Startup Nedir? Startup Evreleri Nelerdir?

Günümüzde adını sıkça duyduğumuz bir terim haline gelen startup, 2010 yılında ABD’de ortaya çıkmıştır. Silikon Vadisi’nde temelleri atılan ve ardından tüm dünyaya büyük bir hızla yayılan bu kavramın asıl anlamı sıfır noktasından başlanılan bir şirket için kullanılsa da şu anda “yeni girişim” olarak bahsedilmektedir. Sıfır noktasında olmayan bir şirket de kendi içerisinde startup kurabilir ve bunu ilerletebilir. Yani şirketlerin yaşının startup kurmakla bir alakası yoktur.

Bu yazımızda, “Startup nedir?” ve “Startup evreleri nelerdir?” sorularının yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!


Peki, nedir Startup?

Var olan bir sorunu fark ederek rakiplerinden önce çok hızlı bir şekilde çözüm üretip bunu faaliyete geçiren olayların bütünü diyebiliriz aslında. Bu genelde yeni bir şirket kurmakla oluşur. Startupların en belirgin ve çoğu kişi için büyük risk taşıyan özelliklerinden biri başarı garantisinin olmamasıdır. Gelişen teknoloji ve hitap ettikleri geniş bir kitle nedeniyle her an her duruma hazırlıklı olmalıdırlar. 

İlk olarak teknoloji dünyasında startup faaliyetleri görsek de son 10 yılda gelişen finans, pazarlama, yazılım gibi alanlarda da başarılı olaylara tanık olmaktayız. Bunun yanında kullanıcı isteklerine, içinde bulunduğumuz pandemi gibi koşullardan da etkilenerek yeni startuplarda bulunan ve başarılı olmuş birçok isim de duymaktayız.

Bir startup’ın başarılı olduğunu iki farklı şekilde görebiliriz. Öncelikle çok hızlı bir şekilde büyümesine bakarız. Eğer yapmış olduğunuz olay herkes tarafından beğenildi ise  muhtemelen büyümeniz ve tanınırlığınızın artması kaçınılmaz olacaktır. İkinci olarak da bununla kalmayıp startup’ınızı kurduğunuz ülkeden dış dünyaya da tanıtıp ilerletebilirseniz başarılı, yüksek ve herkesin imreneceği bir startup’ınız olmuş demektir.


Girişim mi? Startup mı? 

Kelime anlamı “yeni girişim” olsa dahi aralarında ciddi farklar olan bu iki kavramın aslında en temel noktası yeni bir fikrinizin olmasıdır. Farkını açıklamak gerekirse de startup kurarken yeni bir fikrinizin yanında uygulayacağınız stratejinin ve uygulayacak kişinin belirgin olması gerekmektedir. Her an yeni bir alıcıya bu işi devredebilirsiniz fakat olaylar, girişim kısmında biraz daha farklı işlemektedir. Fikriniz var fakat nasıl uygulayacağınıza dair bir stratejiniz yok ise yani faaliyete geçirme konusunda hala eksikleriniz var ve gelecekte kimin yapacağı belirsiz ise buna girişim diyebilir ve bu şekilde aralarındaki farkı rahatça görebiliriz.


Startup Evreleri Nelerdir?

1. Fikir

Çevrenizde var olan bir sorunu fark edip, bunun hakkında yeni bir fikir geliştirmek startup’ınızın en temel adımıdır. Eğer fikriniz herkes tarafından beğenilecek kadar güzel, denenmemiş ve farklı ise ileride gelecek olan adımlar sizin için bir hayli kolay olacaktır.


2. Strateji ve Geliştirme

Güzel bir fikriniz varsa, nasıl gerçekleştireceğinizi planlamaya başlamanız da bu noktada çok önemlidir. İyi bir fikri yanlış planlama nedeniyle berbat etmeyi kimse istemez. Pazarın durumunu, diğer rakip startup’ları ve hitap edeceğiniz kitleyi iyi bilmeli ve geliştirme kısmında mümkün olduğunca doğru ilerlemeye çalışmalısınız.


3. Finansal Yatırımlar

Genellikle bir ortakla bu işe başlanılsa da bazen finansal sponsorlar bulan startuplar da duymaktayız. Mümkün olduğunca az maliyetle en iyi verimi almaya çalışmalı bunu yaparken de kalitenizden ödün vermemeye özen göstermelisiniz.


4. Faaliyete Geçirme ve Büyüme

Tüm adımlar tamam ise sıra bu fikrinizi hitap ettiğiniz kitleye sunmaya gelmiştir. Başarılı olmak için pes etmemeyi, her duruma hazırlıklı olmayı ve tek hedefi büyümek, dünyaya yayılmak olan startup’ınız için artık tek yapmanız gereken takipte kalmaktır.


Siz De Kendi Startup Hikayenizi Yazmaya Başlayın!

Startup kültürüne somut bir örnek olan Youthall’dan bahsetmeden bu yazıyı sonlandırmak olmaz. Youthall Blog sayesinde genç yeteneklerin okuduğu her bir içerik ya da Youthall aracılığıyla katıldığı her bir etkinlik, başvurduğu her bir ilan aslında startupların ulaştığı etkinin, kuruldukları boyutu çoktan aştığını bizlere gösteriyor.

Fast Company Türkiye tarafından seçilen girişimlerin 2021 yılı listesi de geçtiğimiz günlerde yayınlanmıştı. Startup 100’de ilk 3 sırayı Getir, Insider ve Kolay İK alırken 50. sırada Youthall bulunuyor!

Startup 100’deki her bir şirketin hikayesi birbirinden farklı olsa bile tek bir ortak noktaları vardır: Asla pes etmemeleri. Eğer sizin de biribirinden yaratıcı fikirleriniz var ise vazgeçmeyin ve çok çalışın! Kim bilir, ileride belki alanında öncü olan bir startup’ın kurucusu siz olursunuz!

İlginizi çekebilir: Yeni Asrın İş Modeli: Startup Kültürü

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın