Bakanlık Staj Başvuruları 2022 Tarih Ve Detayları

Gençlerin kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarınca sunulan staj olanaklarından faydalanmasını sağlamak adına Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından hazırlanan Ulusal Staj Programı (USP) başlatılmıştır.

Bakanlık’ta çalışmak isteyenler için bakanlık staj başvuruları ile ilgili tüm detayları 2022 yılı bakanlık staj yönergelerini, bakanlık staj başlama tarihlerini ve diğer detayları sizin için derledik. İşte bakanlık staj başvuruları 2022!

Bakanlık Stajı İçin Kimler Başvurabilir?

Programa 2022 yılında 3 grup öğrenci başvuru yapabilmektedir:

  1. Türkiye, KKTC ve yurt dışındaki üniversitelerde not ortalaması 4 üzerinden en az 2 (diğer sistemlerde dengi) olan
  • Örgün eğitim veren lisans programlarının 2., 3. veya 4. sınıf öğrencileri,
  • Örgün eğitim veren ön lisans programlarının 1. veya 2. sınıf öğrencileri
  1. Yurt içinde öğrenimine devam eden yüksek lisans öğrencileri (not ortalaması 4 üzerinden en az 2 veya diğer sistemlerde dengi) ile yurt dışında yüksek lisans/doktora eğitimine devam eden Türk Vatandaşı veya Mavi Kart sahibi öğrenciler,
  2. “Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde yer alan Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının” 10., 11. ve 12. sınıf öğrencileri.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Bunların ilki, lisans 2. sınıf öğrencilerinin staj yapacağı tarihte bir üst sınıfa geçmesi ve 4. sınıf öğrencilerinin de staj yapacağı tarihte henüz mezun olmaması gerekmektedir.

Bir diğer detay ise ön lisans 1. sınıf öğrencilerinin staj yapacağı tarihte bir üst sınıfa geçmesi, 2. sınıf öğrencilerinin de staj yapacağı tarihte henüz mezun olmamış olması gerekmektedir.


Nasıl Başvurulur?

  1. Giriş yap: T.C. kimlik numaran ve e-devlet şifrenle sisteme giriş yapmalısın.
  2. e-Devlet aşamasını tamamla: e-Devlet üzerinden alınan bilgileri onayla.
  3. Başvuru formunu doldur: Yalnızca yükseköğretim öğrencileri başvuru formunu doldurmalıdır. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim öğrencileri için başvuru e-Devlet aşamasında sonlanmaktadır.
  4. Staj ilanlarından haberdar olabilmek için platformu düzenli olarak takip et!


Stajlar Ne Zaman Yapılacak?

Stajyer havuzu 2022 yılı sonuna kadar işverenlerin erişimine açık olacak ve işverenler iş planlarının uygunluğuna göre yıl sonuna kadar teklif göndermeye devam edeceklerdir.

İşverenler staj tekliflerini gönderirken önerdikleri staj tarih aralığını da sistemde belirtmektedir. Staj tarihlerine ilişkin sorularınız olması halinde teklifi gönderen staj sorumlusu ile iletişime geçebilirsiniz. Yükseköğretim öğrencileri için yaz tatili ve sömestr tatilleri bakanlıkta staj yapabilmek için en uygun zaman diyebiliriz. Sadece sıkı takip etmek gerekiyor.


Sık Sorulan Soruların Yanıtları

  • e-Devlet şifreniz olmadan başvuru yapabilmeniz mümkün değil; tüm süreç e-Devlet üzerinden tamamlanıyor.
  • Staj yapacağınız dönemde halen öğrenci olmanız gerekmekte. Mezun olduysanız ya da staj yapacağınız dönemde mezun olmuş olacaksanız başvuru yapmamalısınız. 
  • Daha önceki senelerde başvuru yapıp seçilmediyseniz, yeniden başvuru yapabilirsiniz.
  • Ulusal Staj Programı’na başvurduktan sonra başvurunuzu sistemdeki “Başvuru Durumum” kısmından kontrol edebilirsiniz. Yarım kalan ya da tamamlanan başvurularınız burada gözükecektir.
  • Başvurunuzu tamamladıysanız artık başvuru formunuzda ya da e-Devlet üzerinde güncelleme yapamazsınız. Bu nedenle, başvurmadan önce tüm bilgilerinizin güncel ve doğru olduğundan emin olun. 
  • Yapılan stajı, okulunuzda zorunlu stajınız yerine saydırabilirsiniz. Bu noktada en önemli olan şey okulunuzun gerekli onayı size vermesi. 
  • Ulusal staj programı kapsamında yalnızca 1 staj yapabilirsiniz. 
  • Staj süresince sigorta yükseköğretim kurumları tarafından karşılanacaktır fakat staj sonunda stajyerlere ücret ödenecektir.
  • Staj için gerekli belgeler kurum ve şirketlerce farklılık göstermektedir. Bu noktada yapılması gereken, özenle başvuruları takip etmek ve gerekli belgeleri titizlikle hazırlamak.

Bu kısımda, bazı bakanlıkların aradığı özel şartları ve başvurabilmek için ilgili sayfalara nasıl ulaşabileceğinizi bulabilirsiniz. Başvuru sürecinde şimdiden kolaylıklar dileriz!

1. T.C İçişleri Bakanlığı Staj Başvurusu

2021 yılı itibariyle Genel Müdürlüğümüze, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından başlatılan Staj Seferberliği kapsamında Kariyer Kapısı “https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr/” web sitesi üzerinden stajyer alınacaktır.

Başvuru yapmak isteyen adayların “https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr/” adresinden aday profillerini oluşturmaları ve başvuru tarihlerini takip ederek başvurmaları gerekmektedir.

2. T.C. Dışişleri Bakanlığı Staj Başvurusu

SAM tarafından 2022 yılında düzenlenecek Dışişleri Bakanlığı staj programlarına ilişkin ilanları https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr adresi üzerinden takip edip başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Şu anda T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açık ilanlar:

3. T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı Staj Başvurusu

Tarım ve Orman Bakanlığı’na 2022 yılında Kariyer Kapısı Sistemi üzerinden stajyer öğrenci kabul edilecektir. Başvuru ile ilgili Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr/ulusalstajprogrami adresinde duyuru yayınlanmış ve son başvuru tarihinin 31 Mart 2022 olduğu belirtilmiştir. 

Lise öğrencileri için son başvuru tarihi ise 15 Nisan olarak belirlenmiştir.

4. T.C Kültür Ve Turizm Bakanlığı Staj Başvurusu

Kültür ve Turizm Bakanlığı Staj Yönergesi ve Staj Başvuru Formu’na buradan ulaşabilirsiniz. Başvuru esnasında aranan genel ve özel şartlara, başvuru şekline, değerlendirmesine ve diğer hususlara da bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

5. T.C Gençlik Ve Spor Bakanlığı Staj Başvurusu

Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında (1. Dönem) mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları öğrencilerinden zorunlu mesleki eğitim veya yaz dönemi stajı bulunan öğrenciler ile üniversitelerin ve yüksekokulların son sınıf öğrencileri ve ara sınıf öğrencilerinden staj zorunluluğu olan öğrenciler staj yapabileceklerdir. Bakanlığın merkez teşkilatında staj yapmak isteyen öğrencilerin,  Staj Başvuru Formu’na öğrenim gördükleri okuldan alacakları öğrenci belgesi ve not dökümünü (transkript) ekleyerek, Personel Genel Müdürlüğüne şahsen veya posta yoluyla iletmeleri gerekmektedir.

Stajı zorunlu olan öğrenciler, okuldan aldıkları staj zorunluluğunu ve staj sürelerini belirten belgeyi başvuru formuna eklemek zorundadır. Belgelerin eksik düzenlenmesi durumunda başvurular geçerli sayılmayacaktır.


İlginizi Çekebilir: Stajınızı Nasıl Tam Zamanlı Bir İşe Dönüştürebilirsiniz?

Youthall’da profilinizi oluşturmak için hemen tıklayın.

Youth Awards Blog Banner

Bir yanıt yazın