Sürdürülebilir Yaşam Nedir? Sürdürülebilir Yaşam İçin Ne Yapabiliriz?

Sürdürülebilir yaşam, kullandığınız kaynakları elinizden gelen en iyi şekilde değiştirdiğinizden emin olarak doğal kaynaklara olan talebinizi azaltma uygulamasıdır. Bazen bu, sürdürülebilirliği desteklemeyen uygulamalar kullanılarak üretilmiş bir ürünü tüketmeyi seçmemek anlamına gelebilir. Bazen de yaşam döngüsünün daha aktif bir parçası olmaya başlamak için işlerinizi yapma şeklinizi değiştirmek anlamına gelebilir.

Hepimiz iklim değişikliğinin, küresel ısınmanın, ozon tabakasının incelmesinin ve kaynakların tükenmesinin gerçek olduğunu ve bunların insan ve hayvan yaşamları üzerindeki etkilerinin yıkıcı olabileceğini biliyoruz. Bu, insanların yaşam tarzlarını değiştirerek karbon ayak izlerini veya çevresel etkilerini azaltmalarına yardımcı olabilecek sürdürülebilir yaşam eylemlerini benimsemeleri için bir fırsattır. Sürdürülebilir yaşam için yapabileceklerimize göz atalım.

  • Daha az satın alın, yeniden kullanın ve geri dönüştürün

Yeni ürünler satın alma ihtiyacınızı azaltın. Daha az atık varsa geri dönüştürülecek veya yeniden kullanılacak daha az şey vardır. Ögeleri yeniden kullanmayı veya farklı kullanımlar için yeniden kullanmayı öğrenmek, atık hiyerarşisinde esastır. Cam şişeleri çöpe atmak yerine biriktirip cam geri dönüşüm kutularına atabilirsiniz. Eskimiş kıyafetlerinizi temizlik bezi yapabilir, hala kullanılabilir olanları bağışlayabilir ya da ikinci el olarak satabilirsiniz.

  • Ulaşım tercihlerinizi yenileyin

Araçlar tarafından salınan kirleticiler hava kirliliği seviyelerini büyük ölçüde artırır. Erken ölüm, kalp hastalıkları, astım semptomlarının artması ve azalmış akciğer fonksiyonu dahil olmak üzere olumsuz sağlık etkileri ile bağlantılıdır. Mevcut ulaşım seçeneklerimizin zarar verici etkisini en aza indirmek için daha sürdürülebilir seyahat yöntemlerini benimsemeyi deneyin. İşe yürüyerek veya bisikletle gitmek de sağlığınızı iyileştirecek ve halk sağlığı kaynakları üzerindeki yükü azaltacaktır.

  • Kullanılmadığı zaman cihazı fişten çekin

Elektronik cihazların çoğu, kapalı olduklarında bile elektrik çekmeye devam ediyor. Enerji kullanımını azaltmak için kullanılmadığında fişi çekmeniz yeterlidir. Bu, enerji tasarrufu yapmanıza ve aylık elektrik faturanızı azaltmanıza yardımcı olacaktır.

  • Daha az ambalajlı ürünler satın alın

Alışverişe çıktığınızda mutlaka ambalajı az olan ürünleri alın. Eşyaların üzerindeki fazla ambalaj çöp kutusuna gider ve oradan da çoğu durumda çöplüklere gider. Sadece çevreyi daha fazla kirletmekle kalmaz, aynı zamanda insanlar ve hayvanlar üzerinde ciddi sağlık etkileri oluşturur.

  • Plastikten uzak durun

Plastik asla kaybolmaz. Plastiğin doğada yok olması milyonlarca yıl alıyor. Okyanusun yüzeylerinde dönen plastik bulunabilir. Deniz yaşamını kötü etkiler. Her yıl çok sayıda memeli, fok, deniz kuşu plastik yuttuktan veya plastik içine dolandıktan sonra öldürülüyor. Artık alışveriş yaparken yeniden kullanılabilir torbalara geçme zamanı!

  • Tek kullanımlık ürünlerden vazgeçin

Günlük hayatımızda tek kullanımlık ürünlerle karşılaşıyoruz. Plastik pipetler, tuvalet kağıdı, kağıt havlular, plastik market poşetleri, plastik çatal bıçak takımı gibi tek kullanımlık ürünler çevremiz için büyük bir lanettir. Tüm ögeleri kaldıramayabilirsiniz ancak bu öğelerin bazılarının kullanımını kesinlikle azaltabilirsiniz.

  • Arkadaşlarınızla paylaşın veya ödünç alın

Kitaplar, dergiler, filmler, oyunlar ve gazeteler gibi şeyler arkadaşlar ve komşular arasında kolayca paylaşılabilir. Aynı şekilde, geçici olarak bir şeye ihtiyacınız olursa bir arkadaşınızın veya komşunuzun size ödünç verip vermeyeceğini sorun. Paylaşmak ve ödünç almak kolayca yan yana gidebilir.

  • Mümkün olduğunca gün ışığını kullanın

Güneş ışığı ücretsizdir ve hiçbir maliyeti yoktur. Gün boyunca güneş ışığını kullanmak, elektrik üretmek için fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmaya yardımcı olur ve tüp ışıklarınız daha uzun süre dayanır.

  • Elektronik cihazları çöpe atmayın

Elektroniklerin imalatı ve nakliyesi, su ve enerji kullanır ve genellikle endüstriyel atık oluşturur. Elektroniklerin atılması, çöplüklere büyük miktarda atık girmesine neden olur. Elektronikte yaygın olarak bulunan toksinler toprağa sızabilir veya yanma yoluyla havaya salınabilir. Elektronik cihazlardan toksik sızıntıyı önlemek için topluluğunuzda e-atık geri dönüşüm programları arayın. Uzmanlaşmış merkezler bu ürünleri güvenli bir şekilde elden çıkarabilir ve malzemelerin bir kısmını geri dönüştürebilir. Birçok üretici, parçalarını geri dönüştürmek için eski ürünleri de alacaktır.

  • Yemek alışkanlıklarınızı değiştirin

Vegan beslenme, sağlığınızı iyileştirmenin, herkesin yeterince yemesini sağlamaya ve çevremizi korumaya yardımcı olmanın güçlü bir yoludur. Bu nedenle hayvansız bir diyete geçin. Hayvancılık, CO2 eşdeğeri olarak ölçülen küresel sera gazı emisyonlarının %18’ini oluşturan en büyük sera gazı kaynaklarından biridir. 

İlginizi çekebilir: Mutlaka İzlemeniz Gereken 5 Netflix Belgeseli 

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın