Bağlanma Biçimleri’nden hangisine sahipsin? Testi Çöz ve Öğren!

İlişkilerinde nasıl birisin? Romantik, profesyonel ya da gündelik olsun, ilişkilerinde tekrarladığın davranışlar, tavırlar görüyor musun? Öyleyse insanın ilişki kurma biçimlerini tarif eden Bağlanma Teorisi’ne göz atabilirsin! John Fowlby tarafından geliştirilen Bağlanma Teorisi, çocuklukta ebeveyn veya bakımverenlerle kurulan ilişkinin, bireyin hayatı boyunca kuracağı ilişkilerde etkisini sürdüreceğini iddia ediyor. Fowlby, bu bağlanma biçimlerini dörde ayırmış: güvenli bağlanma, kaygılı-güvensiz bağlanma, kaçıngan-güvensiz bağlanma ve dağınık bağlanma.

Şimdi ilişkilerinde gösterdiğin tavırlar üzerinden bu bağlanma biçimlerinden hangisine uyabileceğini gösteren testimize geçelim!

Sonucu görmek için quizi paylaş !


Sonucu görmek için kim olduğunu söyle !

Bağlanma Biçimleri’nden hangisine sahipsin? Testi Çöz ve Öğren!
%%personality%%

Bağlanma Teorisi’nin Bilimsel Dayanağı ve Bir Ufak Uyarı:

Psikolojik süreçlerin ve fenomenlerin ‘nasıl’ gerçekleştiğini açıklayan teoriler, sürekli teste ve deneye tabi tutulurlar. Bağlanma Teorisi’ne ve bunun gibi testlerin sonuçlarına da şüpheyle yaklaşmalı, “kendi kendini gerçekleştiren kehanet” (self-fulfilling prophecy) fenomenine düşmemeye dikkat etmeli. “Sakınan göze çöp batar.” atasözüyle de örneklenen bu fenomen, doğruluğuna ikna olduğumuz bir inancın davranışlarımızı yönlendirmesi ve sonuçta önceden geçersiz olan inancın sırf ona inandığımız için gerçekleşmesidir. Konu özelinde açıklarsak, bu ve bunun gibi testlerle “Kaygılı-Güvensiz Bağlanma” tarzına sahip olduğuna ikna olan biri, bu inancı yüzünden hayatında kaygılar duymaya (veya duyduğunu düşünmeye) başlayacak, belki önceden kaygılı olmadığı halde sırf bu inancın etkisiyle gerçekten kaygılı bağlanmalar yaşayacaktır. Benzer bir etkiyi, kişiliğimizi açıkladığını iddia eden burçlar konusunda da görebiliriz. Bağlanma Teorisi’ne dair etraflı bir eleştiriyi Psychology Today’in bir yazısından okuyabilirsiniz!

İlginizi çekebilir: “The Big Five” Kişilik Tiplerinden Hangisisin? Testi Çöz Ve Öğren!

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın