Öğrenciyken Çevreci Olmak 101

Kampüste, yurtta veya evde daha çevreci bir birey olmak için nasıl adımlar atmalıyız? Günümüzün en önemli problemlerinden küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için herkese bir pay düşüyor ve yaptığımız en küçük değişikliğin bile etkileri büyük etkiler doğurabilir.

İlk Adım: Topluluklar

Harekete geçmek istiyor ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum diyorsan öncelikle bulunduğun ortamda çevre sorunları hakkında bir topluluk, vakıf veya okul kulübü var mı diye araştırabilirsin. Bu sayede, belirli bir amaç için baş koymuş kişilerle beraber daha çok bilgi öğrenebilir ve kendini motive edebilirsin.


İkinci Adım: Harekete Geç

  • E-Mail Abonelikleri ve Karbon Ayak İzinin Bağlantısı

Dijital Dünyanın da çevreyi kirletebildiğini biliyor muydun? Bunun sebebi, her şeyin elektriğe bağlı olması. 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) da konuşulması planlanan bir öneriye göre eğer bir ülkedeki birçok insan e-mail akışını azaltır ve gereksiz e-mail aboneliklerinden çıkarsa o ülkenin yıllık karbon emisyonunda ciddi bir azalma olabilir.


  • Kağıt ve Plastikleri Geri Dönüştür

Özellikle ders çalışırken ya da bir şeyler karalarken birçok kağıt ve benzeri atık üretiyoruz. Bu atıkları normal çöpe atmak yerine çevredeki veya okuldaki atık kutularını araştırabilir ve uygun geri dönüşüm kutularına atabilirsin. Fakat kutulara ne tür ürünler atılacağına da dikkat etmen gerekmekte mesela üzerinde kir kalıntısı olan kağıtlar geri dönüştürülemiyor.

Plastik eşyaları çöpe atmak yerine plastik geri dönüşüm kutularına atabilirsin. Ayrıca ürünlerin plastikleri yerine onların alternatiflerini alabilirsin. Eğer plastik tüketimine ciddi bir ara vermek istiyorsan Plastiksiz Temmuz Hareketine (Plastic Free July) sen de dahil ol. Bu harekete katıldığın topluluk ile katılmak çok güzel olmaz mıydı?


  • Neden Kendi Termosumu/Bardağımı Kullanmalıyım?

Son zamanlarda birçok kahve işletmecisinin, termosunu getiren müşterilerine indirim uyguladığını görüyorum. Bunun sebebi kafelerde kullanılan karton bardakların geri dönüştürülemiyor olması ve Dünya genelinde bu bardakların çok büyük bir atık yığını oluşturması. Karton oldukları için böyle bir sorun yaratacağını bir çoğumuz tahmin edemiyoruz fakat aslında bu bardakların içinde geri dönüştürülmesi zor olan ince bir plastik tabaka bulunuyor. Sen de okulundaki ve çevrendeki kafelere termos indirimini önerebilirsin, böylelikle hem çevreye hem de bütçene destek olabilirsin.


  • Bez Çantalar Sadece Modadan İbaret Mi?

Günlük hayatta değiştirebileceğin bir diğer alışkanlık da plastik torbalar. Plastik torbalar yerine alternatif olarak bez çantalar kullanılabilir. Ayrıca artık alternatiflere erişmek daha kolay olacak çünkü 2022 yılından itibaren zincir marketlerde kağıt, file, bez çanta ve alternatiflerini bulundurmak zorunlu hale geldi.


  • Fast Fashion

Hızlı moda sektörü, son yıllarda kıyafet alımının artması ile küresel karbon emisyonu ve atık su miktarında artış gösteriyor. Bunu önlemek için sen de dolabında azalmaya gidebilirsin, %100 pamuk gibi doğal tekstil malzemelerini tercih edebilir, kıyafetlerini atmak yerine bağışlayabilirsin ve kıyafetleri geri dönüştürerek yeniden üreten ve sürdürülebilirliği destekleyen firmalardan giyinip onları destekleyebilirsin.


Son Adım: Az ve Öz Felsefesi

Çevreye zararı olan ürünlerin az ve öz kullanılması ve çevreye zararı olan davranışların azaltılması çevre sorunlarına karşı gelmek için en büyük amacımız olmalı. Saydıklarım çevreye daha duyarlı bir birey olmak için yapabileceklerinin sadece çok azı ama şimdiden çok yol aldın bile!


İlginizi çekebilir: Sıfır Atık, Market Poşetlerinin Sonu!

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın