Journaling Gerçekten İşe Yarıyor Mu?

Eğer Instagram ve TikTok’un self-care tarafında geziyorsanız, journaling temalı içeriklere mutlaka denk gelmişsinizdir. Öz bakım anlamına gelen self-care, kişinin fiziksel, ruhsal, duygusal sağlıklarını desteklemek için gerçekleştirdiği aktivitelerdir. Journaling, yani günlük tutmak ise şu sıralar oldukça popüler bir self-care aktivitesi diyebiliriz. Eğer journaling hakkında biraz araştırma yaptıysanız, internette oldukça geniş bir kitlesi olduğunun farkındasınızdır. İnsanlar journaling’in hayatlarını değiştiren bir hobi olduğunu, hayatlarını daha pozitif hale getirdiğini iddia ediyor – peki bu ne kadar doğru olabilir? Gelin, beraber inceleyelim!

Journaling neleri kapsar?

Her ne kadar journaling’in amacı duygularınızı ve düşüncelerinizi düzenli olarak bir günlüğe geçirmeniz olsa da zamanla bu hobinin evrim geçirdiğini söyleyebiliriz, çünkü tutabileceğiniz çok fazla journal tipi var. Rüya, seyahat, yemek, sanat, finans bunlardan sadece birkaçı. Burada iş biraz sizin ihtiyacınıza kalmış. Son birkaç senedir özellikle bullet journal’lar kitleler arasında oldukça popüler. Bullet journal, genellikle boş veya noktalı sayfalardan oluşur ve journal’ı tutan kişi ihtiyacına göre onu özelleştirebilir. Bullet journaling, günlük tutmayı yaratıcılıkla birleştirmesinden dolayı hızlıca yayılan bir akım oldu ve hala popülerliğini koruyor.

journaling

Journaling’in Faydaları Neler?

Journaling’in sıkça öz bakım ile anılması elbette sebepsiz değil. Devamlı journaling yapan insanlar, mental olarak daha iyi hissettiklerini ve duygularını daha rahat anlayabildiklerini belirtiyor. Aynı zamanda düşüncelerini kağıda döktükten sonra onları toparlamanın daha kolay olduğunu da sıkça dile getiriyorlar. Peki bunlar ne kadar doğru olabilir? 

Bilime göre, fazlasıyla.

2022 yılında Calgary Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, düzenli journaling’in anksiyete, depresyon ve post-travmatik stres bozukluğu semptomlarını yatıştırabildiği ve hekimlere ruh sağlığı semptomlarının yönetiminde yardımcı olabileceği açıklandı. Bu tarz bozukluklardan muzdarip olmasanız da, journaling size yine de duygularınızı ifade etme fırsatı, kişisel farkındalık, stres kontrolü ve günlük zorluklarla mücadele ederken güvenli bir alan sağlayabilir.

Journaling’e Nereden Başlayabilirsiniz?

Özellikle hobilerinizi bireyselleştirmeyi seven bir insansanız, belki de YouTube’dan tutorial izlemek çok cazip gelecektir ama journaling’e başlamanız için ihtiyacınız olan üç şey var. Kalem, defter ve düşünceleriniz. Gerisi size kalmış. 

journaling

Her ne kadar internette rastlayabileceğiniz journaling postları genellikle estetik odaklı olsa da, önceliğiniz estetik olmamalı. Journaling’in en önemli odağı bireysel ve size ait olmasıdır, bu yüzden bu hobiye başlayacaksanız estetikten ve kendinizi başkalarıyla karşılaştırmaktan ziyade konforunuza odaklanmanızı öneriyoruz. 

Şimdiden iyi yazmalar! 

İlginizi çekebilir : Sabahları Uyanır Uyanmaz Deftere Yazmanın Gücü: Sadece 5 Dakika

Bir yanıt yazın