Dijital Medya Nedir? 2020’nin Dijital Medya Trendleri

Dijital yayıncılığın günümüzde hangi noktada olduğunu düşündüğümüzde belki de aklımıza ilk gelenler bloglar ya da e-kitaplar oluyor. Yenilenen dünyada günlük hayatta karşımıza çıkan sayısız örnekleriyle dijital yayıncılık ise günden güne çeşitlenmeye devam ediyor. Teknolojik gelişmelerin oranı ve okuyucuların bu trendleri benimseme süresine bağlı olarak evrim geçiren bu dünya, medyanın ilgi odağı haline gelmiş durumda. Yazılı basına duyulan ilginin günden güne azalmasıyla geleneksel medyacılığa veda ediliyor. Peki, yayıncılar ve okuyucular için eğilimlerin değiştiği bu dünya nereye gidiyor, yeni trendler neler?

E-kitaplar, müzikler, video içerikler, sesler, haberler, video oyunları, mobil uygulamalar, e-dergiler, e-gazeteler ve çok daha fazlası… Bu aileyi oluşturan her element, okuyucuların onları tercih etmesiyle değer kazandı. Eğer 1970’lerde günün birinde gazete satışlarının bitip herkesin haberlere küçük ekranlardan hatta kollarındaki saatlerden ulaşabileceğini söyleselerdi muhtemelen herkes gülerdi. Yeni dünya, yeni alışkanlıklar getirdi. Dijital yayıncılıkla ilgilenen ve bundan para kazanan insanların da olmasıyla gelişen stratejiler, yepyeni bir rekaber ortamı hazırladı. Zengin içerik sunan, güncel, doğru kategorize edilmiş, okuyucuya katkı sağlayan içerikler kazandı ve kazanmaya devam edecek!

2020’de dijital medya trendleri Neler?

2020’yi etkisi altına alan koronavirüs sürecinde de hayatımıza daha fazla entegre olan dijital hayat, bu fikri güçlendirdi. İnsanların eve kapanmasıyla Instagram canlı yayınlarının, YouTube içeriklerinin, dijital dergi ve gazetelerin, hatta dijital haber sitelerinin uygulamalarının ve sosyal medya hesaplarının popülerliği kaçınılmaz oldu. Göz alıcı tasarımlar, kreatif içerikler ve uyandırılan merak sayesinde rekaberin arttığı bu Pazar daha da tanınır hale geldi. Sınırsız teknolojik gelişmelerin hayatımıza hakim olmasıyla bu alanın geleceğinin parlak olduğunu öngörmek ise güç değil.

Yaratıcı olanın öne çıktığı dijital medya, pazarlama ve satış stratejilerinin kısmen kolay kullanılmasıyla da markaların gözdesi haline geldi. “Influencer Marketing” tanımının bu kadar kolay benimsenmesi belki de özenme içgüdüsünün bir meyvesiydi, bu sayede kabulü de kolay oldu. Bir yayıncı için ana elementler okuyucuların beklentilerini karşılamak ve rakiplerden hızlı cevap vermek olduğu için trendleri takip etmek her zamankinden daha değerli hale geldi.

Dijital medya, telefonunuzdaki kişisel asistanınıza sorduğunuz bir sorunun cevabından tutun takip ettiğiniz içerik üreten sosyal medya hesaplarına kadar uzanıyor. Medya, iletişim için kullandığımız en değerli ve yaygın araçken hayat alışkanlıklarımıza böylesine uyum göstermesi kaçınılmaz oluyor.

Dijital medyayı neden tercih ediyoruz?

İnsanlar fikirlerini, deneyimlerini yazar ve WordPress ile bloglarına yükler, uygulamalar ve oyunlar oluşturur Google Play Store’a sunar, müzisyenler müziklerini Spotify’la dinleyicileriyle buluşturur, fikirlerini tweetler, iPhone ve iMac’ler arası veri aktarımı sağlanabilir ve Adobe programlarında yeni nesil sanat eserleri oluşturulur. Aslında hayatımızın her anında bu kadar bizimle iç içe olan dijital medya kavramına hiç de uzak değilizdir.

Dijital medya biçimleri söz konusu olduğunda geleneksel medyadaki kısıtlamalar ortadan kalkar. Artık kağıt maliyeti diye bir şey yoktur, kelime ya da cilt kısıtlamasına gidilmez. Aynı şekilde içerikler gereksiz uzatılmak zorunda değildir. Bir sayfayı doldurma amacı güdülmez. Sansür adına biraz daha özgürlük vardır. Reklamlar video ve ses destekli hedef kitleleriyle buluşturulabilir. Bu dünyanın sunduğu yeni özgürlük, hikayeyi çekici kılar. New York Times gibi gazetelerin dijital aboneliklere ayırdığı efor bunu kanıtlar niteliktedir. 2020’nin en büyük trendi ise elbette podcast yayıncılığı ve dijital medyada yapay zeka kullanımıdır. Elbette içeriği otomatik olarak kategorize eden, dili işleyen bu tarz çalışmalar için gelişmeler heyecanla devam etmekte.

Değişim çoktan başladı ve takip etmek keyifli olacak!

 

Dijital tüm mülakat fırsatları ve daha fazlası için etkinlikler kategorisine göz atmayı unutmayın! Etkinliklerin yanı sıra tüm canlı yayınlar ve duyurular güncel olarak Youthall’un Instagram hesabında sizi bekliyor!

İlgini çekebilir: Dark Marketing Nedir? Neden Tercih Edilir?

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.