Yaklaşmakta Olan Gelecekte Kripto Paralar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Artık neredeyse sokakta, televizyonda, gezdiğimiz internet sitelerinde bile kripto para ile alakalı reklamlara rastlar hale geldik. Günlük hayatta neredeyse her yerde karşılaştığımız, çok fazla yorumlarda bulunulan ve bilgi kirliliğinden kaynaklanan kafa karışıklığına çare olabilmek için kripto paralara gelin önemli soru başlıkları altında yakından inceleyelim.

Kripto Para Nedir? 

Kripto para, takas işlemlerinde kullanılabilen, tamamen dijital, şifrelenmiş, sanal para birimidir. Aslında banka kartları ve kredi kartlar ile harcanılan ve aktarılan paralar da sanal paralardır çünkü bu işlemler sonucunda sadece sistem verilerinde değişiklik meydana gelir. Kripto paralar da aynı çalışma prensibine sahiptir ancak en önemli özelliği herhangi bir otorite ya da hükümet tarafından yönetilmeyen, yani merkezileştirilmemiş para birimidir.

İlk Kripto Parayı Kim Buldu?

2009’da Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulan Bitcoin, ilk merkeziyetsiz kripto paradır.

Nakamoto hakkında farklı iddialar bulunmaktadır.

Kim olduğu hala bilinmeyen Nakamoto’nun, 5 Nisan 1975 doğumlu Japonya’da yaşayan bir adam olduğu iddia edilmiştir fakat ortaya atılan iddiaların çoğu Nakamoto’nun, Amerika veya Avrupa’da yaşayan, Japon asıllı olmayan, kriptografi yani şifreleme uzmanı ve bilgisayar bilimcilerinden biri olduğu yönündedir.

Peki, Kripto Para Nasıl Alınıp Satılır?

Tıpkı hisse, fon, senet gibi varlıkların işlem gördüğü borsaların olduğu gibi, Bitcoin’in de işlem gördüğü uluslararası ve yerel borsalar mevcuttur. Bu bitcoin borsalarına üye olmanız, profilinizi doğrulamanız ve ardından bakiye yüklemeniz isteniyor.

Kripto Paraların Bazı Özellikleri:

  • Kripto paralarda anlık işlem ve havale imkanı vardır. Herhangi bir saat kısıtlaması ya da ek kesintiye maruz kalmazsınız.
  • Kripto paraların alım satımı konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli husus piyasanın sahip olduğu yüksek volatilite yani oynaklığı. Kripto paralar, özellikle altcoin olarak tabir edilen bitcoin harici bütün coinler yüksek oynaklık oranlarına sahiptir. Bu yüzden bütçenizin küçük bir kısmı ile yatırım yapmanız tavsiye edilir.
  • Özellikle kaldıraçlı işlemler olarak tabir edilen vadeli işlemlerden profesyonel bir trader değilseniz uzak durmanız çok önemlidir.
  • Yatırım yapmadan önce ise yatırım yapmak istediğiniz “coin”in “white paper” olarak adlandırılan, projenin amacı ve teknik özelliklerinin yazılı olduğu raporu okumanız çok faydalı olacaktır.
  • Sonuçta her değerli emtianın belli bir miktarda olması gerektiği gibi kripto paralarda belirli miktarlarda üretilmektedir ve belirli bir miktar sınırları bulunmaktadır. Bitcoin’i örnek alacak olursak ilk yayınlanan protokollerinde sadece 21 milyon adet bitcoin bulunabilir, maddesi yer almaktadır.

Kripto Paralara Yapılan Bazı Eleştiriler

En büyük eleştiri en tehdit ettiği geleneksel finans kurumları ve bankalardan gelmiştir. Merkezsiz kripto paranın aslında garantisi olmadığı, bir balon gibi patlayacağı yönündedir.

Kripto paraların bankaların birçok işlevini devralma tehdidi söz konusudur, örneğin geleneksel bankalarda günler süren pahalı havale işlemleri kripto para kullanarak neredeyse bedava ve anında gerçekleşen bir işlem haline gelebilir.

Devletler merkezsiz kripto para ile devlet kontrolü dışında sınır ötesi anonim havale olanağını terör, mafya, yasak kumar, internet haydutlarının yakalanmadan rehine diyeti teslim alabilmeleri, kapital kaçırma ve vergi kaçırma sebeplerinden pek onaylamazlar.

Yukarıda kripto paralar hakkında ana soruları cevaplamaya çalıştım. Kripto paranın hala gelişmekte ve büyümekte olan bir sistem olduğunu unutmayın ilerleyen zamanlarda çok çeşitli alanlarda ticaretten spora, bilgi saklamadan merkeziyetsiz finansa kadar kripto para ekosisteminin gelişimini, büyümesini ve hayatımızda olan etki alanın nasıl arttığına şahit olacağız.

İlginizi çekebilir: Proaktif Ve Reaktif Düşünce: Sen Hangi Düşünce Şekline Sahipsin?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın