumu anlamak ve yalnız olmadığınızı bilmek önemli. Bu sorunlar ışığında değinilmesi gereken bir diğer husus ise öğrendiniz dili, ana dil olarak kullanan bireylerin bile mükemmel konuşmadığının farkında olmak. Kendinize şu soruyu sorun “Türkçeyi ne kadar doğru konuşuyorum?”. Bu soruyu kendinize sorup üstüne biraz da kafa yorunca fark edeceksiniz ki aslında hiçbir dili mükemmel konuşmak zorunda değilsiniz. Bunun farkındalığını kazanmak ve günlük hayatınıza uyarlamak dolaylı yoldan yargılanma korkunuzu da etkileyecek çünkü sizler bu sürecin zor olduğunu ve amacın “mükemmel konuşmak” değil, “iletişim kurmak” olduğunu anlamış olacaksınız.

Yargılanmaktan korkmayın. Kendinizin ve yapabileceklerinizin farkında olun. Unutmayın, bilinçsiz kişilerce yargılanıyorsanız, bir şeyleri doğru yapıyorsunuz demektir.

İlginizi çekebilir: Yabancı Dil Geliştirmeye Yardımcı 4 Uygulama

Bir yanıt yazın