İstanbul’da Öğrenci Olmak

Üniversiteye başlayacaksın ve tercihin artık çok net! İstanbul’a hoş geldin! 🙂 Türkiye’nin en büyük şehri; İstanbul’a dair aklında birçok soru olabilir çünkü bu koskoca şehirde yapabileceklerin ve öğrencilik hayatını destekleyecek şeylerin sınırı yok. İşte tam da bu noktada öğrenci olarak ilk kez geleceğin bu şehirde hayatını kolaylaştırmak için sana harika bir rehber hazırladık! Bu rehberde; İstanbul’da yaşam nasıl? Ulaşım nasıl? Nerelerde sosyalleşebilirsin? hatta alışveriş, yeme içme imkanları çeşitliliğine kadar her şey var. Hadi şimdi birlikte İstanbul’u 360 derece inceleyelim 🙂


İstanbul’da Ulaşım İmkanları

İstanbul’un koca bir metropol olmasından sebep, elbette ele alman gereken en önemli konulardan biri “Ulaşım İmkanları” olacaktır. Şehrin bir ucundan diğer ucuna gidebileceğin birçok ulaşım imkanı İstanbul’da hayatını kesinlikle kolaylaştıracak. Tabii ki tüm imkanlar olsa da bu koca şehrin trafiğini de her zaman plana katman en önemli noktalardan bir diğeri. 🙂 

İstanbul; metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş, tramvay, deniz ulaşımı, taksi hizmetleri gibi sayısız hattın olduğu bir şehir. Hadi şimdi bunları da tek tek inceleyelim.


1. İstanbulkart Nedir?

İstanbul’da yaşayan herkesin mutlaka cüzdanında olması gereken İstanbulkart ile karayolu ulaşımı, deniz ulaşımı, metro ve marmaray gibi ulaşım imkanlarından yararlanabilirsin. İstanbulkart’ın senin için en önemli özelliği ise “öğrencilere” özel bir çeşidinin de olması. Öğrenci kartı  ile normal ulaşım tarifelerine göre daha indirimli bir ulaşım hizmetinden faydalanarak doya doya şehri gezebilirsin. İstanbulkart’a buradan başvurabilir, İstanbulkart çeşitlerini ve ücretlerini buradan inceleyebilir daha sonra şehrin birçok noktasında İstanbulkart Başvuru Merkezleri’ne giderek kartını alabilirsin. İstanbulkart Başvuru Merkezleri’nin adreslerini ise senin için buraya bırakıyoruz.  Kartında bakiye yoksa telaşlanmana gerek yok. Yine şehrin hemen hemen her bölgesindeki istasyonlarda ya da yakınlarındaki büfelerden kartına kolaylıkla bakiye yükleyebilirsin. Küçük bir ipucu:  Para bozdurmak sorun olmasın diye cebinde hep nakit, aklında bu ipucu mutlaka olsun! 🙂


2. Karayolu ile Ulaşım

İstanbul’un en büyük ulaşımı karayolu ile sağlanıyor. Kısa mesafeler ya da uzun mesafeler için değerlendirebileceğin otobüs, metrobüs, taksi, minibüs veya dolmuşlar ile şehirde karayolu ile çok sayıda bölgeye ulaşım sağlayabilirsin. 

  • Çok sayıda hat ve güzergah ile İETT Otobüsleri İstanbul için en önemli ulaşım kaynağından biri. Bazı önemli hatlar 7/24 hizmet verirken, çalışma saatleri genellikle 06.00 ile 23.00 arası değişiyor. Tüm hat bilgilerine ve otobüslerin çalışma saatlerine erişebilmek için Mobiett uygulamasını telefonuna indirebilir ya da buradaki link üzerinden inceleyebilirsin. Tabii ki buradaki saatlerde trafiğe ve yol durumuna bağlı olarak değişikliklerle karşılaşabileceğini de söylemiş olalım, otobüsünü kaçırmanı istemeyiz. 🙂
  • İstanbul kalabalık bir şehir ve bu yüzden trafik sorunu da çok fazla. Metrobüs ise bu sorunu neredeyse ortadan kaldırıyor ve İstanbul’un bir ucundan diğer ucuna karayolunda kendine ait bir yol üzerinden kişiye hızlı ve kolay bir ulaşım imkanı sağlıyor.
  • Dolmuş ve minibüsler ise daha lokal bir ulaşım hizmeti için bir diğer karayolu ulaşım seçeneğin olacak. Her hattın çalışma saatleri ve ücretleri gideceğin yere göre değişiklik gösterecektir. Nereye gitmek istediğini söylemen ve paranı şoföre uzatman yeterli. 🙂
  • Taksiler ise 7/24 hizmet veren, kişisel bir ulaşım hizmeti alabileceğin, İstanbul’un en renkli araçları. Sarı, mavi ve VIP olarak siyah taksilere şehrin her noktasında denk gelebilirsin. Yapacağın ödeme de gideceğin bölgeye göre değişiklik gösterecektir. Yine küçük bir ipucu olarak:  14:30 – 15:30 arası taksilerin değişim saatleridir ve bu saat aralıklarında taksi bulmak çok zorlaşacaktır. Bu saatlerde taksi tercih edeceksen bu durumu göz önünde bulundurmanı öneririz.

3. Metro ile Ulaşım

İşte İstanbul’da bir yerden bir yere gitmenin en hızlı yolu raylı sistemler! Metro, tramvay, füniküler veya teleferik… Her biri Metro Ulaşımı altında toplanıyor. Nispeten daha az kalabalıkların olduğu ve düzenli saat aralıkları ile çalışan metrolar sana trafiksiz bir ulaşım deneyimi sağlayacak. Tüm bu araçlar için de yine İstanbulkart kullanımı senin en olmazsa olmazın. Metro hatları, saatleri ve en güncel bilgilere ise buradan erişebilirsin.

