Ankara’da Öğrenci Olmak

Tercih sonuçları açıklandı ve Türkiye’nin başkenti, ülkenin ikinci en kalabalık şehri Ankara’da okumak için heyecanlı mısın? Tabii ki bu uçsuz bucaksız şehre ilk kez geleceksen, eminiz ki kafanı kurcalayan birçok soru vardır. 🙂 İşte tam da bu noktada Ankara’ya dair aklındaki sorularını ve korkularını azaltmak amacıyla oluşturduğumuz şehir rehberinde Ankara’yı ve Ankara’da öğrenci olmayı konu alacağız. Bu rehberde; Ankara’da ulaşım nasıl? Nerelerde sosyalleşebilirsin? Konaklama, hatta alışveriş, yeme içme imkanları çeşitliliğine kadar her şey var. Hazırsan birlikte Ankara’yı detaylıca inceleyelim! 🙂


Ankara’da Ulaşım İmkanları 

ankarada ulaşım

Ankara ulaşım açısından oldukça kolay bir yapıya ve ağa sahiptir. Gelmeden önce duyacağınız ilk şey -ki bu doğrudur- “Ankara’da her yer Kızılay’a çıkar.” Gerçekten de Ankara’da birçok yer Kızılay’a çıkıyor. Örneğin; Tunalı Hilmi Caddesi’ne gideceksindir, ilk Kızılay’a gelmen ve oradan da ya otobüs, dolmuş, taksi gibi ulaşım araçlarını kullanman ya da yürümen gerekir. Bahçeli’ye gitmek istersen Kızılay metrosundan Ankaray yapıp Bahçeli’ye ulaşabilirsin. Bunlar gibi daha birçok örnek olmakla birlikte Ankara’da geçireceğin vakitlerde bu yapı sayesinde Ankara’ya ve ulaşımına olan sevgin artacaktır diye düşünüyoruz.

Ankara’da ulaşım demişken AnkaraKart’tan karttan bahsetmemek olmaz. Yine Ankara karta sahip olmak istersen de yolun Kızılay’dan geçer.  Kızılay’da Ankaray ile metro arasındaki bankolardan öğrenci belgeni ve bir adet vesikalık fotoğrafın ile kart çıkarman mümkün ve oldukça pratiktir. Ancak kartı çıkarmak için online bir sistem de artık mevcut. Buradan AnkaraKart çıkarabilir ve detaylı bilgi alabilirsin.


Ankara’da Konaklama ve KYK Yurtları

ankarada konaklama ve kyk yurtları

Ankara’da öğrenci olmak denince akla ilk gelen “Nerede kalmalı?” sorusudur. Şehir konaklama açısından geniş imkanlara sahiptir. Nüfusun fazla olması, büyükşehir olması, başkent olması da bu geniş imkanlara sahip olmasında neden olan faktörlerdendir.

Kiralar konumdan konuma değişse de fiyatların piyasa ortalamasında olduğunu söyleyebiliriz. Özel yurtlar ise; 2021 yılında 8000-48000 TL arasında değişkenlik göstermekteydi. Yeni yıla girdikten sonra bu fiyatlarda bir takım artışlar yaşanmıştır. Ankara’da KYK Yurtları birçok lokasyonda bulunduğu gibi ortalama fiyatları aylık 850 TL’dir.

Bunun yanında Anadolu’daki birçok şehrin aksine Ankara, büyük üniversite kampüslerine ve bu kampüslerin içerisinde veya yakınında birçok öğrenci yurtlarına ev sahipliği yapar. Bu nedenle konaklama imkanları açısından Ankara, İstanbul’a ve Anadolu’daki birçok şehire kıyasla her bütçeye ve tarza uygun çok çeşitli imkanlar sunan bir şehirdir diyebiliriz. 


