Başarılı Bir Online Video Mülakat Geçirmeniz İçin 6 İpucu

Korona virüsü ile beraber pek çok şirket için online video mülakat süreçleri ağırlık kazanmaya başladı. Ek olarak günümüzde zaman da çok değerli. Herkes o kadar yoğun ki, kısa zamana çok fazla iş sığdırmamız gerekiyor. Tabi bu yoğunluk işe alım süreçlerine de yansıyor, süreci çok daha kısaltan evden çıkmadan hayalinizdeki işe ilk adımı atmanızı sağlayacak online video mülakatlarda hayatımızda daha çok yer almaya başlıyor.

Peki, bu online video mülakat süreçlerinde nelere dikkat etmeliyiz? İşte başarılı bir online video mülakat geçirmeniz için 6 ipucu!


1. Teknik Kontrollerinizi Mutlaka Yapın

Öncelikle internet üzerinden yapacağınız mülakat öncesinde mutlaka teknik kontrollerinizi yapın. İnternet bağlantınızından, bağlantı hızınızdan ve bilgisayarın teknik olarak sizi yarı yolda bırakmayacağından emin olun. Ses ve görüntü ayarlarınızı yapın. Görüntü kalitesinde sıkıntılar yaşamanız görüşmenin yarıda kesilmesine neden olabilir. Bu sıkıntıları giderebilmek için öncesinde bir arkadaşınız ile deneme yapmak size yardımcı olabilir. Nasıl göründüğünüzü, görüntü ışık netliği,  ses netliğini test edebilirsiniz.


2. Görüşme Saatinden Önce Online Olun

Görüşme saatinizden 5 dakika önce online olun ve karşı tarafın sizi aramasını bekleyin. Bu sırada görüşme yapacağınız kişiyi listenize eklemeyi unutmayın. Böylece görüşme öncesinde vakit kaybının önüne geçmiş olursunuz.


3. Sessiz Bir Ortam Tercih Edin

Görüntülü görüşmede seçtiğiniz mekan çok önemli. Sessiz bir ortam seçin. Evde görüşmeyi gerçekleştiriyorsanız, evi paylaştığınız kişilerin mülakatta olduğunuzun bilinmesini sağlayın ve sessiz olmaları konusunda uyarın. Görüşmenin yapılacağı odada evcil hayvanınızı da bulundurmayın. 🙂 Davetsiz misafirler kapı zilinizi çalabilir bu yüzden önceden kapı zilinizi iptal edebilirsiniz. Ayrıca tıpkı bire bir görüşme de olduğu gibi cep telefonunuz kapalı ve ev telefonunuzun kablosunun çekili olduğundan emin olmayı ihmal etmeyin.


4. Düzenli Görünmeyi İhmal Etmeyin

Odanızın veya mülakatı gerçekleştirdiğiniz mekanın toplu olması dikkat edilmesi gerek bir başka husus. Mümkün oldukça mülakata katılanların dikkatlerini üstünüzde toplamaya özen göstermelisiniz. Arka planın sade olması, dikkat çekici unsurları olmaması görüşmede size odaklanılmasını sağlayacaktır.


5. Mülakata Uygun Giysiler Tercih Edin

Diğer bir konu ise giyim tarzınız. Mülakat için sadece gömlek ve kravat giymek risk almak demektir. Altınızda rahat bir pijama veya eşortman kalmasını isteyebilirsiniz ama unutmayın ki ayağa kalkmanız gerekebilir. Bu yüzden sadece görünen yerler için değil bir bütün olarak online video mülakat sürecindeki giyiminize dikkat etmeyi göz ardı etmeyin.


6. Online Video Mülakat Sırasında Göz Kontağı Kurmayı Denemeye Çalışın

Belki de online görüşmelerin en zor yanı görüştüğünüz kişinin doğrudan görüntüsüne değil kameraya bakmayı başarabilmek. Kameraya baktığınızda doğrudan göz kontağı kurmuş olursunuz. Aksi halde ekrana bakarsanız göz kontağını kaybedersiniz.  Görüşme sırasında ellerinizi çok fazla kullanmayın. Kamera önünde kullanacağız hızlı el hareketleri ekranda titreşim olarak gözükebilir ve karşı tarafın size olan ilgisini dağıtabilir. Ellerinizi rahat bırakarak kullanmamayı deneyebilirsiniz.


Görüşme sırasında yanınızda özgeçmişinizi bulundurun. Hatta konuşacaklarınızı ana başlıklarda özetleyerek, küçük notlar halinde yanınızda bulundurabilirsiniz. Buna ek olarak su ve not kağıdı da bulundurmakta fayda var. Aksi takdirde bir şeyleri not almak zorunda kaldığınızda ayağa kalkarak kağıt kalem aramak zorunda kalabilirsiniz.

Bütün bu unsurlara dikkat ederseniz, online video mülakatınız sürecinde kendinizi biraz daha rahat ve güvenli hissettiğinizi fark edeceksiniz. Online video mülakatlarınızda size bol şans dileriz! 🙂

İlginizi Çekebilir: Mülakat Tüyoları | İyi Bir Mülakat Öncesi Stresinizi Azaltmanın 8 Yolu

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın