Çalışırken Müzik Dinlemek Motivasyonumuzu Nasıl Etkiler?

Yolda yürürken, kafede otururken, yemek yerken, seyahat ederken müzik aslında hep hayatımızın bir parçası. Müzik dinlediğimiz günlerin sayısı müzik dinlemediğimiz günlerin sayısından bile fazla olabilir hatta. Hayatımızda sıklıkla karşımıza çıkan müzik, kimi zaman çalışırken de karşımıza çıkıyor. Bir iş ile uğraşırken ya da ders çalışırken müzik dinlemek istiyoruz. Peki, bu yaptığımız bizim daha verimli çalışmamızı sağlıyor mu? Yoksa aslında yaptığımız işe engel mi oluyor?

Aslında aklımızdaki bu soruların cevabı hem olumlu hem olumsuz çünkü yapılan araştırmalara göre bir işle uğraşılır iken arkadan açılan müzik, sıkılmamızı önlediği için bizim o işle daha uzun süre uğraşmamızı sağlıyor. Çoğu kişinin “Müzik ile daha iyi çalışıyorum.” demesinin sebebi de tam olarak bu yüzden. Müzik dinlerken bir şeyler ile uğraştığımız zaman daha az sıkılıyoruz ve normalde 1 saat çalışabilecekken müzik dinlerken 2-3 saat çalışabiliyoruz.

Bir yandan da araştırmalara göre beyin aynı anda iki işe odaklanmakta oldukça zorlanıyor. Özellikle melodisini bildiğimiz şarkılarda refleks olarak eşlik ediyoruz ve ilgilendiğimiz işe olan odağımızı kaybediyoruz. Bu yüzden aslında müzik bizim yaptığımız işe olan konsantrasyonumuzu olumsuz yönde etkiliyor. 

Aslında bu iki zıt olguda orta yolu bulmak için yapabileceğimiz en doğru şey, odağımızı bozmayacak müzikler eşliğinde çalışmak olabilir. Klasik müzik, akustik müzik, sözsüz müzik gibi nitelendirebileceğimiz türleri dinlerken çalıştığımızda hem sıkılmayarak daha uzun süre çalışacağız, hem de aklımızın müziğe kaymasına izin vermeyerek odağımızı işimizde tutabileceğiz. 

Bu bağlamda aşağıya çalışırken dinleyebileceğiniz birkaç çalma listesi eklemek istedim. Umarım verimli çalışmanıza yardımcı olurlar.

Open in Spotify

İlginizi çekebilir: Spotify Hakkında Az Bilinen 6 Özellik

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın