İş Başvurusu İçin Nasıl ve Ne Zaman E-posta Gönderilir?

Eğer bir iş veya staj arıyorsanız, karşınıza e-posta yoluyla başvurulması gereken iş ilanlarının çıkması kaçınılmazdır. E-posta yoluyla bir iş veya staj başvurusu yapacaksanız bunu işverenler tarafından fark edilmenizi sağlayacak büyük bir fırsata çevirebilirsiniz. Başvurunuz için e-posta gönderirken başvuru sürecinde ilerleme şansınızı artırmak için e-postanızı profesyonelce ve düzgün bir şekilde hazırlamanız çok önemlidir.

İş başvurusunu ne zaman e-postayla göndermeniz gerekir?

  • Herhangi bir yerde resmi bir iş ilanı olmayan bir işe başvuruyorsanız,
  • Başvurduğunuz pozisyon için özgeçmişinizi göndereceğiniz bir platform veya kariyer sayfası yoksa,
  • İşe alım sorumlusu, özgeçmişinizi e-posta yoluyla göndermenizi istiyorsa,
  • Çevrimiçi başvuru sistemlerini kullanmayan daha küçük bir şirkette veya yeni bir girişimde bir pozisyon için başvuruyorsanız başvurunuzu e-posta ile gönderebilirsiniz.

Başvurunuzu göndermeden önce, başvurduğunuz şirket için tercih edilen başvuru yönteminin bu olduğundan emin olmalısınız. Tüm bunlardan emin olduktan sonra, e-postanızı göndermeden önce, en uygun zamanı tercih etmek için saati kontrol etmelisiniz. İş e-postaları genellikle hafta içi, saat 08:00 ile 19:00 saatleri arasında gönderilir. Profesyonel görünmek ve fark edilmek için bu saatler arasında bir e-posta göndermek en doğru tercih olacaktır.

İş başvurusu e-postanıza neler dahil edilmelidir?

İş başvurusu e-postanız sizin ön yazınızdır, bu yüzden ayrı bir ön yazı eklemektense tüm detayları e-postanın içeriğinde belirtmeniz gerekir. Bu detaylar; yazmanızın sebebi, başvurduğunuz iş veya pozisyon, bu pozisyon için sizi uygun kılan nitelikleriniz ve tercih ettiğiniz iletişim bilgileridir. Bunun yanında özgeçmişinizi ve (varsa) pozisyon veya iş için istenen ek belgeleri e-postanızdaki eklere dahil etmelisiniz.

Bir iş başvurusu e-posta ile nasıl gönderilir? 

1. Gerekli Belgeleri Hazırlayın

Bir başvuru e-postası oluşturmanın ilk adımı, e-postaya ekleyeceğiniz belgeleri hazır hale getirmektir. Özgeçmişinizi ve pozisyon veya iş için istenen ek belgeleri alıcının doğru bir şekilde açıp görüntüleyebilmesi için belgelerinizi Microsoft Word veya PDF formatında göndermelisiniz. Ayrıca paylaştığınız her belgenin başlığına tam adınızı eklemeniz görüntüleyen kişiye kolaylık sağlayacaktır.

2. E-postanızın İçeriğini Oluşturun

E-postanızın içeriği olabildiğince kısa ve öz olmalıdır. İşe alma süreci işverenler için uzun ve sıkıcı bir süreçtir, bu nedenle e-postanızın okunması ne kadar kolay olursa bir sonraki aşamaya geçme şansınız o kadar yüksek olur.

E-postanıza başlarken selamlama kısmını kesinlikle atlamamalısınız çünkü tıpkı gerçek hayattaki sohbetlerde olduğu gibi bir selamlama olmadan öylece sohbete başlayamazsınız. Resmi bir e-posta gönderdiğiniz için “Sayın” veya “Merhaba” ile başlamalısınız ve bu kelimelerden sonra mutlaka hitap edeceğiniz kişinin adı ve unvanı ile devam etmelisiniz. Daha sonra içeriğinizde bu e-postayı neden yazdığınızı ve niteliklerinizi açıklayan kısa bir veya iki paragraf ve iletişim bilgilerinizi ekledikten sonra alıcıya zaman ayırdığınız için teşekkürleri içeren veya yanıt alma şevkinizi belirten bir kapanış paragrafı eklemelisiniz. Ayrıca e-postaya eklediğiniz belgelerden de bahsetmelisiniz.

3. Kısa ve Basit Bir Başlık Tercih Edin

Tahmin edebileceğiniz gibi, başvuracağınız iş veya staj pozisyonuna e-posta yoluyla başvuracak tek kişi kesinlikle siz değilsiniz. Bu nedenle işe alım sorumlularının e-postalarını filtreleyebilmeleri ve daha kolay görebilmeleri için konu başlığının kısa olması çok önemlidir. Başvuru şartlarında bu pozisyon için tercih edilen bir başlık varsa, e-postanızın başlığına bunun dışında hiçbir şey eklememelisiniz. Belirtilen herhangi bir konu başlığı yoksa, adınızı ve başvurduğunuz pozisyonu ekleyebilirsiniz.

4. E-postayı İmzanızla Bitirin

Eğer önceden hazırlanmış ve otomatik eklenen bir imzanız varsa, bu imzayla bitirmeniz uygun olacaktır fakat bir imzanız yoksa e-postanızın sonuna adınız ve soyadınız, e-posta adresiniz ve telefon numaranızı yazmalısınız. Dilerseniz LinkedIn profilinizin URL’sini de ekleyebilirsiniz.

“Gönder” tuşuna basmadan önce içerik ve dil bilgisi kontrollerini yapmayı unutmamalısınız. E-postanızın mükemmel olduğundan emin olduktan sonra göndermeye hazırsınız!

İlginizi çekebilir: Z Kuşağı Adım Adım Dünyayı Değiştiriyor!

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma! 

Bir yanıt yazın