Kullanıcılar için Bard ve ChatGPT Farkları

Günümüzde hızla gelişen yapay zekâ teknolojisi, insanlarla daha akıcı, verimli ve samimi iletişim kurma potansiyeli taşıyor. Bu teknolojinin son örneklerinden biri olan “Google Bard,” Şubat 2023’te Google tarafından kullanıma açılmıştı.

Peki, Google’ın yapay zekâ yeteneklerini ve büyük dil modellerini kullanan Bard, ChatGPT ‘ye rakip mi oluyor? İşte bu yazımızda sizler için Bard ve ChatGPT farklarını derledik. Keyifli okumalar!

  • Yenilikçi Benzerlik

Bard ve ChatGPT, GoogleAI ve OpenAI tarafından geliştirilen büyük dil modelleridir. Geniş bir metin ve kod veri kümesi üzerine geliştirilen yapay zekâ sohbet sistemleri farklı dilleri çevirme, yaratıcı içerikler yazma ve sorulara bilgilendirici yanıtlar verme üzerine benzer şekilde eğitilmişlerdir.

Samimi ve doğal dil işleme teknikleriyle birlikte kullanıcılara objektif bilgiler sunan yapay zekâ modelleri eğitimden, iş dünyasına, eğlenceden gündelik hayata gibi kullanım alanlarında da benzerlik göstermektedir. Her ikisi de doğal dildeki iletişimi anlama, anlamlı yanıtlar üretme ve etkili iletişim kurma yeteneklerinde gelişmiş olsa da bilgilere erişim, veri ve dil yetenekleri gibi konularda birbirlerinden ayrılmaktadır.

  • Daha Farklı ve Daha Özgün mü?

Bard ve ChatGPT arasındaki en dikkat çekici fark eğitildikleri verilerdir. ChatGPT, kitaplar, haber makaleleri ve metinler gibi internetten toplanan bilgiler üzerinde geliştirilirken; Bard ise akademik makaleler, tarihi belgeler dahil olmak üzere GoogleAI tarafından detaylı seçilmiş veri kümelerine sahiptir. Buradaki en önemli fark ise ChatGPT Eylül 2021’ e kadar olan bilgileri kullanıcılara sunabilirken, Bard’ın Google arama motoru aracılığı ile son dakika olayları dahil gerçek dünyadan gelen bilgilere anında erişim sağlamasıdır.

Ek olarak, kullanıcıların hatta özellikle öğrencilerin dikkatini çekecek en önemli ayrım ise ChatGPT oluşturduğu metinleri hafızasında saklayıp, metnin kendine ait olduğunu iddia ederken, Bard, “bu yazılar bana ait değil, ben sadece bilgilere erişip onları işleyip sana iletebilirim.” yanıtını vermesidir. 

  • Yapay Zekâ Sohbet Modellerinin Geleceği…

Günümüzde aktif olarak kullandığımız yapay zekâ dil modellerinde ChatGPT ve Bard hala gelişim aşamasındadır. Gelecek dönemlerde bu sohbet botlarının daha karmaşık görevleri yerine getirebilmesi ve daha geniş daha güncel bilgi kapasitesine ulaşması söylentiler arasında. Nasıl yeniliklerle karşılaşacağımızı hep birlikte göreceğiz.

Eğer siz de kullanıcı deneyimiyle farklarını görmek ve size en uygun olanını seçmek isterseniz ChatGPT ve Bard’a buradan ulaşabilirsiniz!

Teknoloji alanındaki yenilikleri ve gelişmeleri kaçırmamak için bizi takipte kalın!

Bir yanıt yazın