Dünyanın Her Yerinde Bir Anın Olsun: Postcrossing

Eminim ki çoğumuzun yolu bir şekilde mektup arkadaşlığı ile kesişti. Belki hep keşke bir mektup arkadaşım olsa dedik, belki de birçok mektup arkadaşı edindik. Öyleyse şimdi ufak bir değişiklik yapalım, peki ya kartpostal arkadaşlığı?

Farklı yerlerden, farklı yaşlardan, farklı dillerden insanlarla tanışmak; dünyanın bir ucuna (belki de hiç ayak basmayacağımız bir yere) bir iz bırakarak dünyanın bambaşka bir yerinden elinizde bir anı olsun istiyorsanız ve hele ki kartpostallarla ilgiliyseniz “Postcrossing” ile mutlaka tanışmalısınız.


Postcrossing Nedir?

Postcrossing adından da anlayabileceğimiz üzere yüz binlerce insanı bir araya getiren bir kartpostal değiş tokuş sitesi. Fakat göndereceğiniz bu kartpostallar el değmemiş ve boş değil, üzerinde gönderdiğiniz kişi için yazdığınız minik bir mektupla el yazınızın ve postaneden yapıştırılan pulların bulunduğu; seçtiğiniz, süslediğiniz kartpostallar onlar.

Aynı şekilde siz de hiç tanımadığınız kişilerin yazılarını okuyacak, birbirinden renkli pulların olduğu birbirinden güzel kartpostallar alacaksınız.


Nasıl Başlarım?

İlk adım www.postcrossing.com adresine giderek profilinizi oluşturmak. Kendinizi tanıtacağınız profil yazınızda size kart gönderecek kişinin az da olsa sizin hakkınızda fikir edinebilmesi için kendinizden, hobilerinizden, nasıl kartpostallar almayı umduğunuzdan bahsedebilirsiniz. Daha sonra ise konuştuğunuz dilleri ve adresinizi (sadece size kart gönderecek kişiler görebilecek) girerek kendi ülkenizden birileriyle eşleşmeyi tercih edip etmediğiniz gibi birkaç profil ayarınızı gerçekleştiriyorsunuz.


İlk Kartpostalımı Hazırlıyorum!

Hesabınız hazırsa şimdi yapmanız gereken tek şey adres talep etmek. Site otomatik olarak size rastgele dünyanın herhangi bir yerinden bir profil gönderecek. Önünüze gelen sayfada o kişi hakkında paylaştığı kadar bilgi edinebilecek ve postalayacağınız adresi bulabileceksiniz. Bir de bir kod.

İlk olarak göndereceğiniz kartı seçmeli ve hazırlamalısınız. (Kadıköy Bahariye’de bulunan Liman ismindeki dükkan kartpostal severler için önerimdir.) Yazınızı ve göndereceğiniz adresi ekledikten sonra postalamadan önce size her göndereceğiniz adres için farklı verilen kodu mutlaka kartınızın bir köşesine yazmalısınız. Çünkü o şanslı kişi kartınızı aldığında kodu sisteme girecek ve böylelikle sistem sizin profilinizi de bir başkasına göndererek size de farklı farklı kişilerden gönderdiğiniz kadar kartpostal gelmesini sağlayacak. Sonra siz de aldığınız kartlardaki kodları sisteme gireceksiniz. Ve böyle devam edecek.

Yaşasın, siz de artık bir ‘Postcrosser’sınız. Harika ve size özel bir kartpostal koleksiyonuna ve yepyeni arkadaşlıklara merhaba diyin!

Deniz Başaran

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.