İş Yerinde Etkili İletişim

İletişim her çağda ve herkes gerekli olan yetkinlik. İletişim kurmak beraberinde birçok incelik ve ilişki meydana getirir. Özellikle son yıllarda yaşanan COVID-19 sebebi ile meydana gelen pandemi süreci ve sosyal ilişkilerden uzaklaşmak zorunda kalınması, birçok işin sadece yazılan mesajlarla idare edilmesi insanoğlunun iletişim yeteneğini önemli ölçüde düşürdü. Pandeminin ardından tekrar ofislere dönülmesi, toplantıların müşterilerle görüşmelerin tekrar yüz yüze yapılması ise unutulan empati ve etkili iletişim özelliklerini tekrar gün yüzüne çıkardı. Size bu yazımda iş yerinde etkili iletişim ve empatinin öneminden bahsedeceğim. 

Karmaşaya Mahal Vermemek

Etkili iletişimin olmazsa olmazlarından biri karmaşaya mahal vermemektir. Özellikle yapılan işin, verilen görevlerin sade ve anlaşılır bir dille anlatılması çok önemlidir. Artık hayatımızın ayrılmaz bir bütünü olan dijital ürünler ve uygulamalar sayesinde zaten kolayca anlaşılan ve çok kısa süren işleyişlere alışan bizler karmaşık bir yapı veya görev gördüğümüzde kendi içimize sığınabiliyoruz. Yalın ve kısa anlatım şekillerine sadık kalmak bizler için en iyisi. 

Samimi olmak 

Şirket içi olsun olmasın samimiyet etkili iletişimin en büyük aracıdır. Karşımızdakine söyleyeceğimiz her şeyi samimi bir şekilde aktarmak dinleyen kişi içinde kendini değerli hissetme, önem verildiğini düşünme gibi duygular beslemesine yardımcı olur. Bu noktada hem siz daha çok dinlenirsiniz hemde söylediklerinizin kıymeti bir o kadar artar. Aksi halde küçümseyici, ilgisiz ve saygısız tavırlara sahip biri gibi görünebilir ve aradaki iletişimi arttırmak yerine düşürebilirsiniz. 

Farklı Kültürler Farklı Hayatlar 

Özellikle global şirketlerde her yöreden ve her kültürden insanla iş yaşamımız boyunca karşılaşmak çok doğaldır. Aynı yerde doğup büyümüş kişiler bile zor anlaşırken bu farklı kültürden insanların anlaşması daha da zor olabilir. Fakat açık iletişime sahip olmak ve farklılıklara saygı duymak en kilit noktalardan biri. Etkili iletişimde farklı dünyaların insanları da olsak birbirimize ve kültürel değerlerimize saygılı olarak ortak bir noktada buluşmak büyük önem taşır. 

Empati Kurmak 

İş yaşamında insanlardan en çok duyulan söz çalışma arkadaşlarının veya patronlarının ne kadar empati yoksunu olduğudur. Empati iş hayatında büyük önem taşır. Hepimiz insanız, her şey bizim için lafını unutmamak ve buna göre hareket etmekten geçer. Kendimizi o kişinin yerine koymak süreci daha iyi anlamamızı sağlar. Burada iyi niyeti suistimal etmemek ve empati seviyemize dikkat etmemiz gerekir. Fazla empatide kurulan ilişkide bir tarafı daha çok yıpratabilir. 

Dinlemek  ve Dinlenmek 

İletişim denince önce dinlemek gelir insanın aklına. Karşınızdaki kişiyi size düşündüklerini ve hissettiklerini anlatmadan anlamanız ve doğal olarak bunun sonucu uygun bir cevap vermenizde mümkün olmayacaktır. Herkes dinlemeyi ve dinlenmeyi hak eder. Etkili bir iletişim için önce karşımızdakini sözleri bitene kadar onun sözlerini kesmeden dinlemeli ve uygun bir cevap vermeliyiz. Karşımızdaki kişiyi dinlerken sözünü kesmeden dinlemek de oldukça  çok önemlidir. 

Burada bahsettiğim başlıklara dikkat ederek, iş hayatınızda veya sosyal hayatınızda birçok iletişim probleminin önüne geçebilir ve etkili iletişim kurabilirsiniz. Unutmayın etkili iletişim yaşamımızın her aşamasında olmazsa olmazımızdır. Bütün bunlara dikkat ettiğinizde gerek iş arkadaşlarınız gerekse sosyal çevreniz ile iletişim kalitenizin arttığına şahit olacaksınız. 

İlginizi çekebilir: Profesyonel Hayatta Etkili İletişim İçin Neler Yapılmalı?

Bir yanıt yazın