İş Görüşmesinde Reddedilme ile Nasıl Başa Çıkılır?

Kariyerimizi inşa ederken birçok mülakata giriyor, kimi zaman olumsuz sonuçlarla karşılaşabiliyoruz. Hedefe giden yolda ne yazık ki her şey, her zaman istediğimiz gibi gitmiyor. İş görüşmesinde reddedilme, tatsız da olsa yaygın bir sonuç. Özgüvenin zedelenmesinin müsait olduğu bu gibi durumlarla nasıl baş edilebileceğini gelin bu yazımızda beraber inceleyelim!

  • Yalnız Olmadığınızı Unutmayın

Geri çevrilmenin sadece sizin başınıza gelen bir durum olmadığını düşünmek, biraz olsun rahatlama hissi sağlayabilir. Çevrenizde bunun aksini gösteren insanlar olsa da, onların istisna sayıldığını kendinize hatırlatın. Moral bozukluğunu geride bırakmaya çalıştığınız bu süreçte yakın çevrenizle hisleriniz hakkında konuşmanız, onlardan duygusal destek almanız, sizi daha iyi hissettirebilir. Bunun yanında, karşılaştıkları zorluklara rağmen pes etmeyip başarıya ulaşan insanların hikayelerini okumak ya da izlemek, kaybettiğiniz motivasyonu geri getirmeye yardımcı olabilir.

Film Önerileri: Pursuit of Happyness, The Social Network, Forrest Gump,

  • Geri Bildirim İsteyin

İş reddinden sonra size en fazla fayda sağlayacak adımlardan biri, geliştirilmesi gereken taraflarınızı öğrenmeniz. Olumsuz yönlerinizle yüzleşmek korkutucu gözüküyor olsa da bir sonraki görüşmenizdeki yararını siz de fark edeceksiniz. Bunun için mülakatınızda bulunmuş olan işe alım uzmanına mail yoluyla ulaşabilirsiniz. Eğer mailinize yanıt alamıyorsanız etrafınızdaki kişilere fikirlerini sormayı deneyin. Bir yakınınızla yaptığınız mülakat pratiği veya özgeçmişinizi inceleyen başka bir göz, sizin kaçırdığınız detayları farkına varıp önerileriyle yardımcı olabilir.

  • İstediklerinizi Gözden Geçirin

Temel yetkinliklerinize uygun ilanlara mı başvuruyorsunuz? Yoksa iş arayışındaki beklentileriniz bulanık bir hal almaya mı başladı? Peşinde olduğunuz pozisyonların gerçekten istediğiniz iş olduğundan emin olun. Yeteneklerinizi, beklentilerinizi, kariyer hayallerinizi tekrar hatırlayın. Başvurup mülakatına girdiğiniz ilanın sizi aslında heyecanlandırmadığını görüştüğünüz kişiler sizden önce fark etmiş, bunun sonucunda olumsuz bir sonuç almış olabilirsiniz. Gelecekte şansınızı deneyeceğiniz ilk iş pozisyonuna başvurmadan önce şu soruyu sorun: Uzun vadede kendinizi bu işi yaparken hayal edebiliyor musunuz?

  • Pozitif Kalmaya Çalışın

Aldığınız olumsuz yanıtın motivasyonunuzu yok etmesine izin vermeyin. Bu aşamada sizi mutlu eden aktivitelere öncelik vermek, gurur duyduğunuz yanlarınızı ve hayatın sizi memnun eden kısımlarını hatırlatacak bir liste oluşturmak inancınızı kaybettiğiniz anlarda sizi toparlayabilir. Unutmayın, günümüz piyasasında iş bulmak uzun bir süreç ve kötü giden görüşmeler de sonuca ulaşana kadar bunun doğal bir parçası. Hayallerinizdeki işe bir mülakat daha yaklaştınız!


İlginizi Çekebilir: Başarılı Bir İş Görüşmesi Geçirmek İsteyenler İçin 8 Faydalı İpucu

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın