Akıllı Ev Teknolojisinin Sundukları ve Geleceği

Özellikle bilim kurgu tarzı filmlerde gördüğümüz ve bizi şaşkınlığa uğratan sahnelerin başında tek bir tuşla ya da sesle evlerindeki kapı, pencere, mutfak gereçleri vb. ürünleri çalıştırabilen karakterler vardır. Peki, size bu gördüğümüz özelliklerin uzak olmadığını, hatta isterseniz sizin de yapabileceğinizi söylesek… Gelin, akıllı evleri ve sunduklarını yakından inceleyelim.

Akıllı evler; evin her tarafında kullanılan araçlara yerleştirilen ve hoparlörler, kameralar ve ışıklar gibi araçların kahve makineleri tarzı gereçlerle dijital olarak bağlanıp bütün bunları internet yoluyla ortak bir uygulama üzerinden kontrol edebilmesine olanak sağlayan bir sistemdir. Bu sistemi telefonunuz, bilgisayarınız, tabletiniz veya internete bağlı herhangi bir cihazdan kullanabilirsiniz.

Akıllı ev sistemleri içinde de normalden daha gelişmiş sistemlere uzanan bir skala bulunmaktadır. Evinizin akıllı sistemle entegre oranını kullanan kişiler belirleyebiliyorlar. Sadece belli bir oda veya uygulamayla sınırlayabilirsiniz ya da bütün evin her gerecini yüklediğiniz uygulama ile kontrol etmek kullanıcının tercihine bırakılmış durumda. 


Akıllı Evlerin Avantajları

Akıllı evler çoğu kişi bilmese de önemli ölçüde bir enerji tasarrufu sağlamaktadır. Akıllı ev sistemleri sayesinde evdeki ısıtma, su ve elektriği kontrol edebiliyorsunuz. Aydınlatmalarda sadece bulunduğunuz zaman yanan ışık sistemleri kullanarak önemli ölçüde elektrik tasarrufu sağlayabiliyorsunuz hatta ışığınızın yoğunluğunu ayarlama imkanı vererek odaların ışıklarını uygulama üzerinden belirleyebiliyorsunuz. Bir diğer önemli avantajı ise ayrıca bir güvenlik sistemi sağlamasıdır. Kullandığınız uygulama aracılığıyla kullanıcılara ev hakkında bildirimler gitmektedir ve önemli bir durumda ev dışında olsalar bile kullanıcılar evlerini görüp ayarlamalar yapabilmektedirler. Uzaktan kontrol sisteminin sunduğu başka bir olanak ise evinizi siz eve gelmeden önce hazırlamasıdır. Evinize varmadan önce uygulamanızdan evin ısısını ayarlamak, su ısıtıcınızı çalıştırmak, perdeleri ayarlamak tarzı işleri evinize gelmeden kontrol edebilmektesiniz.


Akıllı Evlerin Dezavantajları

Akıllı evlerin avantajlarından bahsettik gelin biraz da dezavantajlarına bakalım, akıllı ev sistemleri hala gelişmekte olan bir teknoloji. Bu yüzden akıllı ev sistemlerinde kullandığınız uygulamalara sızılma ve hacklenme tarzı olaylar yaşanabilir. Bir diğer dezavantaj ise bu sistemlerin fiyatları. Akıllı ev sistemlerinde ucuz segmentten pahalı segmente kadar sistemler bulunmaktadır ama eğer kapsamlı bir akıllı ev sistemine geçmek istiyorsanız belli bir miktarı gözden çıkarmanız gerekebilir. Bunun nedenleri ise evinizdeki gereçlerin akıllı sistem ile entegre edilmesinin masraflı olmasıdır.


Akıllı Evlerin Geleceği

Bunların haricinde ilerleyen zamanlarda akıllı ev sistemlerinin daha fazla gelişeceğini ve daha az masraflı olacağını düşünüyorum. Şu an bile Amerika’da kullanım oranları her yıl artmaktadır ve yeni, sıfırdan yapılan akıllı sistem entegreli evler artmaktadır. İlerleyen dönemlerde akıllı ev sistemlerinin gelişeceğini, daha fazla kişinin akıllı ev sistemlerinden bahsedeceğini ve daha çok kişinin bu sisteme geçeceğini düşünüyorum.


İlginizi çekebilir: Akıllı Cihaz Devrimi: “Yeni Nesil” Hayat

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın