Girişiminiz İçin İdeal Takım: Hacker, Hustler Ve Hipster Nedir?

Girişimcilikte güçlü bir ekibe sahip olmak en az fikir kadar önemlidir. Öyle ki CB Insights’a göre, başarısız girişimlerin %23’ü doğru bir ekibin yoksunluğunu nedeniyle bu sonuç ile karşı karşıya kalıyor.

Yeni bir organizasyon kurmak, yaratıcılık, risk alabilme, liderlik, planlama, araştırma ve pazarlama gibi girişimcilik becerileri gerektirir ancak tüm bu becerilerin bir kişide bulunması sık rastlanan bir durum değildir. Tam da bu noktada Rei Inamoto’nun bir şirketin başarılı olması için üç tip insana ihtiyaç olduğunu belirten “Hacker, Hustler, Hipster” teorisi dikkat çekiyor. Peki, Inamoto’nun söz ettiği ideal kurucu ekip kimlerden oluşuyor?

Hacker

Hacker; özellikle teknoloji odaklı girişimlerde, ürünü geliştiren ve işin yıkılmaz omurgasını oluşturan kişidir. Hacker’ın en efektif teknoloji ve çözümleri kullanarak yaptığı geliştirme ve yönlendirmeler, ekibin kalanına zaman kazandırmanın yanında, yeni bir fikir ya da girişimin, gerçeğe dönüştürülebilmesine olanak sağlar.

Girişimin ilk aşamalarında Hacker, ürünü ortaya çıkarmak adına geliştirici rolü üstlenir. Müşterilere hızlı bir şekilde minimum düzeyde uygulanabilir bir ürün (MVP) sunmak şirketin başarısı ve geleceği için hayati önem taşımaktadır.

Hacker, tam bir problem çözücüdür. Ürünü geliştirmek ve kullanıcı bağlılığını artırmak için her zaman farklı, daha verimli yollar arar. Girişimin uzun ömürlülüğü düşünüldüğünde hangi programlama dilinin en iyi alternatif olacağının kararını da verecektir.

Hustler

Hustler, işi ve fikri ilerletmenin arkasındaki şirketin para kazanmasını sağlayan kişidir. CEO olarak da düşünebileceğimiz Hustler; iş modelini geliştirmek, projeleri yönetmek, ortaklık ve iş birliklerini organize etmek gibi fonksiyonlara sahip iken girişimin mali yapısı ve gelecek vizyonu hakkında da belirleyici bir rol oynar.

Hustler, girişimin ilerleyiş yönünü görür; takıma ilham verme ve birleştirme yeteneğine sahiptir. Her zaman yeni hedef belirler, söz konusu hedeflere ulaşmasını sağlar ve farklı fırsatlar arar. Ayrıca nihai ürünü tanıtmak, paylaşmak ve elde edilen kullanıcı geribildirimleri doğrultusunda geliştirme yapmak konusunda da harikadır. Görevi esas olarak müşteriye dönük olduğundan, insanları çözüme ve ihtiyaca ikna edebilir, sunum ve iletişim becerileri ile öne çıkar.

Hipster

Hipster, genel olarak tasarıma ve kullanıcı deneyimine odaklıdır. Girişimin yaşam döngüsünde web sitesini kurgulanması, marka kimliğinin oluşturulması ve sosyal medya hesaplarının yönetiminden sorumludur.

Ürünün en iyi kullanıcı deneyimini sunmasını ve en iyi kullanıcı arabirimine (UI/UX) sahip olması, Hipster sayesindedir. Ürünün değişen trendlere rağmen güncelliğini koruması ve kullanılabilir olmasını sağlamak amacı ile dijital pazarlama, marka kimliği ve kullanıcı deneyimi gibi başlıklardan yararlanır.

Hipster, ürünün nasıl görüneceğine dair tasarım, konsept ve şablonlar üzerinde çalışır. Müşterinin ne istediğini anlamak için Hustler ile birlikte çalışır iken devamındaki süreçte bunları hayata geçirmek için Hacker ile birlikte mesai harcar.

Sonuç olarak girişimler, doğrulanmış bir iş modeli oluşturdukça ve ölçeklenmeye ya da şirket kurma moduna geçmeye başladıkça, her bireyin beceri düzeyi, deneyimi ve yetenekleri değişecektir. Ancak değişmeyen bir şey varsa o da; farklı becerilere sahip çeşitli bir ekibin, girişimin büyümesi, ölçeklenebilirliği, karlılığı ve uzun ömürlülüğü ile doğrudan ilgili bir unsur olduğudur.

İlginizi çekebilir: Bilgisayar Görüşü: Makineler Görsel Dünyayı Nasıl Yorumluyor?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın