CV’de Referans ve Ön Yazı Bölümü Nasıl Hazırlanır?

Özellikle günümüzde işverenlerin, adayları çevrimiçi kaynaklar ve sosyal medya aracılığıyla araştırmasının çok kolay olduğu göz önüne alındığında, referans kontrollerinin geçmişte kaldığını düşünebilir. Buna ilave olarak LinkedIn gibi çevrimiçi kaynakları kullanma oranının artması hem işe alım uzmanlarının hem de adayların alışkanlıklarını değiştirse de halen referans kontrolü yapan profesyonellerin sayısı az değil.

Özgeçmişinizde Referanslar Bölümüne Yer Vermeli misiniz?

CV’de yer alan referanslar bölümü, potansiyel işverenin sizinle ilgili daha fazla bilgi edinmek için iletişim kurabileceği kişileri içerir. Güçlü bir referans listesi, söz konusu pozisyon için niteliklerinizi göstermenin harika bir yolu olabilir. Yalnız tam da bu noktada adaylar, iki farklı düşünce yapısı ile karşılaşmakta. Bir grup, referans eklemenin gerekli ve kritik olduğunu düşünürken diğer grup, her bir köşesi değerli olan CV’de referanslara yer vermenin yanlış olduğunu, bu alanın beceri ve başarılarınızı vurgulamak amacıyla kullanılması gerektiğini savunuyor.

Kimleri Referans Olarak Seçmelisiniz?

Özgeçmişlerde genellikle iki veya üç referansa yer verilir. Bu noktada; eski yöneticilere, eski çalışma arkadaşlarına ya da mevcut meslektaşlara, referans listesinde yer verilebilir. Ancak henüz kariyerinizin başındaysanız ve çok fazla eski yöneticiniz yoksa, üniversite hayatınızda yakın olduğunuz akademisyenler, mentorlar ya da düşünce liderlerini listelemeniz uygun olacaktır.

Siz de özgeçmişinize referans eklemeye karar verenlerden misiniz? O halde, referanslar örneğine bir göz atın!

Referanslar

[Referansın Adı Soyadı]        [Referansın Adı Soyadı]        [Referansın Adı Soyadı]

[Mesleği/Pozisyonu]                              [Mesleği/Pozisyonu]                               [Mesleği/Pozisyonu]

[Şirketi/Okulu]                                          [Şirketi/Okulu]                                         [Şirketi/Okulu]

[Telefon Numarası]                                  [Telefon Numarası]                                 [Telefon Numarası]

[Email adresi]                                           [Email adresi]                                          [Email adresi]

[Açıklama]                                                [Açıklama]                                               [Açıklama]

Ön Yazı

Ön yazı; adayın çalışma deneyimini, mesleki becerilerini ve ilgili pozisyona başvurma konusundaki kişisel motivasyonunu anlatan giriş mesajıdır. Özgeçmişinizde yer alan bilgileri tekrar etmeden oluşturulan etkili bir ön yazının CV’deki tamamlayıcı parçalardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Doğru şekilde kurgulanmış bir ön yazı, insan kaynakları yetkilisine yetenekleriniz hakkında genel bir fikir verecek ve CV’nin devamına dair heyecan uyandıracaktır.

Ön yazıyı yazarken kullanılacak temel yapıyı,

  • Giriş: Okuyanın dikkatini çekmek ve işi neden istediğinizi açıklamak amacıyla yazılan ek olarak en önemli başarılarınızın da yer aldığı ilk bölüm.
  • Gelişme: İlgili eğitiminizi, becerilerinizi, iş deneyiminizi ve pozisyon için neden en uygun aday olduğunuzu detaylandıran kısım.
  • Sonuç: Güçlü yönlerinizi yineleyen ve işe alım yöneticisinden sizinle iletişime geçmesini sağlayacak kısa bir son.

şeklinde özetleyebiliriz.

İlginizi çekebilir: CV’ni Güçlendir: Sertifika Alabileceğiniz 5 Platform

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın