Almanca Öğrenirken İzlememiz Gereken 5 Yol

Almanca hepimizin bildiği gibi çok zor ve karmaşık bir dil. Fakat öğrenmek isteyeni çok. Tabii bunun çeşitli nedenleri var. İşinde yükselmek isteyenler, dolgun maaş kazanmak isteyenler ya da yeni kültürlere merak salanlar! Almanca ve İngilizce ile aynı dil ailesinden gelse de birçok farklı özelliği ile öğrenenleri zorluyor. Fakat merak etmeyin sizlere  en çok zorlanılan 5 konuya 5 muhteşem öneri ile geldim, imdadınıza yetiştim!!

1. Artikeller

Artikeller (der, die, das) Almancanın belki de insanları sürekli zorlayan ve her zaman problem çıkaran konusudur. Almancada eşyaların cinsiyeti vardır. “Der” cinsiyeti erkek olan eşyalar için, “Die” cinsiyeti kadın olan eşyalar için, “Das” ise cinsiyeti nötr olan eşyalar için kullanılır. Bizim için bu ifade çok garip gelebilir fakat bu yapıya Almancanın bir güzelliği diyebiliriz. Peki bunu her eşya için nasıl öğreneceğiz diye düşünüyorsanız eğer Post it notlar tam size göre! Öğrenme aşamasında evde gün içerisinde kullandığınız eşyaların üzerine artikeliyle birlikte bu kelimenin Almancasını not alabilirsiniz. Bir süreden sonra gözünüz alışacak ve artık buna ihtiyacınız kalmayacak.

2. Almanca’da Fiiller

Fiiller Almanca da çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Çünkü Almanca’da fiillerin yapısı geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek için değişiyor. Üstelik bu fiiller çoğu zaman bir yardımcı fiille birlikte cümle içinde kullanılmasına bu yardımcı fiilde ana fiilimizin durumuna göre değişebiliyor. Anlatırken bile karışık gelse de korkmayın!! Google’ın bizlere sunduğu birçok liste var her gün kendinizi dinç, algılarımızın en açık olduğu zamanda belli sayıda bir fiili ezberleyebilir bunlarla ilgili bir cümle defteri tutabilirsiniz. Bu sayede asla unutmayacak ve cümle içinde kullanarak günlük hayatınıza dahil etmiş olacaksınız.

3. Kelime Dağarcığı

Tabi ki içinizden ya daha cümle kurmaya gelene kadar kelime öğrenelim dediğinizi duyar gibiyim. Bu yüzden sizlere çizgi film önereceğim. Bebekler cümle kurana kadar kelimelerle kendilerini ifade ederler bu kelimeleri de tabi etrafından izlediğinden, çevresinden duyduklarından seçerler. Demem o ki sizde bir bebek gibi kendinizi sürekli bu dile maruz bırakmalı ve bu aşamada çizgi filmlerle, çocuk şarkılarıyla ve belki de çocuk kitaplarıyla sarmalamalı ve bu içeriklerdeki kelimeleri öğrenmelisiniz. Bu çizgi filmlerle ilerledikten dile biraz aşina olduktan sonra Deutche Welle Youtube kanalından her seviyeye ayrı ayrı çekilmiş Nicos Weg dizisini izleyebilirsiniz. Nico da tamamen sizin gibi Almancayı yeni öğreniyor. Yaşadığı zorluklar size tanıdık gelebilir.

Almanca Öğrenirken İzlememiz Gereken 5 Yol

4. Telaffuz

Biz Türkler için Almanca telaffuz etmek sıkıntılı olabiliyor. Özellikle öğrenmekten, çabalamaktan çok gramere, telaffuza bu kadar dikkat eden biz Türkler için epey sıkıntılı bir konudur. Fakat kendinizi bu kasmanıza asla gerek yok. Duolingo gibi uygulamalar sayesinde kendinizi teste tabi tutabilir veya size yardımcı olacak birçok Youtube videosu izleyebilir, tekrar yapabilirsiniz. Taksimde bulunan Alman Kafesinden hem seviyenize uygun kitap alabilir hem de bir kahve keyfi yapabilirsiniz. Bu kitaplarla evinizde sesli okuyarak kendinizi daha da geliştirebilirsiniz.

5. Dativ ve Akkusativ

Şu not defterlerimin dili olsa da konuşsalar keşke. Dativ ve Akkusativ gerçekten cümleyi yapısal olarak değiştiren ve benim önerilerimi öğrenmeden önce zorlandığınız bu artikel mevzusunu daha da zorlaştıran bir meseledir fakat asla korkmayın Almanca sizden korksun!! Çünkü yardımınıza yetiştim. Sizlere yukarıda da bahsettiğim gibi fiilller ilgili mutlaka not alarak çalışın ve notlarınıza akkusativ ve dativ bilgisini de ekleyin. Türkçe düşünmek bizi çoğunlukla fiilin akkusativ mi yoksa dativ mi olduğunu belirleme konusunda yanlışa sürükler bu yüzden mutlaka fiillerinizle ilgili kapsamlı ve güzel bir not defteri tutun merak etmeyin bunun için bir uygulamada kullanabilirsiniz. Fakat unutmayın yazmak o şeyi aklınıza daha iyi kazımanızı sağlar.

İlginizi çekebilir : Almanca Öğrenenlerin Mutlaka İzlemesi Gereken 5 TV Şovu

Bir yanıt yazın