Ankara’da Öğrencilerin Sosyalleşebileceği Mekanlar

ankara mogan gölü

Ankara’da sosyalleşmek denilince akla ilk gelen yer Bahçelievler’dir. Çoğunlukla öğrenci evlerinin de bulunduğu Bahçelievler’de her bütçeye ve tarza hitap eden envai çeşit cafe, restoran vb. mekanlar bulunmakta olup çoğu öğrencinin tercihi olmaktadır.

İkinci akla gelen yer ise Tunalı’dır. Nam-ı diğer Tunalı Hilmi Caddesi. Burda da birçok cafe, restoran, eğlence merkezi bulunmakla birlikte; tiyatro sahneleri ve eğlence mekanları burda da ağırlıklıdır. Tunalı’da ilk görmeniz gereken yerlerden biri de Bestekar ve Kuğulu Park. Ankara’da oldukça rağbet gören ve beğenilen yerlerdir. Bunlar dışında daha sakin yerler isterseniz Ankara’da geniş park kültüründe değinmeden olmaz.  Birçok güzel park ve göl kenarı alanları olan Ankara’da kafanızı dağıtmak, arkadaşlarla birlikte sohbet etmek için mükemmel yerlerdir.

Ankaralıların hafta sonlarını bisiklet sürerek, yürüyüş yaparak geçirdikleri Eymir ve Mogan gölü çevresi Ankara’ya okumak için gelen öğrenciler için de güzel bir alternatif olabilir. Öğrenciler, özellikle Eymir gölü çevresinde uygun fiyatlara bisiklet kiralayabilir ve hafta sonlarını güzel bir şekilde değerlendirebilirler. Bununla birlikte civardaki kahvaltı mekanları da hem Ankaralılara hem de öğrencilere yıl boyu karasallığın hüküm sürdüğü bu şehirde göl kenarında güzel bir alternatif oluşturabilir.


Öğrencilerin Mutlaka Uğraması Gereken Alışveriş Yerleri

ankarada alışveriş merkezleri

Ankara’da büyükşehir olmasının avantajlarından biri de geniş alışveriş olanağı. Neredeyse her yerde en az bir alışveriş merkezi ve çarşıları bulunmakta. Eskişehir yolu üzerinde bulunan Cepa ve Kentpark, Oran/Çankaya tarafında kalan Panora AVM, Söğütözü’nde bulunan Armada ve Next Level meşhur olan ve üniversitelere en yakın yerlerdir. Bunun yanında da Kızılay aradığınız her şeyi bulacağınız çarşısıyla alışveriş ihtiyacınızı karşılayacak mekanlardır.

Bunun yanında giyimde farklı bir tarzlar arayanlar için Tunalı’nın eski pasajları ve içerisindeki küçük butik dükkanlar her yaşta, her tarzda ve elbette ki her bütçedeki müşteriye hitap etmektedir.

Ankara’da İklim Şartları

ankarada iklim şartları

Yalnızca bu şehirle yeni tanışan öğrenciler için değil aynı zamanda Ankara’yı tanımlamak için olmazsa olmazlardan birisi de iklim mevzusu. Yakın bölgelerden gelecek olan öğrenciler için çok sorun teşkil etmese de Ankara ayazıyla ve sert kışlarıyla meşhur bir şehir. Sonbaharın son aylarından itibaren kendini iyiden iyiye hissettiren kış şartları, Ankara’ya gelmeden önce iyice düşünülmesi ve özellikle güney kesimlerden gelecek öğrenciler için birtakım tarz değişikliklerine dahi gidilmesini gerektirecek önemli bir mevzu.

Ankara’ya gelmeden önce eğer yoksa kalın montlarınızı, şapka ve eldivenlerinizi ve kar botlarınızı yanınızda getirmeyi unutmayın. Böylece kar yağışları başlayana kadar esecek olan o meşhur Ankara ayazı sizi hasta etmesin. 😉


İlginizi çekebilir: Adana’da Öğrenci Olmak

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın