Akıllı Cihaz Devrimi: “Yeni Nesil” Hayat

Akıllı cihazlar hayatımızda büyük yer kaplıyor. Taşınabilir bilgisayarların dahi yerini almaya başlayan telefonlar ve tabletlerin yanı sıra akıllı saatler, bileklikler ve hatta otonom araçlar dahi yüksek yapay zeka yeterlilikleriyle yavaş yavaş teknolojideki yerini sağlamlaştırıyor. Şimdi hep birlikte önümüzdeki 10 yılda akıllı cihazların hayatımızda işgal edeceği yere bakalım!

Otonom Araçlar

İlk durağımız otonom araçlar. Tesla, Ford, Nissan, BMW gibi pek çok majör üretici sürücüsüz araç teknolojisine zaten sahipler fakat legal düzenlemeler yapılmaksızın tam sürücüsüz, yani kontrolün tamamen yapay zekada olacağı ve insan sürücüye direksiyon başında ihtiyaç olmayacak bir aracı piyasaya sürmek pek çok sorunu ve ikilemi beraberinde getiriyor. Kaza durumlarında sorumluluğun nasıl paylaşılacağı, meşhur tramvay ikilemindeki gibi bir ikilemle karşılaşıldığında yapay zekanın nasıl hareket etmesi gerektiği gibi konular sadece yazılım mühendislerini değil, ahlak felsefecilerini dahi sürece dahil etmiş durumda. 

Otonom araçlar ciddi bir konu ve Apple gibi teknoloji firmalarını dahi otomotiv sektörüne sokmasıyla piyasadaki ağırlığını önümüzdeki on yıl içerisinde artıracak gibi duruyor. Aşılması gereken sorunlarını aştığı takdirde artık sürücüsüz araçları hayatımızda görebiliriz. Ayrıca hatırlatmak gerekiyor ki “ekosistem” dediğimiz telefon, tablet, bilgisayar ve saat gibi cihazların birbiriyle uyumlu ve bağlantılı çalıştığı sistemlere akıllı araç teknolojisi de dahil olabilir. Kim bilir, belki akıllı telefonunuz artık arabanızla tam uyumlu çalışacak!

Akıllı Evler

Akıllı evler otonom araçlar gibi ciddi ikilemler ve çözülmesi zor sorunlara sahip değil. Akıllı ev sistemleriyle evleri akıllı hale getirmek şu anda da mümkün. Fakat akıllı ev teknolojilerinde henüz teknoloji dünyasındaki büyük oyuncular direkt olarak piyasaya girmiş değiller. Ayrıca akıllı ev teknolojileri araç kadar olmasa da riskler barındırıyor. Temelde evdeki cihazları “internet of things” benzeri bir mantık güderek birbiri arasında ve akıllı telefonunuza entegre eden bir sistem olan akıllı ev teknolojisi, veri güvenliği riskini barındırıyor. Veri güvenliği yaptığımız Google aramalarında dahi rahatlıkla ihlal edilebilirken akıllı ev teknolojisinin yaygınlaşması halinde kızarmış ekmeğinizi nasıl sevdiğiniz dahi 3. parti servis sağlayıcıları tarafından öğrenilebilir duruma gelebilir. 

Kısacası akıllı cihazların hayatımızda kaplayacağı alanlar henüz bitmiş değil. Farklı teknolojilerin hayatın farklı alanlarına etki etmesi ise hukuki, etik ve güvenlikle alakalı sorunları da beraberinde getirecek. Yeni nesil hayatlarımızı nasıl yaşayacağımızı ise hep birlikte göreceğiz!

İlginizi çekebilir: Halo Etkisi: Ön Yargılarımızın Olumlu Ve Olumsuz Sonuçları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

 

Bir yanıt yazın