6 Maddede Odaklanmanızı Değil, Odaklanma Sorununuzu Yok Etmek

Yazar, “İrade Gücü ve Öz Disiplin” kitabında konsantrasyonu, “kişinin dikkatini iradesine göre yönlendirme yeteneği” olarak tanımlıyor. Dikkatin kontrolü, yani zihni tek bir konuya, nesneye veya düşünceye odaklama, aynı zamanda ilgisiz diğer tüm düşünce, fikir, duygu ve hisleri zihinden dışlama yeteneğidir. Çağımızın en yaygın hastalıklarından biri olan odaklı kalamamak, bir şeye konsantre olamamak, sürekli dağılıp gitmek, oldukça normaldir çünkü dünya tarih boyunca hiç bu kadar hızlı dönmemişti.

Peki, odaklanma sorununa en yakın çözümü nasıl getirebiliriz? İşte bu çözüm önerilerini yazımızda sizler için derledik. Gelin, birlikte inceleyelim!

6 Madede Odaklanma

1.İste

Her şeyden önce yapılması gereken ilk şey şüphesiz ki “ben odaklanmalıyım” kararını alabilmektir. Kendinize verdiğiniz sözleri yerine getiremiyorsanız, sizin için önemli olan şeylere odaklanma vaktiniz gelmiş demektir.

2.Günün En Önemli Konusu Nedir

Her gün, tercihen bir gece önce, neyi başarmak istediğinizi yazın ve başarmayı taahhüt ettiğiniz tek bir önceliği belirleyin. Bu, beyninizde önceliği seçmenize ve en önemli olana odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

3.Çoklu Görevi Azaltın

Yürürken podcast dinleyebilirsiniz, yolculuk ederken kitap okuyabilirsiniz ya da yemek yerken bir şeyler izlemek gibi aktiviteler yapabilirsiniz ama zihinsel aktivite isteyen iki şeyi aynı anda yapmayı denememek odaklanmanız açısından daha faydalı olacaktır.

6 Madede Odaklanma

4.Bir Sayfa Oku ve Zamanlayıcı Kullan

Her sabah uyandığınızda bir şeyi tam ve doğru yapmak günün geri kalanında doğru bir zihniyet kazandırır! (Odaklı kalma zihniyeti) – William H. McRaven 

Buna benzer şekilde her gün bir sayfa kişisel gelişim, motivasyon ya da biyografi okumak size her gün bir şeye odaklı kalma pratiği kazandıracaktır. Bunun yanında zamanlayıcı kullanmak odaklı kalmanızı olumlu etkileyecektir. Pomodoro tekniği en az bilinen ama en etkili yöntemlerden birisidir. Kendinize uygun zaman dilimini ayarlayıp, düzenli bir şekilde verilen aralarla zihniniz deşarj ederken odaklı kalmanızı sağlar.

5.Geçmiş Ölüdür

İşlerimize, hayatımıza, önümüze yapmamız gereken sorumluluklarımıza odaklanamamamızın sebeplerinden biri de gelecek kaygıları ya da geçmişe takılı kalmaktır. Kolay olmadığını bilsek de geçmişimizin unutmamız gereken bir ölü olduğunu unutmamamız gerekiyor. Unutmayın, zihniniz odaklanmayı seçtiğiniz yöne gider!

6.Yapılacaklar Listesi (To-Do List) 

Gün içerisinde yapmanız gereken her şeye bakıp bunalmanız oldukça normaldir. Çalışmanızı daha küçük görevlere bölmek, zamanınızı yönetmenizi kolaylaştırır ve başarı duygusu sağlar. Bu süreç aynı zamanda hedeflerinizi günlük yapmanız gereken basit ve küçük işlere dönüştürmenize yardımcı olur. Eğer yalnızca zihninizde tutarsanız, birden fazla işi yaparken birçok şeyi de kaçırırız. Ama to-do list her alanda çok önemlidir.  Yaptığınız her eylemde to do list bulunmalı çünkü hem yapılması gerekenleri küçük küçük görevlere bölme konusunda yardımcı olur hem de bir şeyleri sürekli erteleme sorununun da önüne geçer. Bu sizin odaklanmanıza da yardımcı olacaktır.

Zihninizi odaklanmayı seçtiğiniz yöne götürdüğünüzde, dikkatinizi istediğiniz gibi yönlendirebilirsiniz!

İlginizi çekebilir : Odaklanma Problemi Yaşayanlar İçin

Bir yanıt yazın