Çağımızın En Büyük Sorunu: Oblomovluk

Rus yazar İvan Aleksandroviç Gonçarov’un 1849’da yazdığı Oblomov adlı romanın günümüzün en büyük problemlerinden birini ele aldığını biliyor muydunuz? 

Kitabın kahramanı İlya İlyiç Oblomov, sürekli düşünen ama harekete geçemeyen biridir. Günlerini düşünerek geçirir fakat düşüncelerini eyleme dökmez, dökemez. Etrafında gerçekleşen hiçbir olaya tepki vermez, her şeyi görmezden gelir ve “bana dokunmayan yılan bin yaşasın” felsefesiyle günlerini geçirir. Bir olayın kötü sonuçlanacağını bildiği halde hiçbir şekilde buna engel olmaya çalışmaz ama bu olay hakkında saatlerce hatta bazen günlerce düşünür. Gün geçtikçe de psikolojisi bu durumdan kötü etkilenir.

‘’Başımdan öyle büyük felaketler, kasırgalar da geçmedi. Hiçbir şey kaybetmedim. Vicdanımda hiçbir leke yok, cam gibi tertemiz, gururumu kıracak hiçbir şey olmadı. Tanrı bilir niçin hayatım böyle harcandı gitti.’’ 

İvan Aleksandroviç Gonçarov’un yarattığı bu karakter ile insanlar kendini bağdaştırır ve zamanla sadece bir kitap karakteri olmaktan çıkar, literatüre de eklenir. Yazardan sonra Rus edebiyatı eleştirmeni olan Nikolay Aleksandroviç Dobrolyubov “oblomovluk” kelimesini çok detaylı bir şekilde “Oblomovluk Nedir?” adlı kitabında kullanır ve açıklar. O zamanlarda da insanların kendini Oblomov’a benzettiğini düşününce yazarın aslında hepimizi, her çağın insanını anlattığını söyleyebiliriz.

Oblomovluk; plan yapıp hayata geçirememe, var olanı kabullenme ve “bilinçli tembellik” olarak karşılık bulur. Bir nevi hastalık da diyebiliriz yani. 

‘’İyi yüreklisin, zekisin, duygulusun, soylusun. Ama yine de eriyip gidiyorsun. Seni için için yiyen nedir? Bu hastalığın bir adı yok mu?

Var, dedi. Oblomovluk…’’

Düşününce, günümüzde neredeyse herkesin günlük hayatını etkileyen probleminin harekete geçememe, ilk adımı atmada zorlanma ve olumsuz düşünmek olduğunu söyleyebiliriz. Pandeminin ardından insanlarda bu konularda zorluk yaşama oranının arttığı araştırmalarla da kanıtlanmış durumda. Yani toplumumuzda büyük bir kesimin oblomovlukla mücadele ettiğini söyleyebiliriz. 

Peki oblomovluğun belirtilerine daha detaylı bakarsak neler var?

Oblomovluğun belirtilerinin ilgisizlik, hareketsizlik, miskinlik, adım atamama, egoizm, depresyon, anksiyete, isteksizlik ve kararsızlık olduğunu söyleyebiliriz. 

Oblomovluğun ne olduğunu öğrendiğine göre eğer oblomov olduğunu düşünüyorsan daha detaylı olarak neler yapman gerektiğini araştırabilirsin ve ilk adımı atarak başlayabilirsin; benim öncelikli tavsiyem kitabı okuman olur. Şimdiden iyi okumalar! 

İlginizi çekebilir: Mantık Safsatası Nedir? Safsatadan Nasıl Kaçınılır?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın