İyi Bir Liderin Öne Çıkan Özellikleri Nelerdir?

Yönetim kurulu başkanı, antrenör, yönetmen şef, pilot, hakim, din adamı, başhekim ya da yapımcı olabilirsiniz. Liderlik, hayatın her alanında önümüze çıkar. Liderlik özelliklerini kendisinde bulunduran insanlar, hangi alanda olursa olsun bir grup insanı ortak ve doğru bir hedefe yönlendirmeyi sağlar.

Bir karakteri iyi bir lider yapan şey spesifik bir yetenek olamaz. Belirli ve gereken yeteneklerin birçoğunu bünyesinde bulunan insanlar lider olarak nitelendirilebilir. Bu yeteneklerin her biri kendi başına alışkanlık haline getirmesi zor fakat değerli becerilerdir.

Hangi Nitelikler Sizi İyi Bir Lider Yapar?

Sözlü İletişim Becerileri: Güçlü bir lider, ekibini yönlendirirken doğru ve etkili bir iletişim dili kullanmalıdır. Diksiyon, hitap sanatı ve kelime hazinesinin birleşiminden oluşan bu beceri yeteneği, bir liderin talimat verirken ya da bilgi birikimini aktarırken işine  yarar.

İyi Dinleyebilmek: Bilgiyi sadece aktarmak değil, birikiminizi geliştirmek de liderlik vasfınızın bir parçasıdır. Hem bunun için hem de doğru cevabı muhatabına iletebilmeniz için dinlemeniz gerekir. Endişeleri anlanan ve karşılık bulan bir ekibin başarılı olması adına önünden büyük engeller kalkar.

İkna Kabiliyeti: Ekibinizi yani sizinle ortak fikirlerin çatısı altında buluşması gereken her mertebeden insanı inandığınız değerlere en az sizin kadar inandırmanız gerekir. Bundan önceki iki beceri ile desteklenen bu yetenek, körü körüne emirlerinizi dayatmadığınız için fikirlerinizi daha değerli kılacaktır.

Karar ve Kriz Yönetimi: Liderliğin en önemli görevlerinden biri de herkesten farklı olarak konularla ilgili karar verici son sözleri söylemektir. Liderler, eleştirel düşünce becerilerini kullanarak sorunlara çözüm üretebilir. Soğukkanlılığın da desteğiyle birçok olasılığı karşılaştırmak da bu anlamda esastır.

Görev Paylaşımına Açık Olun: Lider olmanız demek, her göreve kendinizin koşacağınız anlamına gelmez. Büyük şirketlerdeki CEOları değerlendirdiğimiz zaman hepsine yetişemeyeceklerini ve bunun zaten verimsiz olacağını düşünmemiz zor olmaz. Gücünüzü ekibiniz arasında doğru paylaştırarak ve sadece gereken noktalarda yardımcı olarak herkese desteğinizi hissettirebilirsiniz.

Sorumluluk Alın: Etkili ve başarılı bir lider, yaptığı her hatada başkalarını suçlamayarak aynada gerçekten başarısız olduğu noktaları irdeler. İşler başarıyla sonuçlandığında yapacağınız gibi ters gittiğinde de onları sahiplenin.

Değişimin Bir Parçası Olun: İnişleri ve çıkışları kabul etmek hayatın her alanında işimize yaradığı gibi bir geminin kaptanına daha çok yarar. Planlar, programlar ve ihtimaller her zaman değişiklik gösterebilir. Stratejinizi her daim doğru ve dinamik kullanmak sizin tüm bunlarla başa çıkma becerinizi kanıtlar.

Desteğinizi Esirgemeyin: Nasıl bir ekibin başına geçtiğiniz zamana kadar üstlerinizin ilgisini ve desteğini hissetmek istediyseniz şimdi de sizden aynısını bekleyen onlarca belki de yüzlerce insan var. Varlığınız ve desteğiniz onlara itici güç olacağı için bunu onlara hissettirin.

Saygı Gösterin: Beklediğiniz saygının aynısını, hatta bazı durumlarda daha fazlasını, insanlara göstermeniz gerekecektir. Saygı kazanılan bir kavram olduğu için belki de zorba tutumlarla insanların kalbini kırmak, onları dinlememek ve kendinizi büyük görmek yerine aynı noktalarda buluştuğunuzu onlara da her fırsatta hissettirin.

İlginizi Çekebilir: Telefonunuza İndirebileceğiniz Faydalı ve Eğlenceli Uygulamalar

Youthall’da profilinizi oluşturmak için hemen tıklayın.

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.