İçerik Üretmeye Nereden Başlanır?

“İçerik üretmeye nereden başlanır?” sorusu kafanızın içinde oradan oraya dolanan bir soru olmaktan çıksın ve gerçek hayatta da karşılığını bulsun istiyorsanız bu yazı tam size göre!

İçerik Üretmek Nedir?

İçerik üretmek insanlık tarihinin belki de en eski geleneklerinden biri olmuştur. Kendimizi ve yaşadıklarımızı yeni nesillere aktarmak insanoğlunun teknolojik evrimi ile birebir doğru orantılı bir şekilde ilerleyen ve her dönem farklı bir şekilde karşımıza çıkan bir olaydır. İlk çağlarda insanlar yaşadıklarını duvara resim yaparak anlatırken, günümüzde insanlar yaşadıklarını bloglarda yazı yazarak, sosyal medya hesaplarında paylaşım yaparak aynı olayı devam ettirmektedirler. İçerik üretmek aslında basit bir temelde insanların kendileri, ilgi alanları hakkındaki bilgileri, yaşadıklarını farklı kesimlere internet aracılığıyla aktarması olarak açıklanabilir ve bu da insanlık tarihinin paylaşım dürtüsünün bir ürünü olarak anlamak mümkündür. Günümüzde artık internetin hemen hemen her evde olması, her yaştan insanın teknolojik aletlere sahip olması ile birlikte içerik üretmek bir mesleğe ve para kazanma aracına dönüştü. Herkesin bir şekilde yerini almasını istediği bu sektör ve dönüşüm için ise planlı ve programlı ilerlemek diğer insanlardan sıyrılmaya yol açacaktır. 

Gelin bu plan ve programlama işini hep birlikte çözelim.

1- İçerik üretme hedefini tanımlamak

İçerik üretmek için ilk yapılması gereken şey bir hedef belirlemektir. Bu hedef içeriklerinizin hangi konuda olacağına, ne türde olacağına, kimlere hitap etmek istediğiniz gibi kabataslak bir plan hedefi oluşturmaktır. Örneğin ilgi alanlarınız hakkında çok bilgili olduğunuzu düşünüyorsanız ilk içerik üretme deneyiminizde bu yoldan ilerlemek daha rasyonel bir adım olacaktır. Bunun yanında içeriklerin ne türde olacağına karar vermek de çok önemli bir adımdır. Günümüzde podcast, blog yazısı, sosyal medya paylaşımı, videolar ve daha bir sürü şekilde içerik üretmek mümkündür. İçeriklerinizin içerik paylaşma alanlarından hangisinde daha iyi olacağını saptayarak o alanı keşfetmek ve öğrenmek de içerik üretimine başlarken ki önemli adımlardandır. Son olarak içeriklerinizin ne konuda olacağı ve türüne karar verdikten sonra içeriklerinizin kimlere hitap etmesini istiyorsanız onu da belirlemek daha iyi bir büyüme için olumlu bir adım olacaktır.

2- İçerikleri takip edebilecek kişileri araştırmak ve analiz etmek

İlk adımı tamamladıktan sonra içerikler için kitle analizi yapmak ve kendi içerik kitlesini oluşturmak da ikincil adım olarak öne çıkabilmektedir. Örneğin iş hayatı ile ilgili bir içerik üretmeye karar verdiniz, bu içerikleriniz iş hayatı ile alakası olmayan tonlarca insan için bir anlam ifade etmeyeceği için, içeriklerinizin anlam bulabileceği kimseleri bulmak önemlidir. Bu kişiler nasıl bulunabilir noktasında ise sizden önce benzer alanlarda içerik üreten kimseleri araştırmak ve kitlelerine bakmak faydalı olabilir. Bunun yanında kitleler bulunduktan sonra bu kitlenin hangi saatlerde bu içeriklere zaman ayırabileceğini düşünmek gibi basit analizler de yerinde bir adım olacaktır çünkü yine aynı örnekten gidersek iş hayatı ile alakalı bir içerik üretiyorsanız bunu mesai saatleri içerisinde yaparsanız genelde içerikleriniz ulaşmak istediğiniz kitlelere ulaşması zor olabilmektedir.

content searching

3-İçerikleri paylaşılabilecek alan oluşturmak

İlk iki adımı kurguladıktan sonra artık yavaş yavaş adım atmaya başlamak ve planları hayata geçirmek gerekmektedir. İçeriklerinizin türüne, ne olacağına, kimlere ulaşmak istediğinize, ulaşmak istediğiniz kitleleri analiz ettikten sonra atılacak adım somut bir adımdır. Bu adım örneğin bir video içeriği üretmek istiyorsanız akla gelebilecek en basit ve en mantıklı hamle bir YouTube kanalı açmaktır. İçeriğinizi ne türde olacağı üçüncül adımın temelinde yatan gerçektir. Podcast üretmek isteyen birisi bununla alakalı mecralarda bir profil oluşturarak, sosyal medyada içerik üretmek isteyen birisi bir sosyal medya hesabı oluşturarak, blogda içerik üretmek isteyen birisi ise blog sitesi açarak üçüncü adımı gerçekleştirebilir. Bu adım ilk iki ve son üç maddenin ilerlemesi için gerekli olmaktadır. Genelde herkes bir şekilde içerik üretme planları yapar, analizleri yapar fakat bunlar bir düşünceden ileriye gitmez. Gelin siz bu noktada bir adım atın bir mecrada yer edinmeyi hayalden ötesine götürün.

4- İçerikleri üretmeye başlamak

İlk üç adımdan sonra artık içeriklerinizi üretmenin hazzına ulaşmaya başlayabilirsiniz. Her mecranın, her içerik türünün kendine has püf noktaları ve bilinmesi gerekenleri vardır. İlk içeriklerinizde belki bunlardan yoksun olacaksınız fakat zamanla içeriklerinizi üretip belirli bir kitleye ulaştıktan sonra gelecek eleştirilerle de birlikte içeriklerinizin daha sağlam temellerini de oluşturmaya başlayacaksınız. İçerik üretmek gerçekten iyi bir plan, araştırma ve güçlü adımlarla desteklendiğinde çok basit bir yolculuk olarak nitelendirilebilir çünkü ilk üç adımı gerçekleştirdikten sonra yapılması gereken tek eylem artık vakit harcayarak içerikleri üretmek ve paylaşmak olmaktadır.

İçerik üretmeye nereden başlayacağınızı hala bilmiyorsanız, Youthall’un üniversite öğrencileri için düzenlediği, ilgilerini çeken konular hakkında yazmaları için fırsat tanıyıp hazırlanan içeriklerle seslerini duyurmaya yardımcı olan Online İçerik Yazarlığı Programı ilginizi çekebilir. 

5- İçerikleri takip edecek kişilere ulaşmak ve duyurmak

İçerikleri ürettikten sonra bu içerikleri duyurmak ve insanların ilgisini çekecek şekilde adımlar atmak da içerik üreticisi olmanız için gerekli olan bir diğer adımdır. İkinci adımı gerçekleştirdiyseniz hali hazırda bir kitle analizi ve araştırması yapmıştınız. Artık yapmanız gereken tek şey bu araştırma ve analizdeki bireylere ulaşabilmek, onlara dokunabilmektir. Bu bazen bütçeniz varsa reklam vererek, bazen ise yoğun bir çaba sonucunda olmaktadır. Bütçeniz var ise araştırdığınız kitlenin yoğun kullandığı kitle iletişim araçlarında onların ilgisini çekmeye çalışacak şekilde reklam yapmak gayet yerinde bir adım olacaktır. Eğer bütçeniz yok ise bu kişilere bazen bire bir şekilde mesaj atarak ulaşmak ve onlara kendinizin varlığından haberdar etmek bile gerçekten faydalı olabilmektedir. Örneğin Youthall ilk kurulduğu zaman sadece kendi yakın çevresi içerisinde ve staj arayan iki kişinin adımlarıyla kurulmuştu. İlk başlarda kitle oluşturmak için yoğun bir çaba gerekiyordu ve bunu uyguladılar. Şimdi ise tonlarca genç bu siteden staj ve eğitim programlarına kayıt olmakta ve site gitgide büyümektedir. Belki de içerik üreticisi olmanın belki de en zorlu ve en kapsamlı olayı da bu maddedir çünkü içerikleri o kitlelere ulaştırırken ki mental ve vakit kaybı meyvesini verene kadar kişiye sadece kötü bir süreç olarak ve başarısızlık olarak gelecektir. Bu noktada asla umutsuzluğa kapılmadan her gün üstüne koyarak daha azimli durmak gerçekten faydalı olacaktır. 

6-İçerik üretmeyi düzenli hale getirmek ve içerikleri öne çıkarmak için uğraşmak

İçeriklerinizi oluşturdunuz, paylaştınız, kitlenizi de oluşturdunuz artık yapmanız gereken tek şey bunu sürdürmektir. Üretim toplumuna dönüşmemizden ötürü insanların dikkati hemen dağılabilmektedir. Bu yüzden kitlenizi sürekli konsolide edecek biçimde dikkatlerini sürekli sizde toplamaya çalışmak da artık yapmanız gereken önemli bir adımdır. Bu nedenle içerikleriniz ne kadar iyi olursa olsun bir süre ara verdiğiniz de kitleniz artık sizi bırakabilir ve tekrar bir kitle oluşturmak için bir adım daha geriye gitmek kimsenin isteyeceği bir şey değildir. İçeriklerinizi düzenli tutarak, kitlenizin de desteğiyle artık içeriklerinizin daha popüler ve yükselen trendlerde gözükmesi için de uğraşmanız bilinçli büyümenizin temelini oluşturacaktır. Kısaca basit bir kişisel gelişim sözü olarak düşünsem de şu söz okuduğunuz son maddeyi özetlemektedir:Zirveye çıkmak zordur. Zirvede kalmak daha zordur.”

 

Bir yanıt yazın