Hibrit Eğitim Modeline Nasıl Alışılır?

Kimimizin üniversitesi hibrit eğitim veya normal eğitimle çoktan açıldı, kimimizin ise daha çok yeni…

 

Kim “şu an nerede, nasıl bir şekilde, ne zaman başladı?” sorularından bağımsız hepimiz de yeni bir yıl, yeni dostluklar, kimimiz için yeni bir şehir içindeyiz.

Maalesef ki çoğumuzun ya online ya da hibrit eğitimi var. Bu durum kampüsten, etkinliklerden, yeni ortamlardan, yüz yüze derslerin verimliliğinden mahrum bırakmakta ve eminim ki çoğumuzun üniversite hayallerini yıkmakta. Maalesef bununla bitmeyen birçok sorun da cabası. Ders konusunda bir düzeni oturtamamak, hibrit eğitimde derslere yetişmek için koşuşturmacalar ve yolda geçen zaman… Peki ne yapılmalı?


  • Planlama

Planlamanın hem akademik hayatta hem de kariyer hayatımızdaki etkisi ve yararı yadırganamayacak ölçüde. Özellikle günümüzde yoğun geçen Zoom görüşmeleri, toplantılar, eğitimler ve uzaktan birçok sosyal aktivitelerin havada uçuştuğu bir dönemde karman çorman olan bir yapılacaklar listesi faydalı olacaktır. Realist bir yaklaşımla yapılmasının oldukça önemli olduğu bu planlamada sizin için en uygun olan planlama şekline karar vermeniz gerekir ancak en çok önerilenlere baktığımızda günlük program ve planlanan randevular için de haftalık bir taslak en ideali. Sebebi ise uzun dönemli programlarda bazen aksayan durumların motivasyonu kaybetmeye yol açmasıdır.


  • Motivasyon

Her yerde duyduğumuz ancak en çok ve en hızlı bir biçimde eksikliğini hissettiğimiz duygu olmakla birlikte çevre tarafından da kolayca etkilemeye açık bir kavram. Özellikle en yoğun olduğumuz ve aksiliklerin peşimizi bırakmadığı dönemlerde (öğrencilerde vize – final haftaları iş hayatındakiler için de işlerin en biriktiği dönemler olur genelde) içimizde o işi bırakma isteği, yapamayacakmış gibi hissetmek motivasyonumuzu en çok kaybettiğimiz dönemler. Bu dönemlerde sakinliğimizi korumalı, endişelerimizi bir kenara bırakmalı küçük bir mola ile her şeye hazırlıklı bir şekilde sonuna kadar devam etmek olacaktır.


  • Sosyalleşmek

Bu dönemde aslında en zorlarından biri. Her ne kadar aşı ile korunuyor olsak da hala açıklanan risk oranları bir kısmımızı psikolojik ve fizyolojik olarak zorlamakta. Özellikle eskisine oranla iletişimimizin ve sosyalliğimizin büyük ölçüde azaldığını düşününce maalesef online dönemler daha da zorlu ancak bunlara rağmen çeşitli platformlar aracılığıyla insanlarla iletişimde kalmak sizlere yalnız olmadığınızı, herkesin benzer durumlardan muzdarip olduğunu fark etmemizi sağlar ve hem sosyal açıdan hem de ruhsal açıdan daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.


  • Online stajlara katılmak

Artık kariyer sitelerinde, staj ilanları için baktığımız web sayfalarında aynı şekilde Youthall’da da birçok stajın “remote” olarak adlandırdığımız uzaktan çalışma ile olduğunu görmekteyiz. Hem zaman hem de enerji bakımından tasarruf sağladığımız bu dönemde yine veya yeniden online bir iş yapmak ilk başta kulağa can sıkıcı ya da “yine mi?” dedirtecek bir duruma koyabilir. Ne var ki atlanılan bir kısım var. Online da olsa yüz yüze de olsa emek harcıyorsunuz. Bir iş için çaba gösteriyorsunuz. Ve bütün olumsuzluklara rağmen, ideallerinizdeki gibi bir ortam olmasa da bir şeyleri başardığınızı görmek başarınızı pekiştirir ve sürece adapte olmayı, dezavantajdan avantaj yaratmaya iter. Aynı şekilde yaptığınız online stajlar da ekipçe yapılmasından dolayı yine kendimizi yalnız olmadığımız düşüncesine getirir.


  • Yeni kararlar almak

Ve son maddemiz olarak da yeni bir karar. Belki zamanınız yok diye sürekli ertelediğiniz bir hobi, yeni bir dil, spora başlamak, bir fikir varsa aklınızda onu hayata geçirmeye çalışmak… Daha niceleri bu dönemde hayatınıza bir yenilik katar, sizi geliştirir. Kendinizde bir şeyleri “başardım” deme fikri ileri taşır ve özgüven katar. “Fırsat bu fırsat” diyerek lehimize hareket etmek en çok fayda sağlayacak durumlardan biri.


Gönül ister ki en yakın zamanda bu günler bitsin, hatıralarda ve tarih sayfalarında kalan bir olay olsun. Umarım ki “keşke”lerin değil, “iyi ki”lerin yankılandığı bir süreç olsun. Acısıyla tatlısıyla yeniden normale dönmeyi temenni eder sağlıklı günler dilerim.

 

İlginizi çekebilir: Yaklaşmakta Olan Gelecek: Kripto Paralar

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın