5 Maddede Startup ve Scale-up Arasındaki Fark

5 Maddede startup ve scale-up arasındaki farkı açıkladığımız yazıdan sonra kafanızda her şey yerli yerine oturmuş olacak!

“Startup” ve “scale-up” kelimelerine aşina olabilirsiniz. Kelimeleri tarayıcınızda aratmış olsanız büyük olasılıkla, size yatırımlar ve büyüyen şirketler hakkında  birçok sonuç çıkacaktır. Birçoğunun inandığının aksine, bu terimler birbirinin yerine geçmemektedir. Bu terimler, şirket büyümesinin iki farklı aşamasını tanımlarlar:

Startup: Ürün-pazar uyumunu belirlemenin erken aşamalarında olan, müşteri segmentasyonunu bulmayı deneyen şirketler bu kavram içerisinde değerlendirlmektedir. 

Scale-up: Ürününü piyasada halihazırda onaylamış ve ekonomisinin sürdürülebilir olduğunu kanıtlamış bir şirketler ise bu kavram içerisinde yer almaktadırlar. 

Startup ve scale-up farklarına girmeden önce “Startup Nedir? Startup Evreleri Nelerdir?” adlı blog yazımızı okumanız iyi olabilir!

Startup’lar ve Scale-up’lar: Farkları Nelerdir?

Ürün-Pazar Uyumu

Bu iki kavram arasındaki en belirgin fark, ürün-pazar uyumudur: Scale-up’lar bunu mükemmelleştirirken, startup girişimler hala müşteri segmentasyonu, müşteri edinme maliyetleri ve ürün özellikleri gibi şeyleri deniyor. Yani bu süreçleri insan yaşamına benzetirsek, startup girişimleri emekleme aşamasında bir çocuğa benzetebiliriz. Scale-up aşamasındaki girişimler ise genç bir insana karşılık gelecektir. Başka bir deyişle, scale-up girişimleri, işe X $ koyarlarsa karşılığında Y $ alacaklarını bilirler. Bu netlik düzeyi, daha fazla fonu, halihazırda yapmakta oldukları şeyi daha da büyük ölçekte yapmaya güvenle yönlendirmelerine olanak tanır.

ürün

Finansman Aşaması

Startup ve scale-up girişimler farklı büyüme aşamalarında olduklarından, onların da farklı finansman aşamalarında olmaları şaşırtıcı olmamalıdır. “Startup”lar genellikle ya sıfır fona ya da onları destekleyen ek bir fona sahip olarak bir işe başlarlar. Scale-up girişimler, bu aşamayı aşmış oldukları için sürdürülebilir bir ekonomi ile yoluna devam etmektedir.

finansman

Ekip Üyelerinin Rolü

Şirket büyümesinin ilk aşamalarında, ekip üyelerinin birden fazla rol üstlenmesi oldukça olağandır ancak “startup”ınız scale-up aşamasına geçerken ekip rollerini daraltmak önemlidir. 

ekip

Risk Yönetimi

Bir şirket büyüdükçe, riskten kaçınma artar. Küçük bir müşteri tabanınız, kanıtlanmamış bir ürününüz var ve cesur musunuz? O halde yeni ve sıra dışı bir fikrin peşinden gitme ihtimali ile karşı karşıya kaldığınızda gerçekten kaybedecek çok şeyiniz yok! 

risk

Yönetim Hiyerarşisi

Erken aşamadaki bir şirket için gereken liderlik, son aşamadaki bir şirket için gerekenden tamamen farklı olmaktadır. Basitçe söylemek gerekirse, ne kadar çok insanı işe alırsanız, o kadar çok insanı yönetmeniz gerekir. Birkaç kurucu ortak için 10 kişilik bir ekibi yönetmek mümkün olsa da, 50 kişilik bir ekibi yönetmek oldukça zahmetli olabilir.

Bu nedenle, scale-up girişimler genellikle kurumsal yönetim deneyimine sahip yeni liderleri bir araya getirir. Süreçleri denetleyen ne kadar çok yöneticiniz varsa, kurucular şirketi daha yüksek seviyelere çıkarmada o kadar etkili olabilir.

Girişimcilik ve teknoloji ilgili daha fazla tavsiye ve güncel haber için Youthall ‘u takip etmeyi unutmayın!

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın