Etkili CV Hazırlamak İçin Yapmanız Gereken 5 Şey

Bildiğimiz üzere günümüz iş piyasası son derece rekabetçi! İşe alım yapan yetkililer, genellikle tek bir pozisyon için çok sayıda CV’yi elemek zorunda kaldıkları için yalnızca en iyi olan birkaç taneyi bir sonraki aşamaya taşır. Gerçekten iyi bir işe girmek istiyorsanız aynı derecede nitelikli diğer adaylardan oluşan bir topluluğa karşı CV’nizin rekabet edebiliyor olması gerekir. Bir işverenin dikkatini sadece birkaç saniye içinde çekmek için dikkate almanız gereken adımlar var.

Bu içeriğimizde etkili CV hazırlamak için yapmanız gerekenleri derledik!


1. Doğru Biçimi Seçin!

Yeterince popüler olan “kronolojik CV” formatını tercih etmek ilk etapta risksiz ve doğru gibi gelebilir. Tıpkı bu format gibi sizin de başvuracağınız iş pozisyonuna daha uygun birçok format olabilir. Beceri tabanlı bir CV, deneyimlerinizden ziyade yeteneklerinize daha çok dikkat çekeceğinden daha efektif olabilir. Tıpkı onun gibi “birleşik CV”, hem deneyimleri hem de ilgili becerileri yeterince vurgular.


2. CV’nizi İstediğiniz İşe Göre Modelleyin!

İşe alım yöneticileri genel içeriğe ya da yeteneklere değil daha çok özel beceriler ve sektörle ilgili uzmanlıklara odaklanırlar. İşverenlere aradıklarını vermek içi CV’yi başvurduğunuz işe göre  özelleştirilmelisiniz. İşinizin gerektirdiği rolleri ve şirketi doğru araştırmanızın sonucunda en alakalı bilgi ve deneyimlerinizi CV’nize dahil edebilirsiniz. Ek olarak CV’nizin öne çıkmasına yardımcı olacak hedeflenmiş anahtar kelimeler eklediğinizden emin olun. Daha büyük bir şirkete başvuruyorsanız CV’niz otomatik bir sistemden geçecek olabilir, anahtar kelimeler ise sizi kurtarır!


3. Biçimlendirmeye Dikkat Edin!

CV’nizi değerlendiren kişilerin kategoriler ve dosyalar arasında kolayca gezinmesini sağlamak, onların önemli bilgileri almasını kolaylaştıracaktır. Uzun ve yorucu paragraflar kaçınmanız gereken ilk şeydir. Bunun yerine bilgileri kolayca sindirilebilir bölümlere ayırabilirsiniz. En önemli bilgileri ilk sayfanın ilk üçte ikisine yerleştirin ve mevcut beyaz alanlardan en iyi şekilde yararlanın. Ayrıca paragraflarınızın iki sayfada yarıya bölünmemesine de oldukça dikkat edin.


4. Çok Kişisel Olmayın!

Özgeçmişinize eklediğiniz kişisel detaylar konusunda dikkatli olmanız gerekiyor. Etkili CV bünyesinde gereksiz kişisel bilgiler, sadece bir işverenin kararını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda gereksiz yer kaplar. CV’nizde tekrarı ve değerli alan israfını önlemek için “ben” ve “benim” gibi kişisel zamirleri kullanmayı da kesebilirsiniz. “Kişisellik” algınız işinizle ilişkili, ekleyebileceğiniz sizi yansıtan hobilerin ötesine geçmemeli!


5. Yararlı Bağlantıları Dahil Edin!

Günümüzde çoğu CV elektronik olarak gönderilmekte. Bunun en büyük avantajlarından biri; profesyonel sosyal medya profillerinize, çevrimiçi portföyünüze veya profesyonel blogunuza bağlantılar ekleyerek CV’nizi daha da bilgilendirici ve somut bir hale getirebilmenizdir. Bu, işe alım görevlilerini büyülemek ve onlara alanınızdaki uzmanlığınızın gerçekçiliğini sunmak için elbette harika bir fırsat!

Bu nedenle, özgeçmişinizi göndermeden önce çalışmanızı kanıtlayabilecek ilgili platformlara bağlantılar eklediğinizden emin olun. Bunlar, iletişim bilgilerinizle birlikte ilk sayfanın başlığına yerleştirilmelidir.


İlginizi Çekebilir: Deneyim Sahibi Değilken CV Nasıl Hazırlanır?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.