Çevresel Farkındalığımızı Geliştirebilmek İçin 5 Kitap Önerisi

Dünya aslında tek evimiz ve içinde yaşadığımız bu eve zarar vermeden yaşamayı öğrenmek ise çok mühim. 

Sürekli gelişen teknoloji ve bilinçsiz tüketim iklim değişikliğini de beraberinde getirdi. Kaynaklarımızı hızla tüketiyoruz, tüketirken de tükeniyoruz. Bu kısır döngünün akışını değiştirmek aslında bizim elimizde.

Bireysel olarak ne yapabiliriz? Çözüm ne kadar yakınımızda? Dünyada durum ne kadar ciddi? Bu sorulara yanıt bulabilmek için aşağıdaki kitaplar yol gösterici olacaktır.


1.Yaşanmaz Bir Dünya – David Wallace-Wells 

”Bütün gerçek değişimler geri çekilmekle başlar.” 

2019 yılında yayımlanan ve Guardian gazetesinin ”çağı tanımlayan kitap” olarak nitelendirdiği Yaşanmaz Bir Dünya, bizleri çok da uzak olmayan yakın geleceğimiz ile tanıştırıyor.

2. Bizim Dünyamız – Thich Nhât Hanh 

”Yaşamımız; verdiğimiz söz, aktarmak istediğimiz mesaj olmalı.” 

Bir Zen rahibinin barış ve ekoloji hakkındaki düşüncelerini dile getiren Bizim Dünyamız, yaşayan her şeyle daha şefkatli ve dürüst ilişkiler kurabileceğimiz bir yolculuğa davet ediyor.


3. Hava Durumu – Jenny Offill 

”Bütün bunları bildiğin halde gece nasıl rahat uyuyorsun?”

Yazar Jenny Offill kendine has üslubuyla ”Dünyanın sonuna hazır mıyız?” sorusuna cevap aradığı bu yolculukta bizleri bazı sorularla baş başa bırakırken içinde yaşadığımız gezegene karşı da ne kadar sorumlu olduğumuzu hatırlatıyor.


4. İklim Felaketini Nasıl Önleriz? – Bill Gates 

”Özetlemek gerekirse: Daha önce hiç yapmadığımız devasa bir şeyi, benzer bir şeyi şimdiye kadar yaptığımızdan çok daha hızlı bir şekilde başarmamız gerekiyor.” 

İklim ve çevresel farkındalık konusunda en gerçekçi kitap olarak görülmesinin yanı sıra sabırla ve her şeyden önce ayakları yere basan bir umudun habercisi olarak da anılan İklim Felaketini Nasıl Önleriz ilk baskısı 2021 yılında yapılmıştır.


5. Yanıyoruz – Naomi Klein 

”Birbiriyle örtüşen, kesişen çok sayıda krizle karşı karşıyayız ve bunları birer birer düzeltmeyi göze alamayız. Çok sayıda iyi, sendikalı iş yaratırken, mevcut kapitalist ekonomide en çok suistimal edilen ve dışlanan kişilere anlamlı bir adalet sağlarken, emisyonları da radikal bir şekilde azaltan entegre çözümlere ihtiyacımız var.”

Dünyaca ünlü gazeteci ve yazar Naomi Klein, 2019’da yayımlanan kitabıyla iklim değişikliğinin önemini yüksek bir sesle dile getirirken ”yanıyoruz!” başlığıyla da herkesi harekete geçmeye davet etmektedir. 


Biz Youthall olarak hem dünyamızın hem de gençlerimizin en iyisini hakettiğini düşünüyoruz. Türkiye’nin ilk sürdürülebilirlik ve sosyal sorumlulukta kariyer zirvesini düzenleyerek gençlerimizin ve şirketlerimizin iklim değişikliği, çevre bilinci ve sosyal sorumluluk gibi konulara ilgilerini çekmek istedik.

4,5 milyar yaşındaki dünyamızın daha göreceği çok güzel günler olduğuna inanıyor ”Dünya Günü’nü” kutluyoruz.


İlginizi çekebilir: Öğrenciyken Çevreci Olmak 101

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın