8 Mart’a Özel Başarılı Kadınları Anlatan 8 Film

Başarısını duyduğumuz ama adını duymadığımız ne kadar çok kadın vardır değil mi? Ya da sadece kadın olduğu için kendi sesini duyuramayan, motivasyonu kırılan? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel sizinle kadınların başarılarının ele alındığı filmleri ve bonus olarak da bir diziyi paylaşmak istiyorum. Bu liste, motivasyonu kırılan veya sesini duyurmak isteyen her kadına yolunda motivasyon ışığı olması dileğiyle hazırlandı. 

Öncelikle iyi okumalar ardından da iyi seyirler dilerim!


Gizli Sayılar (Hidden Figures)

Benim bu listedeki favorilerimden olan Gizli Sayılar, NASA’nın tarihe geçmiş başarısının ardındaki Dorothy Vaughnan, Katherine G. Johnson ve Mary Jackson adlarındaki üç kadının dillere destan başarı hikayesini anlatan; başlangıçta ağır ve yavaş ilerlese de ardından oldukça sürükleyici olan bir film. 

IMDB 7.8


Kaldırım Serçesi (La Vie En Rose-La Môme)

Ünlü Fransız şarkıcı Edith Piaf’ın çocukluğundan ölümüne kadar olan süredeki başarılarını ve özel hayatını içeren; Edith Piaf’ın sanat hayatının her aşamasını izleyebileceğiniz bol bol da Fransızca şarkı keşfedebileceğiniz muazzam bir film!

IMDB 7.6 


Demir Çeneli Melekler (Iron Jawed Angels)

“Kadınlar bir parçası olana kadar asla yeni bir dünya düzeni olmayacak” Alice Paul

Demir Çeneli Melekler filmi, 1910’larda Amerikan kadınlarının seçme ve seçilme hakkını kazanmak adına verdikleri mücadeleyi ve ardından da 18 Ağustos 1920 yılında yapılan anayasal değişiklikle beraber kadınların seçme ve seçilme hakkına kavuşmalarını anlatıyor. Film, bu süreçte çok önemli rol oynayan iki kadın aktiviste (Alice Paul ve Lucy Burns) odaklanıyor. Bu iki kadının cesareti ve kararlı mücadelesi izleyen herkesi, her kadını etkileyecek türden.

IMDB 7,6


Evita 

Arjantin başkanı Juan Peron’un efsanevi eşi Eva Peron’un hayat öyküsünü konu alan ve başrolünde Madonna’nın oynadığı size duygu seli yaşatacak bir müzikal. Bu filmi özel yapan detaylardan biri de Madonna’nın bu rolü oynamak için yönetmene sayfalarca mektup yazmış olması. 

IMDB 6.3


Coco Chanel’den Önce (Coco Before Chanel) 

Gerçek adı Gabriella Chanel olan Coco Chanel’in yetimhanede başlayıp şarkıcılığa ve daha sonrasında da modacılığa uzanan hikayesini anlatan film. Daha çok Coco Chanel’den önceki hayatını konu alan filmde Paris’e taşınmadan ve ünlü olmadan önceki hayatı anlatılıyor. 

IMDB 6,7


Radyoaktif (Radioactive)

İki farklı alanda Nobel ödülüne sahip ilk ve tek kadın bilim insanı olan Marie Curie’nin hayatını ele alan filmdir. Bilimle uğraşan bir kadının toplumsal baskıyla karşılaşması, hayatındaki köklü ve onu derinden yaralayıcı değişikliklere rağmen pes etmemesi tam bir motivasyon öyküsü! Marie Curie’nin yine hayatının anlatıldığı Marie Curie adında bir film daha olsa da benim favorim ve tavsiyem Radyoaktif’i izlemeniz olur.

IMDB 6.2


Frida 

Sanat tarihinin en farklı kişilerinden ve acı dolu bir hayat öyküsüne sahip olan Frida Kahlo’nun hayat hikayesinin anlatıldığı bu film sizi yer yer kızdıracak, üzecek belki ağlatacak.

IMDB 7,4


Self Made: Inspired By the Life Of Madam C.J. Walker

Netflix’de yer alan, Madam CJ Walker’ın başarı hikayesini ele alan dört bölümlük mini dizi. Çamaşırcı olmaktan daha fazlasını isteyip saç bakımında devrim yaratmak için uğraşan Madam C.J. Walker’ın bu yolda yaşadığı toplum, ırk ve cinsiyet baskısının karşısında dik durması sizi çok etkileyecek.


İlginizi çekebilir: Bazı Filmleri Neden Tekrar Tekrar İzliyoruz?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın