Günümüze Kadar Gelmeyi Başaramamış En İlginç Meslekler

Her geçen gün gelişmekte olan teknolojinin hayatımıza getirdiği yenilikler saymakla bitmez. Bu durağanlıktan uzak gelişimin etkilediği bir alan olarak da meslekler düşünülebilir. Yepyeni iş kollarının ortaya çıktığı bu günlerde, “geleceğin mesleği” kavramıyla oldukça sık karşılaşıyoruz fakat ilerleyen teknoloji, bir yandan da insanların yerine makinelerin geçmesine sebep olarak birçok mesleğin yok oluşunu getirmekte. Gelin, eski zamanlarda varlığını sürdürmüş fakat günümüze kadar gelememiş en ilginç mesleklere birlikte göz gezdirelim!

1. Okutmanlar

İş yerlerinde verimi en üst düzeye çıkarmak için çalışanların motivasyonlarını kaybetmemesi önemli bir etken. Çalışanları iş stresinden korumak için ise 1920’lerde bulunan yol oldukça ilginç. Patronlar, okutman denilen kişileri mesai saatleri boyunca çalışanlara haber veya roman okuması amacıyla işe alırlardı. Her ne kadar bu uğraş, işçilerin iyi vakit geçirmelerine sebep olsa da aynı zamanda bir dikkat bozukluğuna da sebebiyet vermiş olacak ki günümüze kadar gelmeyi başaramadı.


2. Ceset Hırsızları

Günümüzde illegal sayılan ceset hırsızlığı, 18. ve 19. yüzyıllarda oldukça popüler bir meslekti. Dönemin tıp öğrencileri ve anatomi bilimcileri, daha iyi araştırmalar yapmak için mezar soyguncularını işe alır, onların kazarak çıkardığı cesetler üzerinde araştırma yaparlardı. Muhtemelen etik sebeplerden dolayı artık bir meslek değil, bir suç olarak algılanmakta.


3. Uyandırıcılar

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan alarmlar daha icat edilmeden önce insanların nasıl gereken saatte uyanmayı başardığını hiç düşündünüz mü? Bu sorunun cevabı döneminin popüler bir meslek grubu olan “uyandırıcılar”. Görevleri ise ellerine sopalarını alıp işverenlerinin istediği saatte camlarına vurarak onları uyandırmak. Sanayi Devrimi sırasında var olan bu meslek, saatin icadı ile tarihe gömüldü.


4. İnsan Bahçe Cücesi

Renkli kıyafetleri ve ilgi çeken görünüşleriyle sık sık karşımıza çıkan bahçe cüceleri, her zaman seramikten yapılma değildi. Günümüzde sadece bir dekor olmasına karşın 18. yüzyılda kostüm giyen canlı insanlardı. Görevli oldukları bahçenin daha ihtişamlı gözükmesi ve ziyaret edenleri eğlendirmesi amacıyla zenginler tarafından işe alınan orta yaşlı erkekler, bizim aşina olduğumuz bahçe cücelerinin üretilmeye başlanmasıyla bu yorucu mesleği bıraktılar.


5. Taburenin Damadı

İlginç olmanın yanı sıra tarihin en sıkıntılı mesleklerinden biri olarak da sayılabilecek “tabure damatları”nın görevi, kralın tuvaletteyken memnun olduğuna emin olarak ona eşlik etmekti. Kralın kıyafetlerini çıkarmasına yardım edip suyu ve havluları hazır eden çalışanlar, hükümdara oldukça yakın çalıştıkları için önemli devlet sırlarından da haberdar olmuştur. Yıllar içinde hükümdarlar kişisel sınırlarına daha dikkat etmeye başlamış olacak ki bu meslek 1901 yılında ortadan kalktı.


İlginizi çekebilir: Gelişen Teknolojiyle Gelecekte Popüler Olacak 5 Meslek

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın