İş Yerinde DEI: Çeşitlilik, Eşitlik, Kapsayıcılık

Ülkeler dünyada yaşanan pek çok olaylardan dolayı artık daha kozmopolit bir hal almakta. Hali hazırda birçok kültürü içinde barındırarak bir kültür mozaiği olarak adlandırılan ülkemizde de bu durum gelişmekte. Bu noktada iş yerleri de birbirlerinin kültürlerine, inançlarına veya engellerine tamamen yabancı çalışanlarla dolmakta. Çalışan kişilerin birbirlerinin çeşitliliğini kabullenmesi bu durumlarla başa çıkabilmesi ve eğer varsa bu konuda ayrımcılığa uğramaması adına artık DEI (diversity,equity, inclusion) başlığında çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık kurallarını dikkate alarak bir çalışma ortamı oluşturmak gerekiyor. Şirketlere ve insan kaynakları departmanına büyük bir iş düşmekte. Bu yazımda sizlere iş yerinde DEI’nin ne olduğundan ve DEI uygulamanın sağlayacağı 4 faydadan bahsedeceğim. 

DEI NEDİR? 

DEI ingilizce bir terim olarak açılımı diversty, equity and inclusion yani çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılıktır. Çeşitlilik denildiğinde ilk olarak akla inanç, ten rengi, cinsiyet, yaş farklılığı  gibi detaylar gelse de çalışanların düşünme şekillerinin farklılığı bile aslında iş yerinde çeşitlilik demektir. 

Konu eşitlikçiliğe geldiğinde dikkat edilmesi gereken birçok parametre bulunmakta. Sanıyorum birçok kişinin konu eşitlik ve adalet olunca aklına bir çitin ardından maç izlemeye çalışan farklı boylarda çocuklar gelir. Eşitliğin bu çocuklara sunduğu şey ise kendi boylarına uyumla diğerleriyle beraber aynı boydaymış gibi izleyeceği basamak verilir. En sonunda eşitlikçi bir uygulama ile çocuklara farklı boylarda basamaklar vererek onları eş duruma getirir. Uzun lafın kısası eşitlik bireylerin ihtiyaçlarına özel olarak imkanlar sunarak onu başarıya ulaştırmak demektir.

Kapsayıcılık, bir şirketin çeşitli bir çalışan kitlesine hoşgörüyle ve kabullenmeyle yaklaşmasıdır. Şirket içi ve dışı uygulamalar, çeşitliliği teşvik eder ve bu çeşitliliği temsil eden çalışanları dahil ederek onlara aidiyet hissi kazandırır. Kapsayıcılık, şirketin bütün farklılıkların farkında olarak, bunları kabullenerek ve dahil ederek çalışması anlamına gelir. Bu yaklaşım, çalışanların şirkete kendilerini ait hissetmelerini sağlar ve şirket kültürünü zenginleştirir.

İş Yerinde DEI Uygulamanın Faydaları

Rengarenk Bir Palet

Çalışanlarınızın farklılıkları birbirleriyleyken birçok kültür alışverişine neden olur. Herkes bu farklılıklardan birçok yeni şey öğrenebilir ve kendini çok daha gelişmiş hissedebilir. Öte yandan bu çeşitlilik size birçok farklı yetenek de kazandırır. Yaşam boyu bizlerle olan bu farklılıklarımız, olaylara kriz anlarında çok daha farklı açılardan bakmamızı sağlayacak ve sorunları daha kısa sürede çözmemize neden olacaktır. 

Çalışan Bağlılığı

İnsanlar genel olarak rahat ve ait hissettikleri yerlerde çok daha verimli ve istekli çalışırlar. Bu sebeple şirketinizde DEI uygulamanız size çalışan sadakati olarak geri dönecektir. Farklılıklarının bir eksiklikten ziyade bir artı olarak değerlendirilmesi ve çalışanın kendisine de değer verilmesi onun iş yerinizde daha rahat hissetmesini sağlayarak kuruma bağlılığını arttırır.

Küresel Alanda İmajınız

Şirketler özellikle günümüzde her şeyin dijitalleşmesi ile birlikte kendilerini Linkedin gibi sosyal platformlarda var ederken vurgulamaları gereken şirket değerleri vardır. DEI ise burada özellikle son yıllarda Z jenerasyonu ile birlikte çok daha fazla önem kazandı. Dijitalleşen dünyanın ve iş yaşamının sunduğu dünyanın bambaşka bir ucundaki insanlarla, şirketlerle iletişim kurabilir ve bu özelliğiniz ile dikkat çekebilirsiniz. DEI şirketinizin globalde daha saygın anılmasını ve çalışanlarının da daha özgüvenli bir şekilde şirketinizin bir parçası haline gelmesini sağlar.

Müşteri İle İletişim

Özellikle gelişen, değişen ve dünyaya açılan bir şirkette çalışırken dünyanın neresinde olursanız olun farklı özelliklere sahip çalışanlarınız olması gerekir. Her şey tabi ki kurallardan ve yönetmeliklerden ibaret değildir müşterilerle iletişimde. Ortak gerçekleştirilmek istenen her iş için müşterilerle iletişime geçen birçok kişide çeşitlilik olması müşterinize dair hitabetinizi kuvvetlendirir. Ayrıca takım içi çeşitliliğin fazla olması da daha fresh bir bakış açısı ile farklı çözümler sunmanızı sağlamasıyla büyük bir avantajdır. 

DEI yeni dünyada özellikle Z jenerasyonunun iş çevrelerinde daha fazla görülmesiyle daha da önem kazanmaya başladı. DEI kurallarına uygun bir iş ortamı sağlamak başlarda zor olsa da gün geçtikçe şirket içi kurallar oturacaktır. Siz ve sizden sonra gelecek kişiler sayesinde bu yaklaşım takip edilerek DEI faydaları hem toplumumuzu hemde şirketinizi geliştirecektir.

Bir yanıt yazın