4. Deniz Yolu ile Ulaşım

İstanbul’un en keyifli ulaşım imkanlarından olan deniz yolu ulaşımı ile; iki kıtayı birbirine bağlayan eşsiz bir güzelliğe sahip İstanbul Boğazı’nda iki yaka arasında veya aynı yaka üzerinde farklı duraklara keyifli bir yolculuk yapabilirsin. 🙂 Şehir hatları vapurlarını kullanmak için de yine İstanbulkart’ının olması gerekiyor. Çalışma saatleri ve hat bilgileri için buradan daha detaylı bilgi alabilirsin.


İstanbul’da Konaklama ve KYK Yurtları

İstanbul büyük bir şehir, bu yüzden konaklamak konusunda çok fazla problem yaşamayabilir, çoğu semtte KYK yurtları olduğundan dolayı okuduğun okula da uzak kalmayabilirsin. Yurtta kalmak İstanbul’a yeni gelmiş birisi için sosyalleşmek adına bir avantaj olabilir. Senin gibi birçok farklı şehirden gelmiş kişilerle bir arada olmak İstanbul’u keşfetmek konusunda onların deneyimleri sayesinde de kolaylaşacaktır. Bir öneri olarak; İlk kez İstanbul’a geliyorsan, ilk sene eve çıkmak yerine yurtta kalabilirsin çünkü bu sürede şehri keşfeder, yaşamak için sana en uygun alanları anlayabilirsin.  İstanbul’daki KYK Yurtlarını incelemek istersen buraya tıklayabilirsin.

İstanbul’da Kira ve Yurt Ücretleri

“İstanbul’da konaklama masraflarım ne kadar olur?” diye merak etmekte de çok haklısın. 🙂 Üniversite yakınlarındaki ev fiyatları semtten semte değişiklik gösterebilir. Bu durumdaki fiyat konusu eskiden çok daha net iken, şu anki fiyat dalgalanmaları sebebiyle artık çok net değil. O yüzden ortalama bir şey söylemek de pek mümkün değil. 🙂 Fakat  İstanbul’da bir evde yaşamak için birkaç arkadaşın ile eve çıkmayı planlamak masraflar noktasında seni daha çok rahatlatabilir. Bununla birlikte, özel yurtlarda kalma seçeneğini de değerlendirebilirsin. Güncel bilgilere göre, özel yurt ücretleri ise yıllık olarak 22.000 ile 170.000 arası değişiyor.

İstanbul’da Öğrencilerin Sosyalleşebileceği Mekanlar

İstanbul denilince aklına ilk gelen şey “sosyalleşmek” ise hiç yanılmazdın. 🙂 Bu uçsuz bucaksız şehirde sosyalleşmek adına her türlü imkan, çoğu semtte fazlasıyla mevcut. Ama biz senin işini kolaylaştırmak adına daha genç popülasyonun yoğun olduğu yerlerden bahsedeceğiz.  

Kadıköy, Bebek, Arnavutköy, Karaköy, Beyoğlu, hatta herkes bilmez ama Maltepe Beş Çeşmeler Meydanı gibi semt ve bölgelerde gidebileceğin, sosyalleşebileceğin çok sayıda mekan mevcut. Bu semtlerde bolca kafe, eğlence mekanı, kütüphane ve ders çalışabileceğin işletmeleri  keşfedebilirsin. Bahsettiğimiz semtlerde yapabileceğin aktiviteleri derlediğimiz içeriğimizi buradan inceleyip, kendine şimdiden notlar alabilirsin. 🙂

Öğrencilerin Mutlaka Ziyaret Edeceği Alışveriş Mekanları

Bir öğrencinin en temel ihtiyaçlarından biri de şehirde nerede alışveriş yapabileceğini bilmek olacaktır.  istanbul’a geldin ve elinde bir  ihtiyaç listen var. Merak etme her semtte büyük ya da küçük alışveriş merkezleri, dükkanları mutlaka bulabilirsin. 

Eğer ki daha fazla toplum içinde olmayı seven birisiysen elbette semt pazarları da mevcut. Fatih Çarşamba Pazarı, Beşiktaş Cumartesi Pazarı, Kadıköy Salı Pazarı gibi büyük alanlara kurulan birçok pazardan birçok ihtiyacına yönelik alışverişlerini de daha uygun maliyetlerle yapabilirsin. Pazar gezilerinde İstanbul esnafını yakından tanıyabilir, onlarla öğrenci pazarlığı yapmayı deneyimleyebilirsin. 🙂 Bir öğrenci başka bir şehirde ev kurmak istediğinde ise; ikinci el eşyalara ihtiyaç duyabiliyor. Bu sebeple, şehrin spotçular bakımından da yeterli olduğunu söyleyebiliriz.

Elbette kitap severleri unutmadık! 

İstanbul’un harika sahaf kültürünü kesinlikle deneyimlemelisin. Sahaf esnafları ile harika sohbetler edebilir, kitaplığına eşsiz bir eseri ekleyebilirsin. Beyoğlu Sahaflar Çarşısı, Beyazıt Sahaflar Çarşısı, Akmar Pasajı gibi mekanları her türlü kırtasiye ihtiyacın için kendine not etmeyi unutma! 🙂

Umarız senin için hazırladığımız bu rehber, şehirdeki ilk günlerinde sana yardımcı olur. İstanbul’u seveceğinden ve burada harika anılar biriktireceğinden eminiz. Youthall ekibi olarak sana keyifli ve başarılı bir üniversite hayatı diliyoruz. 

Bir yanıt yazın