Görev Uzay Yolculuğu: Kızıl Gezegen

Yıllardır gökbilimcileri en çok heyecanlandıran gezegenlerin başında kızıl gezegen Mars geliyor. Dünyanın yapısına şaşırtıcı benzerliğiyle insanlığın başka bir gezegende yaşam bulma umudunu kuvvetlendiren Mars’a bu sene ABD, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından yeni keşif araçları yollandı. NASA’nın bir önceki keşif aracı Curiosity’nin bıraktığı araştırma görevine bundan sonra Mars’a yeni ulaşan Perseverance devam edecek. Avrupa Uzay Ajansı ve Rusya’nın da Mars’la ilgili çalışmalar yürüttüğü biliniyor. Ülkelerin yanı sıra SpaceX gibi özel şirketler de Mars yarışında kendini göstermeye başladı. Son yıllarda üzerine sıkça konuşulan bu gezegeni neyin bu kadar özel yaptığını ve sahip olduğu farklı yeryüzü şekillerini beraber inceleyelim.

Güneş’e yakınlıkta dördüncü, büyüklük olarak sondan ikinci sırada olan Mars, son yıllarda tüm dünyanın dikkatini üzerine çekmeyi başardı. İnsanlığın Dünya dışında yaşam bulma hevesinin yeni durağı haline gelmesinin ardında pek çok sebep var. Kızıl gezegen Mars’ın gezegenimize benzerlikleri gerçekten çok fazla. Örneğin Mars’ın bir günü yaklaşık 24 saat 37 dakika. Mars’ta gerçek zamanlı çalışmalar yürüten bilim insanları günlerini Mars saatine göre ayarlayabiliyorlar. Mars’ta Dünya’dakine benzer pek çok yüzey şekli mevcut. Dünya yüzeyinde su aşındırması yoluyla oluşan kanyon ve vadi gibi yer şekillerinin benzerleri Mars’ta da bulunuyor. Bu jeolojik şekiller Mars’ta bir zamanlar su olduğu iddialarını da kuvvetlendiriyor. Mars’ı üzerinde çalışması zor bir hale getiren özelliklerinden biri atmosferinin oldukça ince olması ve yüksek miktarda karbondioksit içermesi fakat yine de atmosferini oluşturan elementler bakımından Dünya ile benzerlikler taşıyor. Mars’ta donmuş halde su bulunmasının ardından Mars’ta yaşam bulma ümitleri kuvvetlenirken giderek daha fazla ülkenin uzay ajansı Kızıl Gezegen’e keşif aracı yollamaya hazırlanıyor.

NASA mı SpaceX mi?

Uzun yıllardır uzay yarışını önde götüren ABD, kapitalist şirketlerin uzay macerasına dahil olduğu ve neredeyse dünya çapındaki uzay ajanslarına yetiştiği bir ülke oldu. Devletten ödenek alarak çalışan Blue Origin, SpaceX, Dynetics gibi şirketlerle rekabet edebilmek için bu şirketlerle birlikte proje yürüten NASA; temelde bu şirketlerden farklı amaçlar güdüyor. Uzay ajanslarının Mars’a gitmek isteme sebepleri bilimsel araştırmalar yapmak olduğu gibi Mars’a araç yollamak isteyen özel firmaların daha farklı hedefleri var. Elon Musk’ın kurucusu olduğu SpaceX, Mars’ı insanlığın ikinci evi yapmayı hedefliyor. “Çok gezegenli” bir medeniyet oluşturmayı isteyen SpaceX firmasının internet sitesinde bu yılın sonunda Mars’a gitmek için 1 milyon dolara bilet satın alabilirsiniz. Mars’ta tarım yapmak ve orada bir medeniyet kurmak SpaceX’in öncelikli amacı gibi duruyor. Mars’ın yapısını ve tarihini anlayabileceğimiz bilimsel çalışmalardan sonuç almadan bu ne kadar gerçekçi bir hayal olur bilinmez ancak yakın zamanda Mars’ta yaşamak üzere hazırlanan ekipler mevcut. Biricik gezegenimiz ve tek evimizi olan Dünya’yı korumak, daha iyi bir yer haline getirmek yerine kurtuluşu başka gezegenlere taşınmakta aramak da maalesef uzay projelerinin başlıca gayelerinden biri oldu. Bundan binlerce yıl sonra Mars’ı da Dünya’dan beter şekilde kirlettikten sonra bakalım sıradaki kurbanımız hangi gezegen olacak?

Bonus

NASA’nın Mars görevini kurumun buna ayırdığı web sitesinden takip etmek mümkün. Görevle ilgili detaylar, gelişmeler ve fotoğraflar bu site üzerinden düzenli olarak paylaşıyor. Sitede Curiosity ve Perseverance araçlarının Mars’tan yolladığı yüksek çözünürlüklü fotoğraflar da yer alıyor. Mars’tan gelen en güncel fotoğraflardan birkaçını aşağıda görebilirsiniz.

https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia2464-mastcam-zs_first_360-degree_panorama2.jpg

https://mars.nasa.gov/resources/25643/crater-rim/

Bir yanıt yazın