Dijital Pazarlamaya Başlama Rehberi

Internet, sosyal medya, influencerlar derken dijital pazarlama aslında her gün maruz kaldığımız bir olgu haline geldi. İsteyerek veya istemeyerek gün içinde aldığımız SMSler, okuduğumuz e-mailler, instagramda karşımıza çıkan reklarlamlar ile onlarca  kez dijital pazarlamaya maruz kalıyoruz. 

Dijital pazarlama dünyasına adım atmak, bugünün hızla değişen iş dünyasında hem heyecan verici hem de zorlayıcı bir yolculuk olabilir. Endişelenme, bu rehber pusulanız olacak. Sizi, adım adım dijital pazarlama evreninin içinde gezintiye çıkaracağım. Hazırsanız başlayalım!

1. Dijital Pazarlamaya Neden Başlamalısınız?

Dijital pazarlama, sadece bir ürünü ya da hizmeti pazarlamakla kalmıyor aynı zamanda yaratıcılığınızı, analitik düşünme yeteneğinizi ve teknolojiyle aranızdaki bağı güçlendiriyor. Sosyal medyanızı bir sanat eseri gibi düşünün; her tweet, her blog yazısı, her Instagram gönderisi sizin tuvaliniz. Bu alanda, mesajınızı dünyayla paylaşmak için sonsuz yol var. Üstelik, dünya genelinde internet kullanıcılarının sayısının artmasıyla birlikte, dijital pazarlama becerileri artık her alanda aranan bir yetenek haline geldi. 

Dijital pazarlama

2. Temelleri Öğrenin

Dijital pazarlama içinde  arama motoru optimizasyonu (SEO), sosyal medya pazarlama, içerik pazarlama, e-posta pazarlama ve daha fazlasını barındıran oldukça geniş bir alan.  Her bir alanın ne olduğunu araştırabilir ve en çok ilginizi çektiğinini düşündüğünüz alanda özelleşmeye odaklanabilirsiniz. 

Dijital Pazarlama Alanları:

  • Arama Motoru Pazarlaması – arama motoru optimizasyonu (SEO) ve ücretli arama reklamcılığı (SEM)
  • Web Sitesi Pazarlaması 
  • İçerik Pazarlaması 
  • E-posta Pazarlaması
  • Sosyal Medya Pazarlaması – Facebook, Instagram ve diğer sosyal medya ağlarında pazarlama.
  • Influencer Pazarlaması
  • Satış Ortaklığı Pazarlaması- Başkalarının ürünlerini tanıtarak satış yapma ve ortaklık komisyonu alma.
  • Mobil Pazarlama – Google Play, Apple Store gibi çeşitli Uygulama Mağazalarında pazarlama.
  • Video Pazarlaması 

3. Dijital Pazarlama Araçlarını Kullanmaya Başlayın

Dijital pazarlama yaparken kullanmamız gereken birçok araç bulunuyor. 

Bunlardan en yaygını, Google Analytics, Google Ads, SEO araçları (Ahrefs, Moz, SEMrush), MailChimp, Salesforce,Canva… Birçok işveren, basit düzeyde de olsa bu araçların kullanılabilmesini şart koşuyor. İşte bu yüzden bu araçları tanıyacağınız eğitimlerden yararlanabilirsiniz.

Kaynaklar:

4. Pratik Yapın

Gerekli kurslara kayıt olup teorik bilgileri edindikten sonra  yapmanız gereken en önemli şey  bilgileri pratiğe dökmek. 

WordPress veya Medium üzerinden kendi blogunuzu kurup içerik yazarlığına başlayabilir, sosyal medya hesaplarınız üzerinden küçük pazarlama kampanyaları yürütebilir ya da gönüllü olarak start-uplar için çalışmaya başlayabilirsiniz. Böylece araçların arayüzlerine daha fazla aşina olacaksınız ve hız kazanacaksınız. 

Dijital pazarlama

5. Trendleri Takip Edin

Dijital pazarlama sürekli değişen ve gelişen bir alan. Bu nedenle, alanla ilgili gelişmeleri takip etmek, yeni araçları öğrenmek ve trendlere ayak uydurmak çok önemli. Firmaların kampanyalarını her platformdan takip edebilir, aynı markanın farklı ülkelerde izlediği taktikleri inceleyebilir ve böylece kültürün dijital pazarlamaya olan etkisini de gözlemleyebilirsiniz.

Ayrıca unutmayın, her platformun kendine özgü bir dinamiği ve kitle profili vardır. Görsel ağırlıklı içerikleri takip etmek için Instagram, kısa ve öz bilgilendirmeler için X (Twitter), video içerikler için ise YouTube ve TikTok ideal platformlardır. Bu platformlarda öne çıkabilmeniz ve etkileşiminizi artırabilmek için, gerekli stratejileri ve algoritmik hileleri öğrenmeniz gerekmekte. 

6. Portföy Oluşturun

Portföy oluşturmak kulağa korkutucu gibi gelse de aslında endişelenmeniz gereken bir durum yok. Varsa önceki deneyimlerinizden oluşan, yoksa da bilinir markalar için oluşturacağınız hayali kampanyalardan, tasarımlardan ve analizlerden oluşan bir portföy oluşturun. Tasarımla ilgileniyorsanız, Canva üzerinizden kendi sunum templatelerinizi, instagram story veya post tasarımları için taslaklar oluşturabilirsiniz.


Ve işte, dijital pazarlama dünyasına ilk adımınızı atmanız için gereken her şey bu kadar!  Bugün öğrendiklerinizle yarının dijital dünyasını şekillendirebilirsiniz. Dijital pazarlama yolculuğunuzda sabırlı olun ve sürekli öğrenmeye açık olun. Şimdi, bilgisayarınızın başına geçin ve bu heyecan verici yolculuğa adım atın. Başarılar!

 

Bir yanıt yazın