Etkili bir özgeçmiş, bir iş başvurusunda bulunan adayın potansiyel işverenine sunduğu en önemli öz savunma belgelerinden biridir. Çok kısa bir sürede kendimizi çok doğru ve etkileyici bir şekilde ifade etmemiz gerekmektedir. Bunun kolay bir durum olduğunu elbette iddia edemeyiz. Ancak, birçok adayın yaptığı hatalar nedeniyle özgeçmişlerindeki potansiyeli göstermekte ve kendilerini ifade etmekte başarısız olmasına engel olabiliriz. Bu blog yazısında, etkili bir özgeçmiş hazırlarken yapılmaması gereken, popüler akımın deyişiyle; 5 “red flag” hatayı ele alacağız. Bu hataları bilerek ve önleyerek, özgeçmişinizin güçlü yönlerini vurgulayabilir ve istediğiniz işe daha yakın olabilirsiniz. Özgeçmişinizde fark yaratmanıza yardımcı olacak yazımız için buraya tıklayabilirsiniz!
İşte özgeçmişinizde şansınızı sıfırlayan, yapılmaması gereken 5 red flag hatalar:
1. Özgeçmişinizin uzun, karmaşık ve kötü biçimlendirilmiş olması:
Etkili bir özgeçmiş, işverenlerin dikkatini çekmek ve olumlu bir izlenim bırakmak için kısa ve öz olmalıdır. Özgeçmiş, işverenlerin sadece ortalama 8,8 saniye ayırabildiği bir belgedir. Kolay anlaşılabilir olması önemlidir. Procter and Gamble Kuzey Avrupa İK yöneticisi Helen Tucker, özgeçmişinizi oluştururken dikkat çekici ve düzenli bir şablon kullanmanızı öneriyor. Tucker, “Kafa karıştırıcı düzenlemelerden kaçının; çok fazla yazı tipi veya yazı tipi boyutu kullanmamaya özen gösterin” şeklinde tavsiyede bulunuyor.
İdeal özgeçmiş uzunluğu ile ilgili yazılarımıza buradan ve buradan ulaşabilirsiniz!
2. Özgeçmişinizin başvurduğunuz role veya işe uyarlanmamış olması:
Özgeçmişini başvurduğun role veya işe uyumlu olmaması asla yapılmaması gereken “red flag” hatalardan birisidir. Şirketlerin senden görmek istediği özgeçmişini aday olduğun iş tanımına uydurman ve içinde olmak istediğin rolün yeteneklerin, deneyimin ile uyumlu olmasıdır.
3. Hedef iş tanımının özgeçmişinize yansıtılmamış olması:
Başvurulan işin tanımını dikkatlice incelemek, özgeçmişi iş tanımına uygun hale getirmenin önemli bir adımıdır. Bu nedenle, özgeçmişte en az beş anahtar kelimeyi veya belirli işlevleri vurgulamak önemlidir. Örneğin, bir satış yöneticisi pozisyonu için başvuruyorsanız, özgeçmişinizde başarılı bir şekilde bir tazminat programı tasarladığınızı ve bir ekiple uyguladığınızı vurgulamak önemlidir. İş tanımı olmayan durumlarda, şirkette benzer rollerde çalışan kişilerin LinkedIn profilleri incelenebilir veya aynı iş unvanı için yayınlanan ilanlar gözden geçirilebilir. Bu şekilde, özgeçmişiniz işverenin dikkatini çeker ve sizin adaylık potansiyelinizi belirginleştirir.
4. Özgeçmişinizde iş, beceri ve deneyimlerinizin örneklerle desteklenmemiş olması:
Etkili bir özgeçmişe sahip olabilmek için; atabileceğiniz en güçlü adımlardan biri kişiselleştirilmiş örnekler vererek klişe kalıpların dışına çıkmaktır. Somut başarıları ve projeleri listeleyerek, bu becerilere sahip olduğunuzu, sizi diğerlerinden ayırmaya yardımcı olacak bilgileri güvenilir ve inandırıcı bir şekilde ifade etmiş ve kanıtlamış olursunuz.
5. Özgeçmişinizin güncel tutulmamış olması:
Özgeçmişinize sık sık göz atmanız ve sık sık güncellemeniz gerekmektedir. Bir iş başvurunuzda özgeçmişiniz güncel olmuyor olması da “red flag” hataların başında gelmektedir. Ve başvurunuz için sahip olduğunuz o şansı, o pozisyona ya da işe önem vermediğinizi göstererek, geri dönülemez bir şekilde elinizden alınmasına sebep olur.
Etkili bir özgeçmişe eklenmemesi gerekenleri anlattığımız bir diğer yazımıza ise buradan ulaşabilirsiniz!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.