Sıfır Atık, Market Poşetlerinin Sonu!

Son birkaç yıldır neredeyse tüm market poşetlerinin üzerinde yazan “sıfır atık” gerçekten ne demek? Hiç atık üretmeden yaşamak mümkün mü? Bu yazıda biraz bunlar üzerine konuşalım istiyoruz.


Sıfır Atık Nedir?

Adından da anlaşılabileceği gibi bu hareketin temel amacı, atık üretimimizi sıfıra indirmek ve çöp sahasına hiçbir şey göndermemek. Öte yandan, sıfır atık savunucularının çoğu; hiç atık üretmeden yaşamının neredeyse imkânsız olduğunu da kabul ediyorlar. Bu yüzden hayatta her şeyde olduğu gibi burada da yapabileceğimizin en iyisini yapmaya çalışmak en güzeli!

Sıfır atık hareketi ile ilgili büyük adımları atması gerekenler: devletler ve şirketler. Biz de hayatımızda yaptığımız küçük değişikliklerle, bu harekete destek olabilir ve toplumsal bilincin yaygınlaşmasını sağlayabiliriz. Hadi başlayalım!


  • Alışverişe çıkmadan önce liste yapın

Mutfak alışverişinizi yapmadan önce şöyle bir buzdolabınıza bakın, nelerin eksik olduğunu belirleyin ve ona göre alışveriş yapın. Böylece gıda israfının önüne geçebilirsiniz.


  • Paketli gıda alımınızı azaltmaya çalışın

Gün içerisinde ara öğün olarak tükettiğiniz atıştırmalıkları evde yapmak ve yanınızda taşımak hiç aklınıza geldi mi?  Hatta bunu bir adım daha ileri götürüp ana öğünlerinizi de yanınızda taşıyabilirsiniz. Bu şekilde hem formunuzu koruyabilir hem de atıklarınızı azaltabilirsiniz.


  • E- faturaya geçin

Faturalarınızı, ekstrelerinizi kısaca tüm kağıt kürek işlerinizi online taşıyın.


  • Tek kullanımlık ürünlerin kullanımını azaltın

Tek kullanımlık ürünlerin çok pratik olduğunu hepimiz biliyoruz fakat ne yazık ki bunların geri dönüşümü sağlanamıyor. Bu sebeple karton bardak ile kahve almak yerine #kahvemtermosta hareketine katılmak ve yanımızda kahve için termos bulundurmak; bir matara temin edip içme suyumuzu bu matarada, yanımızda taşımak tek kullanımlık ürünlerle vedalaşmak için iyi bir başlangıç olabilir.


  • Bonus öneri

Ne kadar dikkat etmeye çalışsak da zaman zaman termosumuzu, bez çantamızı evde unutup istemeyerek de olsa geri dönüştürülemeyen alternatifler kullanmak zorunda kalabiliyoruz. Böyle durumlarda lütfen kendinize sert davranmayın. Alışkanlık edinmek oldukça uzun ve meşakkatli bir süreç. Kendinize zaman tanımayı unutmayın!


İlginizi çekebilir: Sürdürülebilir Yaşam Nedir? Sürdürülebilir Yaşam İçin Ne Yapabiliriz?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın