Teknoloji Dost Mu, Düşman Mı? Sorunuzun Yanıtını Veriyoruz!

Geçtiğimiz günlerde, ‘‘TESLA AI Day’’ adı altında gerçekleştirilen etkinlikte, Elon Musk yeni bir robot duyurusu yaptı. Kamuoyunda büyük merak uyandıran bu projeye göre TESLA insansı robotlar üretmeye başlayacak. Bu robotlar tasarım itibariyle 172 cm uzunluğunda, 56 kg ağırlığında ve insansı uzuvlara sahip. Robotların yapay zeka teknolojisinde ise Tesla arabalardan elde edilen veri ve teknolojilerin kullanılması planlanıyor. Musk sunumunda bu robotların insanların günlük hayatta sıkıcı buldukları ve yapmaktan pek hoşlanmadıkları işleri yapması için tasarlandığını belirtti.

Bu duyuru beraberinde akıllara yeni birçok soru işareti getirdi. İnsanların bir kısmı bu teknolojik gelişmeden dolayı heyecanlanıp teknolojinin sınırlarının daha ne kadar ileriye gideceğini merak etse de diğer tarafta da Detroit Become Human oyununu ya da Black Mirror dizisini akıllara getiren, kısacası robotlarla birlikte bir yaşam ve robotların insanlara başkaldırısı ve hak arayışı, bu açıklama korku ve endişe yarattı. Musk robotların insanlara zarar vermeyeceğini söylese de insanlar tam anlamda tatmin olmuş değil. Sadece bu duyuruya özgü olmayan bu düşünce ayrımı, insansı robotlar, yapay zekalar hakkında yapılan çoğu açıklamada mevcut. Aslında bu insanların yıllardır var olan tepkisi. Bir taraf değişimi kabul edip ayak uydurmaya çalışırken diğer kısım ise önceden gelen ve alıştığı davranış ve düşüncelerden kopmak istemiyor ve yeniyi bilinmez gördüğü için tehlikeli buluyor.

Peki, hangi taraf haklı?

Doğruyu söylemek gerekirse tam anlamıyla haklı olan bir taraf yok. Her iki tarafın da kendilerince kabul edilebilir gerekçeleri var. O zaman ne yapmalıyız? Açıkçası hem devlet hem de birey düzeyinde bu yeni teknolojiler hakkında ciddi tartışmalar yapılmalı, farkındalık ve bilgi düzeyleri artırılmalı ve yeni yasa ve toplumsal düzenlemeler üzerinde geç olmadan çalışmalara başlanmalı çünkü yakın gelecekte bu değişimler büyük ölçüde hayat bulacak gibi gözüküyor ve henüz hazırlıklarımızı tamamlayıp uygun ortamı oluşturmuş değiliz.

Sonuç olarak, anlamakta ve anlamlandırmakta ciddi ölçüde zorlandığımız bir ikilemin içerisindeyiz. Gelişmelere ayak uydurmalı ve teknolojiyi yakalamalı mıyız yoksa uzak durup daha basit bir yaşama mı yönelmeliyiz? Bu sorunun cevabını anında cevaplamamız çok zor. Zaman geçtikçe soru işaretlerimize cevap bulacağız gibi gözüküyor.

İlginizi çekebilir: Dünyanın En İyi İşverenleri Listesi Açıklandı!

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

 

Bir yanıt yazın